Landelijke week tegen pesten: Kappen nou!

Landelijke week tegen pesten
1 / 26
next
Slide 1: Slide
BurgerschapsonderwijsBurgerschap+3BasisschoolGroep 6-8

This lesson contains 26 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Introduction

Deze lesbrief is speciaal ontwikkeld voor de Week tegen Pesten 2018. Hiermee kun jij als leerkracht samen met de leerlingen reflecteren op het onderwerp pesten, de bijbehorende rollen en hen antwoord laten vinden op de vraag: “Wat kan ík doen om pesten aan te pakken?” Deze les is in samenwerking met KRO-NCRV tot stand gekomen. In de Week tegen Pesten (17-21 september 2018) zenden zij de gelijknamige transmediale serie ‘Kappen nou!’ uit op NPO ZAPP en loopt gelijktijdig de bijbehorende Instagram-story. Jongeren komen zo via verschillende kanalen in aanraking met het onderwerp pesten. De les is zowel ondersteunend aan de serie, als los ervan te gebruiken. Als docent hoef je de serie dus niet per sé gezien te hebben; hetzelfde geldt voor de leerlingen! Mocht je de tv-serie wél kijken: in de bijlage staan reflectievragen per aflevering om in de klas te behandelen. Gebruik voor deze opdracht de werkbladen (zie bijlagen). Print deze uit op A3-formaat. Er zijn vier verschillende werkbladen. * Lees voor meer achtergrondinformatie bijgevoegde artikelen (zie bijlage) van onze samenwerkingspartner RijksUniversiteit Groningen.

Instructions

Gebruik voor deze opdracht de werkbladen (zie bijlagen).
Print deze uit op A3-formaat
Er zijn vier verschillende werkbladen. 

Items in this lesson

Landelijke week tegen pesten

Slide 1 - Slide

This item has no instructions

Slide 2 - Video

This item has no instructions

Wat zie je gebeuren in de video?

Slide 3 - Open question

This item has no instructions

Hoe denk je dat Joris zich voelt als hij de berichten online leest?

Slide 4 - Open question

This item has no instructions

Waarom denk je dat Sarah wegliep?

Slide 5 - Open question

This item has no instructions

Waarom doen leerlingen mee met roddelen, zelfs als ze weten dat het iemand pijn kan doen?

Slide 6 - Open question

This item has no instructions

Is er een verschil tussen online roddelen en roddelen in de klas?

Slide 7 - Open question

This item has no instructions

Wat zou er gebeurd zijn als Sarah iets over de roddels over Joris had gezegd in de groepsapp?

Slide 8 - Open question

This item has no instructions

Wat zou er gebeurd zijn als iemand had ingegrepen toen het briefje werd doorgegeven?

Slide 9 - Open question

This item has no instructions

Als jij een roddel hoort of leest,
A
dan houd ik dit bericht voor mijzelf
B
dan stuur ik dit bericht door

Slide 10 - Quiz

This item has no instructions

Slide 11 - Slide

Vertel aan je leerlingen:
Op school wordt vaak gezegd dat pesten niet mag. “Dat hoort niet!” Maar wist je dat het uittesten van elkaar, echt ín ons zit? Dat iedereen het wel eens doet en het er dus ook bij hoort? Het is een groepsproces: overal waar groepen samen zijn gebeurt het. Zelfs dieren, zoals mensapen, plagen en pesten! Zo simpel als “niet doen, dat hoort niet!” is het dus (helaas) niet. Pesten is er altijd geweest en het zal er altijd zijn.
Pesten

Slide 12 - Mind map

This item has no instructions

Welke vormen van pesten ken jij?

Slide 13 - Open question

This item has no instructions

Vormen van pesten
  • Online
  • Fysiek geweld 
  • Verbaal
  • Isolatie
  • Intimidatie

Slide 14 - Slide

This item has no instructions

Slide 15 - Slide

Vertel aan je leerlingen:
Met elkaar spelen vindt iedereen leuk, elkaars grenzen opzoeken hoort erbij en als het plagen wordt, wordt het (meestal) ook nog geaccepteerd. Wanneer wordt het pesten en wat is dan het verschil tussen plagen en pesten? Wat denken jullie? (Schrijf eventueel mee op het digibord)

TIP: mocht de brainstorm moeilijk op gang komen kun je zelf wat situaties schetsen en vragen of zij het plagen of pesten vinden. En waarom dan?

De strekking van de brainstorm kan heel divers zijn. Benadruk als leerkracht dat de belangrijkste elementen van plagen zijn: het is onschuldig, niemand wordt kwaad gedaan, niemand vindt het echt erg. Voorbeeldelementen bij pesten: het is negatief, kwetsend, stelselmatig, doelgericht en er is vaak ook een machtsverschil. Dit kunnen leerlingen uiteraard in hun eigen woorden benoemen.

Wat is het verschil tussen plagen en pesten?

Slide 16 - Open question

This item has no instructions

Geef een voorbeeld van pesten.

Slide 17 - Open question

This item has no instructions

Geef een voorbeeld van een plagen.

Slide 18 - Open question

This item has no instructions

Slide 19 - Slide

Bekijk het fragment en vraag aan je leerlingen:
Als er gepest wordt, wie zijn er dan allemaal bij betrokken, wie hebben er mee te maken? Welke rollen zijn er bij pesten? Welke rollen heb je in het fragment gezien? Roep maar! In dit fragment zijn ze toevallig met zijn drieën, maar is dit altijd zo? Nee? Wie zijn er bij pesten (in de klas, op school, in de groepsapp) vaak bij? En wat doen zij?

Schrijf op het digibord mee, cluster de antwoorden en vul eventueel aan zodat jullie (in eigen woorden) uitkomen op:
  • Pester 
  • Gepeste 
  • Meeloper pesten 
  • Toekijkers/omstanders
* Het kan zijn dat de leerkracht of ouders apart genoemd worden. Leg uit dat zij omstanders zijn, die wel of niet ingrijpen
** Het kan zijn dat de verdedigers van de gepeste al genoemd worden. Hier is soms (gelukkig!) sprake van, maar deze rol bespreken we niet in de volgende opdracht. Pestgedrag kan namelijk zonder deze rol ook plaatsvinden. Daarnaast vormen zij juist een deel van de oplossing; waar in de volgende oefening op in gegaan wordt!

Slide 20 - Slide

Vertel aan je leerlingen:
Iedereen weet dat pesten vervelend is. Toch gebeurt het en zijn er: mensen die pesten, mensen die meelopen, mensen die toekijken en mensen die gepest worden. Waarom? Daar gaan we mee aan de slag.
 

Slide 21 - Slide

Leg uit:
Zoals jullie met elkaar hebben opgehaald blijkt dat iedereen, in welke rol dan ook, iets kan doen om pesten aan te pakken. Iedereen kan een verdediger zijn: voor zichzelf of een ander.

Het heeft grote meerwaarde als je als leerkracht zelf een persoonlijk verhaal kunt delen hierover: ben je ooit gepest, was je ooit meeloper, een pester? En wie maakte in die situatie het positieve verschil? LET OP: doe dit alleen als je je er goed en veilig bij voelt.

Vertel je leerlingen dat voor jezelf denken (Wat doe ik? Wat betekent dat voor anderen?) heel belangrijk is. Wees je bewust dat bij pestgedrag altijd de eerder genoemde rollen vervult worden.
Koppel dit terug naar je leerlingen. Ze kunnen in welke situatie en in welke rol dan ook denken: Waar sta ik? En vervolgens… Wat kan ik doen?
Iedereen van hen kan -nu of in de toekomst- een verschil maken bij pesten.

Tot slot: Iedere leerling kiest nu één van de rollen en bedenkt/noteert hierbij voor zichzelf welke eerste stap om te zetten (actie), om uit die rol te komen. Let op! Het is niet per se nodig dat leerlingen een rol kiezen die ze het meest bij zichzelf vinden passen.

Bespreek het klassikaal na door vragen te stellen: Wie durft zijn actie te delen? Wie heeft er zelf voor ‘pester’ durven kiezen? Wie heeft omstander gekozen? Etc.

Slide 22 - Slide

Klassikaal:
Teken vier vlakken op het digibord, voor de vier rollen. Haal de uitkomsten per rol op (dit kunnen meerdere groepjes per rol zijn). Bespreek de uitkomst van de groepjes kort klassikaal. Wat hebben jullie opgeschreven in het midden- en eindvak?
Verzamel de output van de groepjes op het bord.

Slide 23 - Slide

Leg uit:
Binnen ieder groepje bespreken de viertallen met elkaar alle ideeën en antwoorden. Zijn er dingen hetzelfde? Wat verschilt? Wat hadden ze niet verwacht?


Hoe kunnen we als groep ervoor zorgen dat we niet gaan roddelen of pesten?

Slide 24 - Open question

This item has no instructions

Opdracht
  • Maak groepjes van 3 of 4 personen
  • Maak nu samen met jullie groepje een poster, rap of gedicht met als onderwerp 'stop pesten nu'
  • Het is de bedoeling dat jullie de poster, rap of gedicht inleveren in Google Classroom => LOB  
  • Bekijk jullie posters, raps en gedichten klassikaal

Slide 25 - Slide

This item has no instructions

Slide 26 - Slide

Tot slot: zoals eerder genoemd kan deze les ondersteunend aan de gelijknamige transmediale serie van KRO NCRV worden gedaan. Indien gewenst kun je je leerlingen wijzen op de serie, deze klassikaal bekijken of zelf de serie en Insta-story op NPO-Zapp checken!

Mocht je de tv-serie wél kijken: in de bijlage staan reflectievragen per aflevering om in de klas te behandelen.