Aardrijkskunde Goed voor het milieu?

Aardrijkskunde Goed voor het milieu?
1 / 13
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Aardrijkskunde Goed voor het milieu?

Slide 1 - Slide

Vervuiling
De chocoladefabriek van Verkade in Amsterdam is heel modern. Aan de buitenkant lijkt het wel een kantoorgebouw. Je zou niet zeggen dat het gebouw vol staat met enorme machines. Honderd jaar geleden herkende je een fabriek meestal aan een of meer rokende schoorstenen. Daaruit kwamen zwarte of grijzen rookpluimen. Dat was de rook van steenkool. Die werd verbrand om de stoommachines aan het werk te houden.

Slide 2 - Slide

Door de rook uit de vele fabriekschoorstenen werd de lucht behoorlijk vervuild. Die lucht was niet gezond. En de regen werd zuur door de rook. Dat was niet goed voor de bodem en planten. Deze fabrieken waren niet goed voor het milieu.

Slide 3 - Slide

Tegenwoordig
Tegenwoordig hebben de meeste fabrieken geen grote rokende schoorstenen meer. Veel machines werken nu op elektriciteit. Elektriciteit word gemaakt in elektriciteitscentrales. Daarbij worden bijvoorbeeld: steenkool en aardgas verbrand. Ook is er tegenwoordig groene stroom: Zonnepanelen en windenergie. De rook gaat nu eerst door filters heen. Daardoor is er minder luchtvervuiling dan vroeger.

Slide 4 - Slide

Wat is GEEN groene energie?
A
Steenkool
B
Gas
C
Zonne-energie
D
Wind energie

Slide 5 - Quiz

Wat gebeurde er met de regen bij de fabrieken?
Deze werd.......
A
Zuur
B
Groen
C
Bitter
D
Zoet

Slide 6 - Quiz

Afval gebruiken Recyclen 
Als jij iets maakt, heb je meestal afval. Dat is ook het geval in een fabriek. Soms kun je niet met dat afval, maar soms kun je je afval weer voor iets anders gebruiken. 'De schilletjes van de cacaobonen hebben we niet nodig,' zegt Rob, die in de chocoladefabriek werkt. 'Maar we gooien ze niet weg.  We malen ze heel fijn en maken er mestkorrels van. Die kunnen boeren dan gebruiken om de grond vruchtbaarder te maken.

Slide 7 - Slide

Wat werd er van de cacaobonen schillen gemaakt?
A
Jassen
B
flessen
C
tafels
D
mestkorrels

Slide 8 - Quiz

afvalwater
Veel fabrieken hebben afvalwater. Vroeger lieten ze dat vuile water zo in een kanaal of rivier lopen. Lozen heet dat.  Dat mag allang niet meer. Als bedrijven dat toch willen doen, moeten ze een vergunning hebben. Maar dan moeten ze hun afvalwater wel eerst schoonmaken. Het afvalwater van een bedrijf gaat meestal naar een rioolwaterzuivering. Daar wordt het schoongemaakt.

Slide 9 - Slide

Afvalwater reinigen
Bedrijven moeten daarvoor betalen. Omdat het schoonmaken van afvalwater duur is, gaan veel bedrijven zuinig om met water. Andere bedrijven maken hun afvalwater zelf schoon, omdat dat goedkoper is. Sommige bedrijven gebruiken het schoongemaakte water daarna nog een keer. Ook dat scheelt kosten

Slide 10 - Slide

wat betekent het woord lozen?

Slide 11 - Open question

Moet een bedrijf betalen voor het schoonmaken van water?
A
Ja
B
Nee

Slide 12 - Quiz

op welke 2 manieren vervuilden fabrieken vroeger het milieu?

Slide 13 - Open question