Slim consumeren: Keuzes maken in tijden van schaarste

Slim consumeren: Keuzes maken in tijden van schaarste
1 / 26
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 26 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Slim consumeren: Keuzes maken in tijden van schaarste

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Leerdoel
Aan het einde van de les kun je, met het oog op je rol als consument, de keuzeproblemen beschrijven die zich kunnen voordoen bij verschillende vormen van consumeren door schaarste van middelen, tijd en verschillen in urgentie van behoeften.

Slide 2 - Slide

Deze slide geeft het leerdoel van de les aan. Het is belangrijk om dit aan het begin van de les te presenteren, zodat de studenten weten wat ze aan het einde van de les zullen hebben geleerd.
Wat weet jij al over het maken van keuzes als consument?

Slide 3 - Mind map

This item has no instructions

Slide 4 - Video

This item has no instructions

Wat is consumeren?
Consumeren is het kopen, gebruiken en weggooien van goederen en diensten om in onze behoeften te voorzien.

Slide 5 - Slide

Deze slide geeft een definitie van consumeren en legt uit waarom we als consumenten kopen wat we kopen.
Keuzeproblemen
Als consumenten hebben we vaak te maken met keuzeproblemen doordat we niet onbeperkt middelen en tijd hebben om aan al onze behoeften te voldoen.

Slide 6 - Slide

Deze slide introduceert het concept van keuzeproblemen en legt uit waarom deze zich voordoen. Het is belangrijk om de studenten te laten nadenken over hun eigen ervaringen met keuzes maken als consumenten.
Schaarste van middelen
Schaarste van middelen treedt op wanneer er niet genoeg goederen en diensten beschikbaar zijn om aan alle behoeften van consumenten te voldoen.

Slide 7 - Slide

Deze slide legt uit wat schaarste van middelen is en hoe dit keuzeproblemen veroorzaakt voor consumenten. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin schaarste van middelen optreedt.
Tijdsgebrek
Tijdsgebrek treedt op wanneer consumenten niet genoeg tijd hebben om aan al hun behoeften te voldoen.

Slide 8 - Slide

Deze slide legt uit wat tijdsgebrek is en hoe dit keuzeproblemen veroorzaakt voor consumenten. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin tijdsgebrek optreedt.
Urgentie van behoeften
Urgentie van behoeften verwijst naar de mate waarin een behoefte vervuld moet worden om het welzijn van een consument te waarborgen.

Slide 9 - Slide

Deze slide legt uit wat urgentie van behoeften is en hoe dit keuzeproblemen veroorzaakt voor consumenten. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin urgentie van behoeften optreedt.
Verschillende vormen van consumeren
Er zijn verschillende vormen van consumeren, zoals impulsaankopen, geplande aankopen en noodzakelijke aankopen.

Slide 10 - Slide

Deze slide introduceert de verschillende vormen van consumeren en legt uit hoe deze keuzeproblemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin elke vorm van consumeren voorkomt.
Impulsaankopen
Impulsaankopen zijn aankopen die ongepland en onverwacht zijn.

Slide 11 - Slide

Deze slide legt uit wat impulsaankopen zijn en hoe deze keuzeproblemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin impulsaankopen voorkomen.
Geplande aankopen
Geplande aankopen zijn aankopen die van tevoren worden gepland en overwogen.

Slide 12 - Slide

Deze slide legt uit wat geplande aankopen zijn en hoe deze keuzeproblemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin geplande aankopen voorkomen.
Noodzakelijke aankopen
Noodzakelijke aankopen zijn aankopen die nodig zijn om te kunnen overleven of aan basisbehoeften te voldoen.

Slide 13 - Slide

Deze slide legt uit wat noodzakelijke aankopen zijn en hoe deze keuzeproblemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin noodzakelijke aankopen voorkomen.
Prioriteiten stellen
Om keuzeproblemen op te lossen, moeten consumenten prioriteiten stellen en beslissen welke behoeften het belangrijkst zijn.

Slide 14 - Slide

Deze slide legt uit hoe consumenten keuzes kunnen maken door prioriteiten te stellen. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin prioriteiten stellen nodig is.
Budgettering
Budgettering is het proces van het plannen en beheren van geld om aan behoeften te voldoen.

Slide 15 - Slide

Deze slide legt uit wat budgettering is en hoe dit consumenten kan helpen bij het maken van keuzes. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin budgettering nodig is.
Alternatieve keuzes
Consumenten kunnen alternatieve keuzes overwegen als oplossing voor keuzeproblemen, zoals het kiezen van een goedkoper merk of het uitstellen van een aankoop.

Slide 16 - Slide

Deze slide legt uit hoe consumenten alternatieve keuzes kunnen overwegen om keuzeproblemen op te lossen. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin alternatieve keuzes nodig zijn.
Consequenties van keuzes
Elke keuze heeft consequenties, of het nu positief of negatief is. Consumenten moeten deze consequenties overwegen voordat ze een beslissing nemen.

Slide 17 - Slide

Deze slide legt uit dat elke keuze consequenties heeft en dat consumenten deze moeten overwegen voordat ze een beslissing nemen. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin de consequenties van keuzes belangrijk zijn.
Invloed van reclame
Reclame kan consumenten beïnvloeden bij het maken van keuzes, maar het is belangrijk om kritisch te zijn over de informatie die wordt gegeven en te overwegen of het product daadwerkelijk aan je behoeften voldoet.

Slide 18 - Slide

Deze slide legt uit dat reclame consumenten kan beïnvloeden bij het maken van keuzes en dat het belangrijk is om kritisch te zijn over de informatie die wordt gegeven. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin reclame consumenten beïnvloedt.
Heroverweging van keuzes
Consumenten kunnen keuzes heroverwegen als de behoeften of omstandigheden veranderen.

Slide 19 - Slide

Deze slide legt uit dat consumenten keuzes kunnen heroverwegen als de behoeften of omstandigheden veranderen. Het is belangrijk om voorbeelden te geven van situaties waarin heroverweging van keuzes nodig is.
Samenvatting
Als consumenten hebben we te maken met keuzeproblemen door schaarste van middelen en tijd en verschillen in urgentie van behoeften. Om deze problemen op te lossen, kunnen we prioriteiten stellen, budgetteren, alternatieve keuzes overwegen, de consequenties van onze keuzes overwegen, kritisch zijn over reclame en keuzes heroverwegen als omstandigheden veranderen.

Slide 20 - Slide

Deze slide vat de belangrijkste punten van de les samen en geeft de studenten een overzicht van wat ze hebben geleerd.
Reflectie
Reflecteer op je eigen ervaringen met keuzeproblemen als consument en hoe je deze in de toekomst kunt oplossen.

Slide 21 - Slide

Deze slide geeft de studenten de gelegenheid om na te denken over hun eigen ervaringen met keuzes maken als consumenten en hoe ze deze kunnen oplossen. Het is belangrijk om de studenten aan te moedigen hun gedachten te delen met de rest van de klas.
Vragen
Zijn er nog vragen over het maken van keuzes als consument?

Slide 22 - Slide

Deze slide geeft de studenten de gelegenheid om vragen te stellen en eventuele onduidelijkheden uit te klaren.
Einde
Bedankt voor jullie aandacht!

Slide 23 - Slide

Deze slide sluit de les af en bedankt de studenten voor hun aandacht.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 24 - Open question

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 25 - Open question

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 26 - Open question

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.