Voordat je mag autorijden, moet je eerst je rijbewijs halen. je moet precies weten hoe je een auto moet besturen, en waar alle knopjes en pedalen voor zijn.
Slide 2 - Slide
In de ruimtevaart is het net zo: voordat je echt als astronaut de ruimte in mag, moet je precies weten hoe je ruimte schip werkt. En ruimteschepen zijn behoorlijk ingewikkeld!
Slide 3 - Slide
Bij elke ruimtevlucht is één persoon de piloot. Die bestuurt het ruimteschip, net zoals de chauffeur dat doet in een auto. Maar toch moeten de andere astronauten er ook mee kunnen vliegen.
Slide 4 - Slide
Als de piloot plotseling heel ziek wordt, moet jij het over kunnen nemen. En trouwens, misschien ben jij op je volgende missie wel de piloot.
Slide 5 - Slide
Sojoez
Veel vluchten naar het internationale ruimtestation ISS worden gemaakt met het Russische ruimteschip Sojoez.
Slide 6 - Slide
Een Sojoez-capsule lijkt op een klein koepeltentje. Alleen is hij natuurlijk niet van nylon, maar van stevig metaal. Via een rond luik moet je naar binnen kruipen.
Slide 7 - Slide
Binnenin is het allemaal heel krap. Je past er net met z'n drieën in, met je benen opgetrokken, alsof je op je hurken zit.
Slide 8 - Slide
De Sojoez-ruimteschepen worden al heel lang gebruikt. Ze zijn heel veilig, maar ze zien er best ouderwets uit.
Slide 9 - Slide
Het bedieningspaneel heeft allemaal vierkante knoppen, rechthoekige lampjes, schakelaars en hendels, net als in een oud vliegtuig.
Slide 10 - Slide
De Amerikaanse spaceshuttle was veel moderner en groter. Er konden maar liefst zeve mensen aan boord. maar de spaceshuttle maakte zijn laatste vlucht in 2011
Slide 11 - Slide
Hij was namelijk veel te duur. Even duur als tienduizend gloednieuwe auto's, en ook niet veilig genoeg.
Slide 12 - Slide
Tegenwoordig bestaan er verschillende nieuwe ruimteschepen waarmee je naar het ruimtestation kunt vliegen, maar ook naar de maan of naar de planeet Mars.
Slide 13 - Slide
Ze zijn gelukkig een stuk ruimer dan de Sojoez. Nasa heeft bijvoorbeeld de Orion-Capsule.