Les 2 zelfportret

1 / 17
next
Slide 1: Slide
MentorlesMBOStudiejaar 2

This lesson contains 17 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Slide

This item has no instructions

Vandaag
- Lesopdracht 1 leerdoelen
- Identiteit vs imago
- opdracht in groepjes
- Lesopdracht 2 zelfportret

Slide 3 - Slide

This item has no instructions

Slide 4 - Slide

This item has no instructions

Slide 5 - Slide

De studenten moeten online een woord maken die voor mij goed leesbaar is. Ze mogen mij vragen stellen die met ja of nee te beantwoorden zijn.

Woorden:
- communicatie
- quarantaine

Slide 6 - Slide

Wie je bent en hoe je jezelf ziet, komt lang niet overeen met het beeld dat anderen van jou hebben. Misschien ben je wel onzeker, maar kom je juist heel zelfverzekerd over. Of zit je jezelf in de weg met je eeuwige perfectionisme, terwijl anderen je precieze manier van werken juist zo waarderen als ze met je samenwerken!

 

De studenten krijgen een completer beeld van zichzelf en van anderen als ze inzicht krijgen in hoe de buitenkant van iemand matcht met de binnenkant; Identiteit vs. Imago dus!

Slide 7 - Slide

Zorg dat je twee kleuren post-its voor alle studenten bij de hand hebt. Let erop dat de studenten op dit moment nog niet in overleg gaan en dat de post-its nog niet worden uitgedeeld! Iedereen werkt voor zichzelf.

Slide 8 - Slide

Laat de lijst met eigenschappen zien terwijl de studenten bezig zijn. De lijst dient ter inspiratie, maar zelf eigenschappen bedenken is natuurlijk ook heel goed.

Groepjes par-v2a
- Tess, Raymondo, Julia, Pauline
- Vivian, Emmely, Dagmar, Marieke, Shana, 
- Kelly, Demi, Anne, Myrthe
- Fleur, Dewi, Nikki, Ivana
- Kim, Meike, Sanne, Manon, Eva
- Marit, Synthia, Jamie, Maud

Slide 9 - Slide

This item has no instructions

Slide 10 - Slide

Om de beurt staat er één student in het middelpunt en krijgt de post-its van zijn groepsgenoten overhandigd met daarop de eigenschappen die ze bij die student vinden passen. Tijdens het uitdelen van de post-its mag er op elkaar gereageerd worden, vragen gesteld worden en kort discussie gevoerd worden; maar de post-its blijven onderdeel van iemands imago.

Slide 11 - Slide

Na het uitdelen van de imago-post-its maken de studenten één-voor-één de eigenschappen bekend die ze zelf hadden uitgekozen. Zijn identiteit en imago een beetje hetzelfde? Waarom denkt of vindt iemand iets van jou? Er is uiteraard ruimte voor vragen aan elkaar.

 

Sluit deze sessie klassikaal af door de groepjes te vragen of ze iets willen delen. Kom je over hoe je zelf denkt dat je bent? Had je dit verwacht? Wat was opvallend in je groepje?

Slide 12 - Slide

Nu het duidelijk is hoe iemand zichzelf ziet en hoe iemand wordt gezien door anderen is het tijd dit in beeld te brengen. Van iedere student worden twee foto’s gemaakt; een ID-foto en een Imago-foto.

Het is best lastig om een foto te maken waarop je eigenschappen duidelijk maakt. In het werkgroepje bespreken de studenten welke eigenschap het beste werkt op beeld. Stimuleer de studenten zich uit te drukken en te oefenen met poseren. Uiteraard mogen kleding en attributen gebruikt worden! 

Slide 13 - Slide

Een selfie is minder geschikt; hier kun je je lichaam namelijk niet op krijgen en je houding dus ook niet! 

Laat de studenten zoveel mogelijke een witte achtergrond gebruiken voor de foto’s.

Slide 14 - Slide

De drie groepsgenoten hebben de regie over de student die op de foto gaat. Ook hier geldt weer; stimuleer de studenten creatief te denken en attributen te gebruiken.

 

Lesopdracht 2
Zet de 2 foto's van jezelf (ID & Imago) in een 1 bestand

- Onder jouw ID foto zet je minimaal 10 eigenschappen/ kwaliteiten van jezelf

- Onder jouw imago foto zet je de eigenschappen die je van jouw klasgenoten uit je groepje kreeg

Slide 15 - Slide

This item has no instructions

Slide 16 - Slide

This item has no instructions

Slide 17 - Slide

This item has no instructions