Socialmedia (les 9) Complot deel 2 en challenges

Socialmedia 
Bijeenkomst 8
1 / 31
next
Slide 1: Slide
ICTMBOStudiejaar 1

This lesson contains 31 slides, with interactive quizzes, text slides and 6 videos.

time-iconLesson duration is: 1.3 min

Items in this lesson

Socialmedia 
Bijeenkomst 8

Slide 1 - Slide



Onderwerp 1

Complotten op het internet


Onderwerp 2

Challenges

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Wat zijn complottheorieën?

Slide 4 - Open question

Waarover heb jij wel eens een complot theorie gelezen?

Slide 5 - Mind map

Slide 6 - Video

In de video vertelt de onderzoeker ook dat complottheorieën gevaarlijk kunnen zijn. Wat bedoelt hij?

Slide 7 - Open question

Complotten over het coronavirus, gaan viral op socialemedia

Slide 8 - Slide

Nepnieuws en complottheorieën
Bij een ingrijpende gebeurtenis, zoals de coronapandemie, is niet altijd direct duidelijk wat er aan de hand is. Er verschijnen nieuwsberichten die vaag of tegenstrijdig kunnen zijn, omdat de verantwoordelijken gewoon nog niet alles weten. Er zijn mensen die nieuwsberichten daardoor wantrouwen. Zij verspreiden vervolgens zelf berichten die niet altijd de complete waarheid vertellen. Dit noemen we nepnieuws.

Slide 9 - Slide

Soms gaat nepnieuws zelfs nog verder en worden mensen of organisaties beschuldigd van het veroorzaken van de gebeurtenis. Ook wordt hen soms verweten alternatieve informatie achter te houden, zonder dat daar goed bewijs voor is. Zo'n verzameling berichten heet een complottheorie.

Aan het begin van de corona-uitbraak waren er veel vragen en maar weinig antwoorden. Daardoor waren veel mensen onzeker. Een complottheorie biedt in zo'n situatie wél een antwoord, met een duidelijke schuldige. Sommige mensen vinden het prettiger om in zo'n complottheorie te geloven, dan te moeten leven in onzekerheid. Dat is niet nieuw, heel vroeger geloofden mensen ook al in complottheorieën. Maar door de komst van het internet worden complottheorieën tegenwoordig veel sneller en makkelijker verspreid.

Slide 10 - Slide

Hoe herken ik een complottheorie of nepnieuws?
Bij een complottheorie worden verbanden gelegd tussen gebeurtenissen, zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor is. De meeste complottheorieën richten zich tegen de overheid, de media of de wetenschap. Er wordt dan beweerd dat die het bij het verkeerde eind hebben of iets verzwijgen. Volgens de meeste complottheorieën heeft de overheid daar belang bij en wil de mensen onderdrukken. Een voorbeeld is het 5G-netwerk dat tegelijkertijd met het coronavirus opkwam. Sommige mensen denken dat dit geen toeval is, ook al is er geen bewijs voor een verband tussen deze twee gebeurtenissen.

Om kinderen goed te ondersteunen bij hun mediagebruik, is het handig dat je als PM-er weet waar een kind naar kijkt of met wie hij online contact heeft. Daarnaast helpt het als je zelf nepnieuws en complottheorieën kunt herkennen.

Slide 11 - Slide

Hoe weet je nou welke berichtgeving waar zijn?

Slide 12 - Open question

Het woord 'complot' is Frans voor...
A
compleet
B
samenzweren
C
complimenteren
D
samenscholen

Slide 13 - Quiz

Waarom zijn complottheorieën onder jongeren populair volgens deze onderzoeker? Noem twee redenen.

Slide 14 - Open question

Welke complottheorie werd o.a. door jongeren genoemd, denk je?

Slide 15 - Open question

Waarom zijn complottheorieën populair, denkt deze onderzoeker?

Slide 16 - Open question

Volgens deze docent maatschappijleer is het positief dat jongeren nu zo gemakkelijk toegang hebben tot informatie. Maar wat is het risico, volgens hem?

Slide 17 - Open question

Challenges!

Slide 18 - Slide

Wat vind jij van challenges op socialemedia?
😒🙁😐🙂😃

Slide 19 - Poll

Heb jij wel eens mee gedaan aan een (online) challenges?
Ja
Nee

Slide 20 - Poll

Welke (online) challenges ken jij?

Slide 21 - Mind map

Mannequin challenges
Bij deze challenges gaat het erom dat je zo stil mogelijk blijft staan. Terwijl er een liedje wordt afgespeeld loopt de cameraman tussen de stilstaande mensen door.

Slide 22 - Slide

Slide 23 - Video

De deodorant challenges
Je spuit net zolang deodorant op iemands huid tot deze het niet meer uithoudt: er ontstaat een brandwond.

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Video

Kaneel challenges
Je stopt een volle lepel kaneel in je mond en probeert die weg te werken zonder te drinken. Dit leidt tot veel hoesten en proesten en soms tot kokhalzen en overgeven. Er staan vele filmpjes hierover op YouTube. Ook volwassenen en zelfs beroemdheden deden het. Begrijpelijk dus dat pubers het grappig vinden en denken dat het geen kwaad kan. Toch is de kaneel-challenge niet zonder gevaren. Het kan tot verstikking leiden. Er kan ook kaneel in de longen terechtkomen en de luchtwegen blokkeren.

Slide 26 - Slide

0

Slide 27 - Video

Kylie lip challenge
Kylie Jenner is een Amerikaanse beroemdheid en stijlicoon met enorm veel volgers op sociale media. Veel kinderen deden op Instagram en Snapchat mee aan de Kylie Lip challenge. Door aan een plastic flesje te zuigen, zodat je lippen vacuümtrekken, heb je binnen een paar minuten net zulke volle lippen als Kylie. Bij velen leverde dit bloeduitstortingen en lichte verwondingen op.  

Slide 28 - Slide

Slide 29 - Video

Blue whale challenge
Deze challenge is eigenlijk meer een eng verhaal dat onder tieners rondgaat. In Rusland pleegden in 2014 twee tieners zelfmoord. Zij zouden een meester hebben die hen in vijftig stappen naar zelfmoord leidde. Op internet staan zogenaamde lijsten van deze vijftig opdrachten die de Blue Whale worden genoemd (naar blauwe vinvissen die soms massaal zelfmoord plegen en elkaar daarin navolgen). 

Slide 30 - Slide

Slide 31 - Video