Tungrus

Tungrus
Thema's:
(huis)dieren, familie, humor
VO 3-6
MBO
1 / 12
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 12 slide, with text slide.

Introduction

Deze IDFA filmles over (huis)dieren, humor en familie is geschikt voor leerjaar 3 t/m 6 van het voortgezet onderwijs, en mbo. Aan de hand van vragen en stellingen ga je met je leerlingen in gesprek over de korte documentaire ‘Tungrus’. Slides 2 t/m 4 dienen behandeld te worden voorafgaand aan het kijken van de film, de rest van de slides richten zich op reflectie en verwerking achteraf.

Worksheets

Items in this lesson

Tungrus
Thema's:
(huis)dieren, familie, humor
VO 3-6
MBO

Slide 1 - Slide

Welkom! Deze les is onderdeel van het IDFA scholierenprogramma.
Waar gaat de film over?
In een flatje in een buitenwijk van Mumbai zet een haan het huishouden van een Indiase familie op zijn kop. Geamuseerd dan wel geïrriteerd doen de gezinsleden om beurten verslag van de bizarre situatie. Een haan als huisdier, dat heeft toch niemand? Rap doorsneden met beelden van de haan in actie groeit dit portret uit tot een frisse tragikomedie. Gaandeweg ziet iedereen zich in dit even onorthodoxe als lichtvoetige gezinsportret gedwongen de onvermijdelijke morele vraag te stellen: ga ik de haan opeten?

Slide 2 - Slide

Waar gaat de film over?
In een flatje in een buitenwijk van Mumbai zet een haan het huishouden van een Indiase familie op zijn kop. Geamuseerd dan wel geïrriteerd doen de gezinsleden om beurten verslag van de bizarre situatie. Een haan als huisdier, dat heeft toch niemand? Rap doorsneden met beelden van de haan in actie groeit dit portret uit tot een frisse tragikomedie. Gaandeweg ziet iedereen zich in dit even onorthodoxe als lichtvoetige gezinsportret gedwongen de onvermijdelijke morele vraag te stellen: ga ik de haan opeten?
Wat weet je van Mumbai? Hoe denk je dat de leefomstandigheden in flats in Mumbai zijn?
Welke huisdieren vind jij geschikt voor in een flat? Welke huisdieren zou je liever niet in een flat willen zien? Leg je antwoord uit.
Deze documentaire duurt 12 minuten. Als jij een documentaire van 12 minuten zou kunnen maken over jouw thuissituatie, waar zou de documentaire over gaan? Bijvoorbeeld: jullie huisdier, jullie tuin of balkon, jullie schoonmaakrooster, etc. Leg je antwoord uit.
Stellingen: eens of oneens?
1. Mensen moeten vrij zijn zelf te bepalen welke dieren ze als huisdier nemen, ongeacht waar ze wonen.
2. Er zouden regels moeten zijn voor welke dieren in huis gehouden mogen worden.

Slide 3 - Slide

Voorafgaand aan het kijken
  • Wat weet je van Mumbai? Hoe denk je dat de leefomstandigheden in flats in Mumbai zijn?
    Eigen antwoorden
     
  • Deze documentaire duurt 12 minuten. Als jij een documentaire van 12 minuten zou kunnen maken over jouw thuissituatie, waar zou de documentaire over gaan? Bijvoorbeeld: jullie huisdier, jullie tuin of balkon, jullie schoonmaakrooster, etc. Leg je antwoord uit.
    Eigen antwoorden

  • Welke huisdieren vind jij geschikt voor in een flat? Welke huisdieren zou je liever niet in een flat willen zien? Leg je antwoord uit.
    Eigen antwoorden

  • Stellingen: eens of oneens? Leg je antwoord uit.
    1. 'Mensen moeten vrij zijn zelf te bepalen welke dieren ze als huisdier nemen, ongeacht waar ze wonen.'
    2. 'Er zouden regels moeten zijn voor welke dieren in huis gehouden mogen worden.'
    Eigen antwoorden
Wat is een documentaire? Noem drie kenmerken van documentaires. Wat is volgens jou een belangrijk verschil tussen documentaires en fictiefilms?
Hoe vaak kijk jij films? En bekijk je ze het liefst in de bioscoop, op televisie, of op je laptop, tablet of mobiele telefoon? Waarom?
Kijk je wel eens vaker documentaires? Waarom wel of niet? Welk genre films kijk je het liefst? Waarom spreekt dit genre jou aan?

Slide 4 - Slide

Vragen over genre
  • Wat is een documentaire? Noem drie kenmerken van documentaires. Wat is volgens jou een belangrijk verschil tussen documentaires en fictiefilms?
    Documentaire is een filmgenre waarin echte mensen en echte gebeurtenissen worden laten zien. Fictiefilms (speelfilms) kunnen ook over echte gebeurtenissen gaan, maar hierin wordt het verhaal gespeeld door acteurs – het is niet hun echte leven.
     
  • Kijk je wel eens vaker documentaires? Waarom wel of niet? Welk genre films kijk je het liefst? Waarom spreekt dit genre jou aan?
    Eigen antwoorden

  • Hoe vaak kijk jij films? En bekijk je ze het liefst in de bioscoop, op televisie, of op je laptop, tablet of mobiele telefoon? Waarom?
    Eigen antwoorden
Naar IDFA! Jullie bekijken de film in het filmtheater.

Slide 5 - Slide

Tungrus, Rishi Chandna, 2018
Wat heb je in de film gezien en gehoord? Wat gebeurde er allemaal?
Wat dacht je tijdens het kijken? Welke vragen kwamen in je op? Noem ook drie emoties die je hebt gevoeld tijdens het kijken.
Wat vond je van de film? Leg ook uit waarom.
Welke scène vond je het meest opvallend of interessant? Waarom?

Slide 6 - Slide

Vragen over de filmervaring
  • Wat heb je in de film gezien en gehoord? Wat gebeurde er allemaal?
    Eigen antwoorden

  • Welke scène vond je het meest opvallend of interessant? Waarom?
    Eigen antwoorden

  • Wat dacht je tijdens het kijken? Welke vragen kwamen in je op? Noem ook drie emoties die je hebt gevoeld tijdens het kijken.
    Eigen antwoorden

  • Wat vond je van de film? Leg ook uit waarom.
    Eigen antwoorden
Stellingen: eens of oneens?
1. De haan is het hoofdpersonage van deze documentaire.
2. De gezinsleden zijn de hoofdpersonen van deze documentaire.
Filmmakers kunnen ervoor kiezen de hoofdpersoon te interviewen, waarbij je als filmmaker en interviewer zelf in beeld bent, of onzichtbaar buiten beeld. Daarnaast kan een voice-over gebruikt worden. Ook kan het allebei of geen van beide.
Regisseur Rishi heeft er in Tungrus voor gekozen de familie te interviewen. Was de maker in deze interviews te zien of te horen? Waarom zou hij ervoor gekozen kunnen hebben om de interviews op die manier vorm te geven?
Af en toe zie je een shot van een vliegtuig of wordt de flat waar de familie in leeft van buitenaf gefilmd. Waarom laat de filmmaker dit ook zien, volgens jou?
Hoe zou jij het vinden als een filmmaker jouw huis en huisgenoten van zo dichtbij zou vastleggen en aan de wereld zou laten zien? Leg uit waarom.

Slide 7 - Slide

Vragen over de film
  • Een goede hoofdpersoon (of hoofdpersonen) kan een documentaire maken of breken. Stellingen: eens of oneens? Leg je antwoord uit. 
    1. 'De haan is het hoofdpersonage van deze documentaire.'
    2. 'De gezinsleden zijn de hoofdpersonen van deze documentaire.'

    Eigen antwoorden

  • Filmmakers kunnen ervoor kiezen de hoofdpersoon te interviewen, waarbij je als filmmaker en interviewer zelf in beeld bent, of onzichtbaar buiten beeld. Daarnaast kan een voice-over gebruikt worden. Ook kan het allebei of geen van beide.

  • Regisseur Rishi heeft er in Tungrus voor gekozen de familie te interviewen. Was de maker in deze interviews te zien of te horen? Waarom zou hij ervoor gekozen kunnen hebben om de interviews op die manier vorm te geven?
    De filmmaker was niet te zien of te horen in de interviews. De interviews lijken hierdoor spontaner, alsof de gezinsleden zelf hun verhaal aan het publiek vertellen, in plaats van aan de filmmaker of voor de camera.

  • Af en toe zie je een shot van een vliegtuig of wordt de flat waar de familie in leeft van buitenaf gefilmd. Waarom laat de filmmaker dit ook zien, volgens jou?
    Eigen antwoorden

  • Hoe zou jij het vinden als een filmmaker jouw huis en huisgenoten van zo dichtbij zou vastleggen en aan de wereld zou laten zien? Leg uit waarom.
    Eigen antwoorden
Waarom kocht Uncle de haan? Wat vind je daarvan? Heeft hij zijn doel bereikt?
De moeder vertelt dat zij de haan heeft opgevoed. Denk je dat je een haan kunt ‘opvoeden’? Leg je antwoord uit.
De familieleden benoemen veel nadelen van hun ongewone huisdier. Toch merk je dat ze de haan stiekem ook wel leuk vinden. Waaraan merk je dat? Schrijf ten minste drie voorbeelden op. 

Slide 8 - Slide

Vragen over het gezin
  • Waarom kocht Uncle de haan? Wat vind je daarvan? Heeft hij zijn doel bereikt?
    Hij kocht een kuikentje als speeltje voor zijn katten. Dat doel is niet helemaal bereikt, de katten lijken niet heel blij met hem...

  • De moeder vertelt dat zij de haan heeft opgevoed. Denk je dat je een haan kunt ‘opvoeden’? Leg je antwoord uit.
    Eigen antwoorden

  • De familieleden benoemen veel nadelen van hun ongewone huisdier. Toch merk je dat ze de haan stiekem ook wel leuk vinden. Waaraan merk je dat? Schrijf ten minste drie voorbeelden op. 
    Eigen antwoorden. Ze beleven ook veel plezier aan de haan. Ze moeten om hem lachen, hij zet ze aan het denken. Ze praten over hem met een lach op hun gezicht en zeggen dat hij onderdeel is van het gezin. Ze voeren en aaien hem.
Hoe voel je je over het einde van de film? Zou jij dezelfde keuze hebben gemaakt? Leg je antwoord uit.
Wanneer jij vlees eet, denk je er dan bij na dat het een dier is geweest? Waarom wel of niet?
Stelling: eens of oneens?
Je kunt met een haan dezelfde vriendschap hebben als met een ‘normaler’ huisdier zoals een hond of kat.
In India is het Hindoeïsme de meest voorkomende religie (80% van de bevolking). Hindoes hebben veel respect voor alles wat leeft. Veel hindoes zijn daarom ook vegetariër. Heb jij het idee dat de familie leeft volgens deze religie? Leg je antwoord uit.

Slide 9 - Slide

Vragen over mens en dier
  • In India is het Hindoeïsme de meest voorkomende religie (80% van de bevolking). Hindoes hebben veel respect voor alles wat leeft. Veel hindoes zijn daarom ook vegetariër. Heb jij het idee dat de familie leeft volgens deze religie? Leg je antwoord uit.
    Eigen antwoorden

  • Hoe voel je je over het einde van de film? Zou jij dezelfde keuze hebben gemaakt? Leg je antwoord uit.
    Eigen antwoorden

  • Wanneer jij vlees eet, denk je er dan bij na dat het een dier is geweest? Waarom wel of niet?
    Eigen antwoorden

  • Stelling: eens of oneens? 'Je kunt met een haan dezelfde vriendschap hebben als met een ‘normaler’ huisdier zoals een hond of kat.'
    Eigen antwoorden
In India werd ruim 1500 jaar geleden het kastenstelsel ingevoerd. Dit verdeelt de bevolking in vier lagen: de priesterlijke en geleerde klasse, de strijders en de heersers, de handelaars en de landbouwers en als onderste laag de dienaren en arbeiders. Je kaste wordt bepaald door je afkomst en het is niet mogelijk om van kaste te veranderen.
Tot welke kaste denk jij dat deze familie behoort? Waarom denk je dit?  
Stellingen: eens of oneens?
- Een kastenstelsel is een goede manier om een maatschappij in te delen. Het is overzichtelijk en iedereen weet waar die aan toe is.

- De haan staat in deze film symbool voor het Indiase kastenstelsel; hij is als dier minder belangrijk dan de mensen en kan zijn lot niet ontsnappen. 

Slide 10 - Slide

Vragen over het kastenstelsel
  • In India werd ruim 1500 jaar geleden het kastenstelsel ingevoerd. Het kastenstelsel bestaat in verschillende landen zoals Nepal, Pakistan, Sri Lanka en Bangladesh, maar nergens zo uitgebreid als in India. Dit kastenstelsel verdeelt de bevolking in vier lagen: de priesterlijke en geleerde klasse, de strijders en de heersers, de handelaars en de landbouwers en als onderste laag de dienaren en arbeiders. Je kaste wordt bepaald door je afkomst en het is niet mogelijk om van kaste te veranderen.

  • Tot welke kaste denk jij dat deze familie behoort? Waarom denk je dit?
    Eigen antwoorden. Waarschijnlijk tot de klasse van handelaren en landbouwers. Vader noemt dat hij op een boerderij opgroeide. De familie heeft een eigen woning. Ze spreken goed Engels.

  • Stellingen: eens of oneens?
    - Een kastenstelsel is een goede manier om een maatschappij in te delen. Het is overzichtelijk en iedereen weet waar die aan toe is.
    - De haan staat in deze film symbool voor het Indiase kastenstelsel; hij is als dier minder belangrijk dan de mensen en kan zijn lot niet ontsnappen. 
    Eigen antwoorden
Wat zou het doel van deze film kunnen zijn? Leg je antwoord uit.
Wat heeft deze documentaire jou geleerd?

Slide 11 - Slide

Vragen over het doel en de impact van Tungrus
  • Wat zou het doel van deze film kunnen zijn? Leg je antwoord uit.
    Eigen antwoorden

  • Wat heeft deze documentaire jou geleerd?
    Eigen antwoorden
IDFA's onderwijsprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Brook FoundationDeloitte Impact Foundation
en IDFA's Dikke Vrienden+
Meer film in de klas?
Ga naar idfa.nl/docschoolonline

Slide 12 - Slide

IDFA is altijd benieuwd naar de manier waarop ons lesmateriaal in de klas is behandeld. Heb je tips en/of aanvullingen voor ons of voor andere docenten? Laat het ons weten via educatie@idfa.nl. Bedankt!

Tip voor docenten: met een gratis Docschool Online lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan honderd documentaires en bijbehorend lesmateriaal. Lees meer en meld je aan op idfa.nl/docschoolonline