Tekst 2 Arctische Raad
Wat is de Arctische Raad?
De Arctische Raad is het belangrijkste (…) forum voor het stimuleren van samenwerking, coördinatie en interactie tussen de Arctische staten (het noordpoolgebied), de inheemse bevolking en andere bewoners. De Raad houdt zich bezig met gemeenschappelijke kwesties en met name met onderwerpen als duurzame ontwikkeling en milieubescherming in het noordpoolgebied.
Wie nemen er deel?
In de Verklaring van Ottawa zijn de volgende landen opgenomen als leden van de Arctische Raad:
Canada, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Rusland, Zweden en de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er zes organisaties die de inheemse bevolking van het noordpoolgebied vertegenwoordigen, die de status van Permanente Deelnemer hebben. De categorie Permanente Deelnemer is in het leven geroepen om actieve deelname van en afstemming met de inheemse
bevolking van het noordpoolgebied binnen de Raad te waarborgen. (…) Landen die niet tot het noordpoolgebied behoren evenals intergouvernementele, interparlementaire, mondiale, regionale en niet overheidsinstellingen kunnen de status van observator krijgen als de Raad vaststelt dat zij een bijdrage kunnen leveren aan zijn werk. Deze observatoren leveren vooral een bijdrage binnen werkgroepen. (…)
Hoe werkt het?
De analyses en aanbevelingen van de Raad worden gedaan door de werkgroepen. Beslissingen van de Arctische Raad worden genomen op basis van consensus tussen de acht Arctische Staten met intensieve raadpleging en betrokkenheid van de Permanente Deelnemers. (…)
Wat doet de Raad niet?
De Arctische Raad is een forum en heeft geen programmabudget. Alle projecten en initiatieven worden gesponsord door een of meer lidstaten. Sommige projecten ontvangen ook steun van andere
entiteiten. De Arctische Raad legt haar richtlijnen, analyses en aanbevelingen niet op en kan dat ook
niet. Die verantwoordelijkheid ligt bij elke individuele Arctische Staat. Het mandaat van de Arctische Raad zoals beschreven in de Verklaring van Ottawa sluit militaire veiligheid expliciet uit.
bron: www.arctic-council.org, 2015