Boekenclub 3 H

Fictie periode 2 
1 / 16
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

This lesson contains 16 slides, with interactive quiz and text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Fictie periode 2 

Slide 1 - Slide

Wat ga je doen?
Je krijgt straks 10 verschillende boeken te zien + een korte samenvatting. Je kiest één boek. Die lees je uit voor 15 januari 2024. In een boekenclub bespreek je het boek n.a.v. verschillende vragen.
In de week van 15 januari 2024 krijg je met een groepje van maximaal 4 personen een mondeling voor een cijfer over dit boek. 

Slide 2 - Slide

Schuld en criminaliteit 
Boekfragment
‘Mijn blik verschuift naar het raam. Ik volg de grillige schaduwen tussen de bomen. Ze nemen haast menselijke vormen aan. Nog een paar jaar met de pesterijen van De Beuker moeten dealen… Nee, no way. We moeten hem echt op zijn eigen manier terugpakken. In zijn eigen taal.’ (p. 28)
Het boek
Als de tweelingbroer van Robin vlak voor het schoolkamp geschorst wordt, zint zij samen met Liz, Mauro en Sem op wraak. Zij willen de leraar die verantwoordelijk is voor de schorsing tijdens een moordspel terugpakken. Maar als zowel de leraar als Liz verdwijnen, blijken Robin en haar vrienden niet de enigen te zijn met wraakgevoelens.
Opdracht
In deze leesclub ga je in discussie over wraak, schuld en verantwoordelijkheid. Hoe ver mag je gaan om iemand iets betaald te zetten? In hoeverre worden wij gedreven door gebeurtenissen uit ons verleden? Hoe kunnen we het gedrag van moordenaars begrijpen?

Slide 3 - Slide

Ziek en gezond 
Boekfragment
‘Izzy is sterk’, zei Jabbar. ‘Ze gaat het gevecht winnen, ook voor de tweede keer.’
Lola verwachtte dat Jim daarmee zou instemmen, maar tot haar verbazing reageerde hij totaal anders. ‘Het is geen gevecht,’ zei hij grimmig en hij veegde de tranen van zijn wangen. ‘Dat gelul altijd, dat je de kanker moet verslaan afslof het een wedstrijd is. Allemaal bullshit. Het is geen wedstrijd.’ (p.117)


Het boek
Jim is als voetbaltalent samen met zijn vriend Jabbar gescout voor Jong PSV. Als zijn zusje Izzy opnieuw kanker krijgt en hijzelf door een blessure niet kan voetballen, stort zijn wereld in. Lukt het hem overeind te blijven en zijn vriendschappen te behouden?
Opdracht
Je gaat in discussie over hoe ver je wilt gaan om je doel te bereiken. Je hebt het over openheid. Wat vertel je wel aan je vrienden en wat niet?

Slide 4 - Slide

Familie en identiteit
Boekfragment
Ik ben Wobie. In mijn wereld regent het glitter en confetti. Vaak knetteren er kerstlichtjes in mijn hoofd, maar soms vindt er ook kortsluiting plaats. Als kind vond ik de wereld wonderlijk, als volwassene nog steeds. Ik huppel, ik spring, ik hou van vrolijkheid en kleur. Maar ik heb ook lang gezocht en geworsteld. Ondanks de steun van mijn omgeving. (p. 10)


Het boek
Confettiregen van Splinter Chabot vertelt het verhaal van Wobie, een jongen die opgroeit in een warme, veilige omgeving. Naarmate hij ouder wordt, komt Wobie erachter dat hij anders is dan zijn broers. Anders dan veel van zijn mannelijke klasgenoten, en vooral anders dan hoe hij zelf wil zijn. Drie belangrijke ontmoetingen zorgen voor een worstelende zoektocht naar zijn identiteit.
Opdracht
In deze leesclub ga je in gesprek over de worstelingen en de zoektocht van Wobie. Hoe ver pas je je aan om niet ‘anders’ te zijn en waar trek je de grens? Hoe laat je anderen toe in je worstelingen? En in hoeverre kunnen familie en vrienden hulp bieden als je zelf in de knoop zit? 




Slide 5 - Slide

Familie en identiteit
Boekfragment
‘“Doe normaal,” zei ik geërgerd. “Echt, hoeveel problemen kan één familie hebben? Jullie hebben én een ontvoerde vader én een gedropte baby én een gestolen auto. En dan verwachten jullie van mij dat ik mijn mond hou en geen vragen stel!”


Maar deze keer had ik beter wél mijn mond kunnen houden. Ik kon mezelf wel op mijn hoofd slaan, want over die ontvoerde vader had ik natuurlijk niks mogen zeggen.’ (p. 28)

Het boek
Camilla is twaalf jaar en wordt in de zomer door haar moeder op de boot naar Zweden gezet. Camilla’s moeder en haar nieuwe vriend verwachten namelijk een baby en daar kunnen ze Camilla helemaal niet bij gebruiken. In Zweden zal Camilla logeren bij vrienden van haar moeder: de broers Ben en Jonas en hun vader. Als de boot aanmeert in Zweden, wordt Camilla opgehaald door Ben en Jonas in een bijzonder mooie, felblauwe Saab. Er zit een vreemde baby in de auto en hun vader lijkt spoorloos verdwenen. Het is de eerste van tien wilde dagen in een gestolen auto…


Opdracht
In deze leesclub discussieer je over wat de waarde van familie is, in welke situaties je als familieleden terecht kunt komen en hoe je dan op elkaar kunt reageren. 

Slide 6 - Slide

Waan en werkelijkheid
Boekfragment
‘Terwijl hij zo enkele schapen omlaagjaagt, denkt hij weer aan Amsterdam. Dit is andere koek dan het vangen van Pokémons! Jochem schudt zijn hoofd. Beesten vangen op een schermpje – in een bal…! Waarom heeft hij ooit meegedaan aan zoiets… dommigs…? Hier gaat hij, soms slippend over een losliggende steen, door een reusachtige leegte. Blatend storten de schapen zich voor hem uit naar beneden, telkens blijven ze even staan, gluren naar achteren, en hobbelen dan weer haastig een stukje door. Dit is ruig en… echt…’ (p. 185)


Het boek
Jochems leven in het drukke Amsterdam bestaat uit gamen, skaten, concerten bezoeken met zijn vrienden en vooral sociale media. Dan besluiten zijn ouders te emigreren naar Schotland. Dat is nogal een omschakeling, zeker wanneer blijkt dat er geen internetbereik is in het kleine dorp waar ze terechtkomen. Jochems paniek is groot: hij raakt het contact met zijn vrienden kwijt en gamen is onmogelijk. Hij kan helemaal niet zonder internet, maar hij zal moeten.  

Opdracht
In Geest lees je over de betekenis van vriendschap en avontuur in verschillende culturen. Welke rol heeft internet in je leven? Hoe werkt het aanpassen naar een nieuwe omgeving? Daarover praat je met elkaar in deze leesclub.




Slide 7 - Slide

Schuld en criminaliteit 
Boekfragment
‘Hopper vloekt. Mijn buik verkrampt. Waren we maar meteen vertrokken, met of zonder open achterklep. Hoe langer we hier blijven, hoe groter de kans dat ze er toch nog achter komen dat we… Mijn hand glijdt in mijn broekzak en ik aai de gladde achterkant van mijn mobiele telefoon.’ (p. 65)




Het boek
Tijdens een vakantie in Spanje krijgen Kris en zijn neef Hopper een auto-ongeluk. Ze stranden in het Spaanse bergdorp Odrín. Er hangt een vreemde sfeer. Kris en Hopper willen er stilletjes vandoor gaan, maar dat blijkt niet zo makkelijk: er waart een gevaarlijk virus rond en niemand mag het dorp nog in of uit. In de loop van het verhaal komen er allerlei geheimen aan het licht. Ook Kris en Hopper lopen met een groot geheim rond, een geheim dat Kris met moeite kan verbergen doordat hij het syndroom van Gilles de la Tourette heeft.


Opdracht
In deze leesclub ga je in discussie over verantwoordelijkheid en schuld. Welke keuzes maak je, voor jezelf en voor anderen? Hoe ga je met elkaar om? Je bespreekt ook de rol van Gilles de la Tourette in het verhaal: wat voor invloed heeft het syndroom op het leven van Kris?


Slide 8 - Slide

‘Even was ik weer helemaal alleen, en het voelde een beetje alsof de rest van de wereld niet bestond. Het was als in zo’n Amerikaanse film waarin de mensheid door buitenaardse wezens of een of andere meteoriet is vernietigd en alleen de held van het verhaal de ramp lijkt te hebben overleefd. Maar ik was geen held.’ (p. 88)
Het boek
Het was 25 december 2004. Aan de Sri Lankaanse kust. Pieter had net de meest romantische nacht uit zijn leven beleefd toen het noodlot toesloeg: de zee steeg tot een metershoge vloedgolf die zich genadeloos uitstortte over het land. Het water sleurde alles mee wat het op zijn pad tegenkwam, inclusief duizenden mensen. Ondanks de paniek om hem heen bleef Pieter rustig, behulpzaam en zelfs moedig. Hij werd een ‘overlevingscomputer’, kwam heelhuids uit het rampgebied en studeert inmiddels alweer een paar jaar in Amsterdam. Maar hoe lang kan hij het wegdrukken van zijn emoties nog volhouden? En waarom wil Elin ineens na vijfenhalf jaar weer contact met hem?

Opdracht
In deze leesclub denk je na over cultuur en identiteit. En je gaat praten over de gevolgen van een grote ramp en de impact die dit heeft op mensen. 

Cultuur en identiteit

Slide 9 - Slide

School en vriendschap
'Ik heet August, trouwens. Ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.' Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg.
Flaptekst:
Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...


Om over na te denken? Hoe belangrijk is je uiterlijk? Zie jij dat als niet meer dan een buitenkantje of denk je dat dat voor een belangrijk deel bepaalt hoe je bent, hoe je doet en hoe mensen op je reageren? Hoe ga jij om met mensen die anders dan anderen zijn? Wat zou jij doen als je bevriend bent met iemand die gepest wordt? Neem je het voor hem op, ook als je daardoor het gevaar loopt daardoor zelf ook te worden buitengesloten door klasgenoten?

Slide 10 - Slide

Het boek
Hazel is zestien jaar en hoogbegaafd. Helaas heeft ze heeft kanker en kan ze niet meer genezen. Zij vertelt je over haar liefdesrelatie met Augustus, de verschillende wijzen waarop zij omgaan met hun kanker en de manier waarop hun familie dit doet. Hazel krijgt medicijnen die haar al drie jaar in leven houden, maar die haar dus niet meer kunnen genezen. Ze ziet zichzelf als een tijdbom en ze wil de schade beperken als zij overlijdt. Daarom blijven haar contacten oppervlakkig zodat zo weinig mogelijk mensen verdriet hebben om haar. Haar moeder wil dat ze het huis vaker uitgaat en dat ze leuke dingen doet. Ze stuurt Hazel naar een praatgroep waar ze uiteindelijk Augustus ontmoet. Hazel houdt ook hem in eerste instantie op afstand, maar Augustus houdt vol. Ze delen niet alleen een ernstige ziekte, maar ook het favoriete boek van Hazel. De afloop van dit boek is zo onbevredigend dat ze op zoek gaan naar het einde van het verhaal. Deze reis verloopt echter heel anders dan zij van tevoren bedacht hadden.


Om over na te denken: In deze leesclub denk je na over vriednschap en dood. Ken jij iemand die ongeneeslijk ziek is (geweest)? Kan jij je voorstellen hoe jij zou reageren als iemand van wie je houdt ernstig ziek is? In hoeverre is een bedreigende ziekte van invloed op jouw toekomstverwachting? Hoe zou jij daarmee omgaan? Heeft het bijvoorbeeld nog zin om naar school te gaan? Welke dingen zou jij nog willen doen of meemaken? Is een jong leven net zo veel waard als een lang leven? Wie bepaalt dat eigenlijk?

Vriendschap en dood

Slide 11 - Slide

"Bruno opende zijn ogen van verwondering over de dingen die hij zag. In zijn verbeelding had hij gedacht dat alle hutten vol gelukkige gezinnen waren, van wie sommigen 's avonds buiten op schommelstoelen zaten en verhalen vertelden over hoe de dingen zoveel beter waren toen ze nog kinderen waren en ze respect hadden voor hun ouderen, niet zoals de kinderen van tegenwoordig. Hij dacht dat alle jongens en meisjes die daar woonden in verschillende groepen zouden zijn, tennissen of voetballen, huppelen en vierkanten tekenen om te hinkelen op de grond... Het bleek dat alle dingen waarvan hij dacht dat ze er waren, niet waren." (Hoofdstuk 19)'
Flaptekst:
Duitsland 1943. Bruno is negen jaar als hij met zijn familie gaat verhuizen. Dat heeft te maken met het werk van zijn vader, een hoge Duitse militair. Vlakbij het nieuwe huis staat een hoog hek, waarachter mannen en jongens in gestreepte pyjama's wonen.
Bruno sluit vriendschap met een jongen die achter het hek woont, Shmuel, die hem inwijdt in de geheimen van zijn vreemde woonplek.


Om over na te denken 
Moeten ouders hun kinderen alles vertellen of mogen ze bepaalde dingen geheim houden? Wil jij alles weten over de huidige misdaden tegen de menselijkheid? Kun je van je ouders houden ook al doen ze vreselijke dingen?
Familie en vriendschap (in oorlogstijd)

Slide 12 - Slide

De boekenlijst 
  1. Moordspel - Cis Meijer
  2. Match - Buddy Tegenbosch
  3. Confettiregen - Splinter Chabot
  4. Tien dagen in een gestolen auto - Anna Woltz
  5. Geest - Daan Remmerts de Vries
  6. Virus - Mirjam Mous
  7. Overspoeld - Gideon Samson en Julius ’t Hart
  8. Wonder - R.J. Palacio
  9. Een weeffout in onze sterren - John Greene
  10. De jongen in de gestreepte pyama - John Boyne

Slide 13 - Slide

Keuze van het boek
* Kies een boek die jou aantrekkelijk lijkt om te lezen. N.B. Niet kiezen betekent dat je een boek toegewezen krijgt. 
* Klik op die titel en je hebt een boek gekozen.
* Groepjes van max. 4 leerlingen. Als meerdere leerlingen kiezen voor een boek, worden de groepjes ingedeeld door de docent.



Slide 14 - Slide

Dit boek kies ik:

Slide 15 - Poll

Keuze gemaakt, en nu?
* Zorg dat je elke maandag het boek bij je hebt! 
* Deze les gaan jullie in je boekenclub de volgende opdrachten doen:
- Stuk in het boek lezen
- Vragen bespreken naar aanleiding van de gelezen tekst
- Jullie houden een logboek bij over het boek. 
* Als je een keer afwezig bent, zorg je dat je de les daarna bij bent met lezen!

Slide 16 - Slide