This lesson contains 25 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
puberteit
Slide 1 - Slide
doelen:
na deze les weet je:
* wat puberteit is en wat er gebeurt in de puberteit
*dat puberteit heel normaal is
* puberteit bij jongens en bij meisjes
Slide 2 - Slide
puberteit
Slide 3 - Mind map
Wat is puberteit?
De puberteit is de periode in je leven waarin je gaat veranderen van een kind in een volwassene. Dit gebeurt niet zomaar in een week of in een maand. Nee, dat gaat heel langzaam zodat jij, maar ook je ouders er stap voor stap aan kunnen wennen.
De puberteit begint bij meisjes rond het tiende jaar en duurt wel tot het achttiende jaar en bij jongens van hun twaalfde tot hun achttiende. Maar het kan ook korter of soms langer duren.
Slide 4 - Slide
Hoe lang duurt de puberteit bij meisjes gemiddeld?
Slide 5 - Open question
De puberteit bij jongens duurt gemiddeld
A
2 jaar langer dan bij meisjes
B
even lang
C
2 jaar korter dan bij meisjes
D
even kort
Slide 6 - Quiz
Slide 7 - Video
meisje
jongen
zwaardere stem
puistjes
menstruatie
zaadlozing
schaamhaar
baardgroei
bredere heupen
borsten
Slide 8 - Drag question
De hypofyse is een kliertje in je hersenen. Dit kliertje maakt een stofje dat zorgt voor de puberteit. Hoe noemen we zo'n stofje?
A
vitaminen
B
hormonen
C
groeistoffen
D
eiwitten
Slide 9 - Quiz
hormonen
Hormonen zorgen ervoor dat je gaat groeien.
De volgorde van groei is bij jongens en meisjes verschillend.
Zo krijgen jongens eerst grotere handen en voeten. Meisjes worden langer en krijgen wat bredere heupen en vollere billen. Dit is allemaal heel normaal.
Slide 10 - Slide
Slide 11 - Video
In de puberteit krijgen jongens een zwaardere stem. Soms schiet de stem weer omhoog. We zeggen ook wel: 'Jongens krijgen de..................
A
toon in hun buik
B
baard in hun keel
C
kracht in hun stem
D
bas in hun strot
Slide 12 - Quiz
In het filmpje zag je dat jongens 's nachts wel eens een zaadlozing krijgen. Dit noemen we ook wel .......
A
een natte matras
B
een natte onderbroek
C
een natte pyjama
D
een natte droom
Slide 13 - Quiz
Slide 14 - Video
Je eierstokken maken eitjes. Als een eitje rijp is, laat je eierstok dit eitje los en gaat door je eileiders. Dit noem je een:
A
eisprong
B
eierloop
C
ei-salto
D
eiertijd
Slide 15 - Quiz
Wat is een ander woord voor menstruatie?
Slide 16 - Open question
Wat verandert er nog meer?
Behalve je lichaam veranderen er nog meer dingen in de puberteit. Je gaat je anders gedragen en anders voelen. Je wordt zelfstandiger. Dat betekent dat je meer dingen durft en alleen gaat doen zonder je vader of moeder. Je vrienden en vriendinnen worden nu steeds belangrijker voor je.
Slide 17 - Slide
Wat doe jij nu zelfstandig en eerst deed je dat met één van je ouders?
Slide 18 - Open question
onzeker
Omdat er zoveel verandert aan je lichaam, kun je je onzeker gaan voelen. Dat betekent dat je niet weet of je er wel leuk uitziet en of andere kinderen je nog wel aardig vinden.
Slide 19 - Slide
Waar voel jij je wel eens onzeker over?
Slide 20 - Open question
emoties
In de puberteit voel je je soms heel blij en het volgende moment somber of verdrietig. Je gaat meer nadenken over alles, over jezelf en over de wereld.
Slide 21 - Slide
Zijn er dingen waar jij nu meer over nadenkt dan voor je puberteit?
Slide 22 - Open question
aan seks denken
In de puberteit word je nieuwsgierig naar alles wat met seks te maken heeft. Je denkt ook vaker over seks en je kunt je dan opgewonden voelen. Als je nieuwsgierig bent wil je erover lezen, er plaatjes over zien en er met vrienden over praten. Als je meer wilt weten over seks, zoek dan naar goede informatie en weet dat sommige seksplaatjes en sekssites op internet een raar beeld over seks geven. Een leerzame website: www.sense.info
Slide 23 - Slide
verliefd
Je merkt ook in de puberteit dat je meer naar meisjes of jongens kijkt en hieraan denkt. Som gebeurt het dat je verliefd wordt. Je krijgt een kriebelgevoel in je buik en wordt helemaal zenuwachtig als je hem of haar ziet. Je kunt ook verliefd worden op iemand van je eigen geslacht. Daarvan kun je verlegen worden en in de war raken. Toch is dit niet raar. Je hoeft niet bang te zijn voor je gevoelens, want eigenlijk is verliefd worden heel gewoon. Of dat nu op een meisje of op een jongen is.
Slide 24 - Slide
tot slot
De puberteit is heel normaal. Iedereen moet hier doorheen. Ben je onzeker, voel je je weleens 'raar' of somber? Praat er over, met je ouders, docent, vrienden of iemand anders die je vertrouwt. En onthoudt: de puberteit duurt niet voor altijd!