Jom Kippoer

Jom Kippoer
1 / 15
next
Slide 1: Slide
Middelbare school

This lesson contains 15 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Jom Kippoer

Slide 1 - Slide

Beste leerlingen
 jullie krijgen dit schooljaar bij levensbeschouwelijke vorming ook een aantal lessen godsdienst. Die lessen worden gegeven naar aanleiding van feesten van vier wereldgodsdiensten: Hindoeïsme, Jodendom, Christendom en Islam. Er zijn bij ons op school docenten en leerlingen die tot zo’n godsdienst behoren. De bedoeling is dat jullie meer afweten van deze godsdiensten en respect kunnen opbrengen voor wat de mensen geloven en voor hun gebruiken. Omdat Grote Verzoendag (Jodendom) de 1e belangrijke dag is in dit schooljaar, beginnen we met de Joodse godsdienst.

Slide 2 - Slide

De Joodse godsdienst

Het jodendom is een godsdienst van slechts veertien miljoen mensen. Het is de oudste van de drie wereldgodsdiensten die in één God als Schepper geloven.

Slide 3 - Slide

Welke drie wereldgodsdiensten geloven in één God?

Slide 4 - Open question

de Tenach
Wat de Joden geloven vind je in hun Bijbel (Tenach). Deze Bijbel is overgenomen door de christenen (Oude Testament), maar die hebben de verhalen over Jezus daaraan toegevoegd (Nieuwe Testament). In de Koran komen verhalen voor die veel op die van de Bijbel lijken.

Slide 5 - Slide

de Davidsster
Een gelovige Jood leeft in vriendschap met God en houdt zich aan de zogenaamde tien geboden. Die vriendschap kun je herkennen aan de Davidsster, als tatoeage op deze arm, waar een driehoek van boven (God, hemel) zich verbindt met een driehoek van onderen 
(mens, aarde) de mensen. 

Slide 6 - Slide

Sabbat
Eén van die tien geboden is de wekelijkse rustdag voor jezelf, je gezin, je werknemers en zelfs je dieren; het is een dag waarop je extra bidt. Bij de Joden heet deze dag Sabbat (= Zaterdag). Het Christendom heeft deze rustdag overgenomen, maar op een andere dag. Ook de Islam kent een bijzondere weekdag. Dit is de dag waarop gevierd wordt dat de Koran werd neergezonden naar de mensen. Moslims mogen op die dag wel werken. 

Slide 7 - Slide

Bijzondere weekdag
Welke weekdag is bijzonder bij Joden, Christenen en Moslims? En hoe heet het gebedshuis waar ze dan naar toegaan? En hoe heet degene die de dienst leidt? En wat is hun heilige boek?

Slide 8 - Open question

de stamvader
In de Joodse bijbel wordt Abraham als de stamvader van het geloof (dus als eerste gelovige) beschouwd. 

Slide 9 - Slide

Wie wordt beschouwd als de stamvader in het christendom?
A
Abraham
B
de paus
C
Christus
D
God

Slide 10 - Quiz

Wie wordt beschouwd als de stamvader in e islam
A
Abraham
B
Mohammed
C
Allah
D
Imam

Slide 11 - Quiz

de Klaagmuur
De Joden bouwden in Jeruzalem een tempel om aan God offers te brengen en tot Hem te bidden. De tempel werd in 70 na Christus door de Romeinen verwoest. Er is alleen nog maar een muur van over: de Klaagmuur. Daar komen veel Joden bidden.
Sindsdien woonden de Joden verspreid over de wereld, waar ze dikwijls vervolgd werden. De laatste keer was tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij 6 miljoen Joden in concentratiekampen en gaskamers omkwamen (Holocaust).

Slide 12 - Slide

Israël
In 1948 kregen de Joden door de Verenigde Naties weer een eigen land toegewezen: Israël. De Palestijnen, de oorspronkelijke bewoners, werden daarbij verdreven naar een gebied ten westen van de Jordaan (Westbank) en langs de kust van de Middellandse zee (Gaza). Dit alles vormt tot op de dag van vandaag een bron van onrust en geweld in dat gebied.  

Slide 13 - Slide

Grote Verzoendag
Op 15 en 16 september 2021 wordt door de Joden over de hele wereld Jom Kipoer gevierd. Dat betekent dag van vergeving en verzoening. De dag begint bij zonsondergang op de vooravond en duurt t/m de zonsondergang van de volgende dag. Er zijn in die tijd 5 diensten in de synagoge waarbij de Joden tot God bidden om vergeving van de zonden van het afgelopen jaar. Net zoals op de wekelijkse sabbatdag mag er niet gewerkt worden. Mannen en jongens vanaf 13 jaar en vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar vasten, dus eten en drinken niet, als teken van berouw over hun kwaad.

Slide 14 - Slide

Wat betekent het woord ‘verzoening’? Geef er een voorbeeld van.

Slide 15 - Open question