ALLEMAAL KUNSTENAARS

1 / 10
next
Slide 1: Slide
KunstBasisschoolGroep 1,2

This lesson contains 10 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 1: Introductie
Informatie docent: Tijdens het programma 'Allemaal Kunstenaars' brengen de leerlingen een bezoek aan het Mondriaanhuis in Amersfoort, de plek waar kunstenaar Piet Mondriaan op 7 maart 1872 geboren werd. Dit lesmateriaal dient ter voorbereiding op het programma en laat de leerlingen kennismaken met Mondriaan en zijn kunst, maar bovenal staat de vraag centraal: Wat is een kunstenaar?

De les heeft de volgende doelen:
Leerlingen
-denken na over het begrip ‘kunstenaar’
-ontdekken dat er allerlei soorten kunstenaars bestaan en dat zij ook zelf kunst kunnen maken
-maken kennis met Piet Mondriaan
-weten dat ze op bezoek gaan bij museum het Mondriaanhuis

Gebruik deze les ter voorbereiding van het bezoek met de klas óf gebruik hem los van een bezoek.
Deze les is bedoeld voor groep 1 & 2 van het basisonderwijs. De les is zonder device uitvoerbaar. Je behandelt de les klassikaal op een centraal scherm.

Vertel: Wij gaan binnenkort op bezoek bij het Mondriaanhuis in Amersfoort. Dat is een museum, waar we kunst gaan bekijken.

Kunst is niet alleen een schilderij, maar kan bijvoorbeeld ook een beeld zijn of zelfs muziek (verwijs naar de elementen op de slide). Wie maakt er zelf soms al kunst?

In deze les zullen wij het hebben over kunst, de kunstenaar Piet Mondriaan en gaan jullie zelf ook kunst maken!

Slide 2 - Slide

Slide 2: Piet Mondriaan
Informatie docent: Bij deze slide maken de leerlingen kennis met het begrip 'kunstenaar', Piet Mondriaan en de kunstwerken waar hij wereldberoemd mee is geworden.

Vertel:  Kennen jullie eigenlijk al een kunstenaar? Dit is Piet Mondriaan (wijs naar zijn foto) 
Wij gaan binnenkort naar het Mondriaanhuis en dat is het huis waar Piet is geboren. In dit wiegje om precies te zijn (klik op de cirkel met het oog). 

Piet was een hele beroemde kunstenaar. Hij heeft heel veel kunstwerken gemaakt  (klik op de cirkel met het oog). Welke kleuren heeft dit kunstwerk? En welke vormen? 

Piet leerde al tekenen toen hij zo oud was als jullie! Later ging hij vooral schilderen. Piet verkocht zijn kunstwerken aan mensen die het mooi vonden. Zo verdiende hij geld.

Slide 3 - Slide

Slide 3: Zoek Atelier
Informatie docent: Bij deze slide maken de leerlingen kennis met de werkplek van een kunstenaar: een atelier. Geef de leerlingen een zoekopdracht mee. Kunnen zij alle belangrijke elementen in een atelier herkennen? Ga hierover in gesprek met elkaar en leg de begrippen uit.

Vertel: Een kunstenaar werkt in een atelier, dit is een plek waar de kunstenaar kunst maakt. Maar wat heeft een kunstenaar eigenlijk allemaal nodig om kunst te maken? Wat zien jullie in dit atelier?

Waar zien jullie verf, een kwast, een schilderspalet om te mengen, een schildersezel en een schildersdoek?

Slide 4 - Slide

Slide 4: Atelier
Informatie docent: In deze slide worden de kunstenaarsmaterialen die jullie zochten zichtbaar en worden deze aangevuld met andere kunsttechnieken/materialen (boetseren, schetsen en streetart). Kies naar eigen wens welke technieken je wel of niet laat zien aan de leerlingen en ga er kort over in gesprek.

Vertel: Goed gevonden! Er zijn nog heel veel andere materialen waar je kunst mee kan maken. Welke andere materialen kennen jullie al? (Potlood/schetsen/tekening –Klei/boetseren/beeldhouwwerk/beeld/sculptuur – (Stoep)Krijt/Street art/buitenkunst)

Slide 5 - Slide

Slide 5: Mondriaandans
Informatie docent: Bekijk de video en luister naar en/of dans mee met de Mondriaandans!

Vertel: Mondriaan maakte kunst in zijn atelier, met verf en kwasten, rechte lijnen en de kleuren rood, geel en blauw. Hij hield ook heel erg muziek. Doen jullie mee met de Mondriaandans?

Mocht de hyperlink niet werken: https://www.youtube.com/watch?v=EDlAWGEss_4&ab_channel=WoutervanReek  

Slide 6 - Slide

Slide 6: Maak jullie eigen Mondriaanmuur
Informatie docent: Maak jullie eigen Mondriaanmuur is de klas. Aan de hand van het kleurenrad (volgende slide) maken de leerlingen kennis met de primaire kleuren en experimenteren zij met het kunstenaarschap. 

De leerlingen gaan zelf aan de slag met de kleuren en de zwarte lijnen die Mondriaan veel gebruikte in zijn werk. Zorg voor geknipte lijnen van zwart papier en wit A4 papier. Laat de leerlingen naar eigen wens de lijnen op het werkblad plakken. Zo ontstaat er een compositie. 

Maar een Mondriaan-kunstwerk heeft natuurlijk ook primaire kleuren nodig! Hoe zij dat doen is aan jou/jullie: wordt het wasco krijt, gekleurd papier of toch verf?

Draai vervolgens aan het rad. Dit bepaalt met welke kleur de leerlingen de compositie in gaan vullen. Vakje gevuld? Draai dan nog een keer! En nog een keer, totdat bijna alle vakjes zijn gekleurd. Er mogen wat vlakjes wit blijven.

Exposeer de kunstwerken in de klas of op een andere plek op school. Door ze dicht bij elkaar te hangen ervaren de leerlingen dat geen enkel kunstwerk precies hetzelfde is.

Vertel: Nu is het tijd om zelf kunst te gaan maken. We gaan onze eigen Mondriaanmuur maken in de klas. Plak de zwarte lijnen precies zoals jij het wilt op het werkblad en daarna gaan we aan het kleurenrad draaien! Zo bepalen we hoe we het kunstwerk kleur gaan geven.

Slide 7 - Slide

Slide 7: Het Kleurenrad
Informatie docent:
Draai aan het rad! Willekeurig wordt er een kleur gekozen.

Klik op GO om het rad te laten draaien.
Kies voor 'Nog een keer draaien zonder geel, rood of blauw' als er te vaak achter elkaar dezelfde kleur gedraaid wordt. 

Slide 8 - Slide

Slide 8: Mondriaanhuis
Informatie docent: Herhaal dat de leerlingen een bezoek gaan brengen aan een museum, het Mondriaanhuis.

Vertel: Dit is het Mondriaanhuis in Amersfoort waar jullie binnenkort op bezoek gaan. Is iemand hier al een keer geweest? Dit is het huis waar Mondriaan is geboren. Voordat het een museum was, was het dus gewoon een woonhuis. Omdat Mondriaan zo beroemd is geworden is er van zijn huis een museum gemaakt, waar iedereen op bezoek kan komen. 
 .
Blijf bij je groepje
Kijken met je ogen!
Wil je wat zeggen? Steek je hand omhoog

Slide 9 - Slide

Slide 9: Afsluiting
Informatie docent: Vat kort samen waar jullie het over hebben gehad tijdens de voorbereidende les en bespreek tot slot de museumregels die belangrijk zijn tijdens het bezoek.

Vertel: We hebben geleerd wat een kunstenaar is, wat je nodig hebt om kunst te maken en dat er veel verschillende kunst bestaat. We weten nu wie Piet Mondriaan is en weten hoe de kunst eruit ziet waar hij beroemd mee is geworden. We hebben de Mondriaandans gedanst en kunnen onszelf nu ook kunstenaars noemen!

Wij zijn helemaal klaar om op avontuur te gaan in het museum!

Als we op bezoek zijn bij het Mondriaanhuis zijn er een paar belangrijke regels waar we ons aan moeten houden. (klik op de vraagtekens)
De belangrijkste zijn:
- Blijf bij je groepje
- Kijken met je ogen
- Wil je wat zeggen? Steek je hand omhoog!

Optioneel: Laat de leerlingen zelf de inhoud van de les samenvatten. Wat hebben zij geleerd?

Slide 10 - Slide

Slide 10: Tot snel in het museum!

More lessons like this