Laat het filmpje zien: iedereen heeft psychotische ervaringen
(te vinden op www.psychosenet.nl)
Een psychotische ervaring is de manier waarop jij invult wat je ziet en wat je hoort.
Iedereen heeft daar wel eens last van
Wanneer het je leven verder niet beïnvloed is er niets aan de hand
psychose
Contact met de werkelijkheid kwijt
Hallucinatie: stoornis in het waarnemen
Stemmen in het hoofd
dingen zien die er niet zijn
Wanen: stoornis in het denken
denken dat je achtervolgt wordt
extreme jaloezie
Gevaarlijk: huisarts inschakelen
Slide 10 - Slide
Bij een psychose ervaart iemand de wereld als vreemd en vaak angstaanjagend. Iemand merkt dan bijzondere dingen op die andere mensen niet merken. Het kan lastiger worden om andere mensen te begrijpen of te vertrouwen. Mensen die een psychose gehad hebben omschrijven een psychose vaak als iets droomachtigs of als een nachtmerrie terwijl ze wakker zijn. Ze zijn dan het contact met de werkelijkheid kwijt.
Bij een psychose horen de verschijnselen: hallucinaties, wanen en erg in de war zijn.
Wanneer spreken we van een hallucinatie?
Wanneer spreken we van een waan?
Hallucinaties zijn zintuiglijke waarnemingen van dingen die er in werkelijkheid niet zijn. De zintuiglijke waarneming is verstoord. Mensen ruiken, horen, zien, proeven of voelen dingen, zonder dat er hier een reden voor is. Tijdens een psychose worden vaak stemmen gehoord of ziet men een verschijning.
Een waan is een denkbeeld of overtuiging die niet op de werkelijkheid berust, maar waar een persoon heilig in gelooft. Ook als er genoeg bewijs is voor het tegendeel houdt de persoon vast aan zijn overtuiging. Zij hebben dan geen besef meer van de realiteit. Voorbeelden daarvan zijn de achtervolgingswaan of de jaloersheidswaan.
Een psychose kan enkele dagen duren tot enkele maanden.
Het voelt voor de patiënt als heel echt aan en dit kan een gevaar zijn. Daarom is het belangrijk om direct de huisarts in te schakelen.
Dopamine
Neurotransmitter
Frontale hersenen: te weinig dopamine
Motivatie problemen
Centrale hersenen: te veel dopamine
Te veel prikkels
Geen onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke zaken
Slide 11 - Slide
Dopamine wordt door het lichaam aangemaakt en zorgt ervoor dat de hersenen prikkels uit de omgeving waarnemen. Het is betrokken bij de manier waarop je dingen om je heen waarneemt. Het zijn neurotransmitters en dit zijn de stofjes die zorgen voor de elektrische overdracht tussen cellen.
Verschillende neurotransmitters hebben verschillende functies. Serotonine wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met stemming, acetylcholine met het geheugen, noradrenaline met stress en dopamine met psychotische ervaringen. In werkelijkheid zijn deze verbanden een stuk ingewikkelder en overlappen ze soms ook.
Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van deze neurotransmitter bij psychose. We weten het niet zeker, maar wat vaak gesteld wordt als hypothese is dit: in de frontale hersenen is er mogelijk te weinig dopamine bij mensen met een psychose. Dit zorgt voor de ‘negatieve symptomen’ zoals motivatieproblemen en cognitieve problemen. Tegelijkertijd is er in de centrale hersenen mogelijk juist teveel dopamine, waardoor signalen keihard binnen komen en geen onderscheid meer gemaakt kan worden tussen belangrijk en onbelangrijk. Doordat je brein overal aandacht aan moet besteden, raakt het overbelast en overvoerd met prikkels. Veel mensen met een psychose zouden dan ook gevoelig zijn voor prikkels (licht, geluid, beweging, etc) en dit zo voelen.
schizofrenie
Denkstoornis met hallucinaties en wanen
Ongeveer 1% Nederlanders
Slide 12 - Slide
Een aandoening waarbij psychosen een belangrijke rol spelen is schizofrenie. Het is een denkstoornis met hallucinaties en wanen die het gedrag sterk beïnvloeden. Het verloopt in wisselende fase, waarbij het belangrijk is dat de patiënt niet in een psychotische crisis komt. Na elke crisis wordt de behandeling namelijk moeilijker.
Het is een ziekte die bij 1 op de 100 mensen tussen de 17 en 30 jaar voorkomt.
Bij schizofrenie wordt onderscheid gemaakt tussen positieve en negatieve symptomen.
behandeling
Schizofrenie kan met medicijnen onderdrukt worden