Thema 4: Make-up producten

Thema 4: Make-up producten
1 / 43
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 43 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Thema 4: Make-up producten

Slide 1 - Slide

Make-up producten
Doelstellingen van deze les

LPD 16. brengt een basismake-up aan en voert een eenvoudige camouflagetechniek uit.
LPD 25. Past basiscompetenties toe m.b.t een basismake-up



Tip: Zorg ervoor dat je de technieken inoefent die je in de klas aanleert.

Slide 2 - Slide

1. Make-up producten voor het gelaat

Slide 3 - Slide

Primer
Een primer zorgt ervoor dat uw make-up langer blijft zitten en u langer een optimaal resultaat behaalt. Er bestaan verhelderende, gladmakende, matterende of roodheid camouflerende primers.

Breng je primer na je dagverzorging aan volledig of soms gedeeltelijk op het gelaat.

Slide 4 - Slide

Foundation
Een fond de teint wordt gebruikt om de gezichtshuid een egale en dekkende tint te geven. Hij zorgt voor een gave en natuurlijke huid. Het uitkiezen van de juiste fond-de-teint is zeer belangrijk. Ten eerste moet de kleur overeenstemmen met de eigen huidskleur, ten tweede moet hij bij jouw huidtype passen. Tegenwoordig zijn er vele fond-de-teints verkrijgbaar die op de huid zeer natuurlijk lijken.

Slide 5 - Slide

Fond de teint kiezen:
Transparante make-up: vloeibare fond de teint ; mousse en crème fond de teint
Dekkend resultaat: compacte fond de teint en stickfond-de-teint
Vette huid: fond de teint zonder olie gebruiken.
Rijpere huid: aangepaste fond-de-teint voor dit huidtype gebruiken.

Slide 6 - Slide

Kleur kiezen:
Een kleur die gelijk is aan de eigen huidskleur of die één tint lichter is. De ideale plek om dit te testen is de kaaklijn. Test op deze plaats een drietal kleuren en bekijk van op afstand. Verwijder testkleuren steeds met reinigingsmelk, dit om vlekken tegen te gaan. De fond de teint moet een dunne egale laag vormen, die op het gehele gelaat onzichtbaar is. Er mogen geen kleurverschillen zijn. De overgang naar de haargrens, de oren en de hals mag niet zichtbaar zijn.

Slide 7 - Slide

Toepassing:
Neem een kleine hoeveelheid product op door middel van een spatel. Dit omwille van hygiënische redenen. Fond de teint breng je vervolgens met het penseel, de vingertoppen of een sponsje aan. Een iets vochtig sponsje glijdt gemakkelijker over de huid en verdunt de fond de teint, zodat je hem dunner kunt aanbrengen. Bij het opbrengen werk je van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Naar de buitenzijde toe (haargrens, oren, hals) laat je de fond de teint langzaam vervagen. Met een papieren zakdoekje de fond de teint in de haargrens strijken. Zo krijg je een mooie overgang.

Slide 8 - Slide

Concealer
Een concealer is een beautyproduct dat je kunt aanbrengen om oneffenheden in het gezicht weg te werken, zoals puistjes, vlekjes en donkere kringen. In tegenstelling tot foundation gebruik je concealer enkel op de plekken die nodig zijn en het liefst in de juiste kleur, zodat alles er zo natuurlijk mogelijk uitziet.

Slide 9 - Slide

Welke kleur kiezen
De kleur concealer die je kiest, hangt af van datgene wat je wilt verdoezelen. Onder je ogen gebruik je best een concealer die één à twee tinten lichter is dan je foundation, terwijl je voor je gezicht best voor dezelfde kleur als je foundation gaat. Heb je oneffenheden die je extra goed wilt verbergen? Dan kun je deze kleurcorrigerende concealers of neutralizers aanbrengen onder je huidkleurige concealer:


Slide 10 - Slide

Soorten 
  • Geel en oranje corrigeren donkere kringen onder je ogen. Hebben ze een paarse ondertoon dan kun je voor geel gaan
  • Hebben ze een blauwe ondertoon dan is een oranje concealer beter
  • Groen neutraliseert roodheid en is goed tegen puistjes of couperose
  • Paars corrigeert een doffe, gelige teint.

Slide 11 - Slide

De kleuren zullen de imperfecties verdoezelen, waarna een huidkleurige concealer je teint zal egaliseren.

Slide 12 - Slide

Poeder
Geeft de huid een matte glans, hij absorbeert de natuurlijke huidvetten.

Fixeert de make-up zodat deze langer houdbaar is.

Slide 13 - Slide

Soorten:
Compact poeder: samengeperst in tabletvorm
Losse poeder

Slide 14 - Slide

Werkwijze:
Kleur kiezen:
Deze moet 1 tint lichter zijn dan de fond de teint.
Of je gebruikt een transparante of kleurloos poeder. Deze is het makkelijkst omdat hij zich aan elke huidskleur en fond de teint aanpast.
Wees voorzichtig met donkere poeder want deze accentueert de rimpeltjes.
Glanzende poeders kunnen voor accenten te leggen eventueel gebruikt worden bij een avondmake-up. Overdag gebruik je een dergelijk poeder beter niet.

Slide 15 - Slide

Aanbrengen:
Met penseel of poederdons.
De poeder wordt aangebracht over het gehele gelaat. Ook op de oogleden en lippen.
Poeder op het penseel nemen en een beetje afkloppen. Daarna verdelen over het gelaat met licht strijkende bewegingen.

Slide 16 - Slide

Wangenrood
Met een wangenrood kun je een levendige blos op de wangen aanbrengen en het accentueert het profiel van het gelaat en de jukbeenderen.

Slide 17 - Slide

Soorten:

Crèmevorm
Poedervorm

Slide 18 - Slide

Werkwijze:
  • Crèmevorm: deze breng je aan over de fond de teint. Je brengt het wangenrood aan met een fijn sponsje of de vingertoppen. Met kleine beetjes tegelijk op de jukbeenderen en daarna strijkt u met kleine bewegingen deze uit.

  • Poedervorm: breng je aan over de poeder. Hiervoor gebruik je een penseel. Breng de poederrouge in dunne laagjes aan (overtollige rouge is zeer moeilijk weg te halen zonder de fond de teint te beschadigen).

Slide 19 - Slide


Algemene werkwijze: Pas de kleur van het wangenrood aan, aan de wens van de klant, alsook aan de volledige make-up. Rouge wordt op de jukbeenderen aangebracht en naar buiten toe uitgewerkt. De rouge moet symmetrisch worden opgebracht. Tijdens het aanbrengen ga je recht tegenover je klant staan. Rouge moet een dunne egale laag vormen, die geleidelijk vervaagt.

Slide 20 - Slide

Highlighter
Highlighter is een wonder product. Het kan je huid er fris en stralend uit doen zien. Men brengt dit vaak op de jukbeenderen aan of andere 'hoge delen' in het gezicht waar je het licht wil vangen, zoals neusbrug, cupidoboog, binnenste ooghoek en wenkbrauwbot. De highlighter is niet meer weg te denken uit je make-up kit. 

Slide 21 - Slide

Soorten highlighters:
  • Highlight pen
Perfect om kleine oppervlakten op te lichten, zoals ooghoeken of de cupidoboog.

  • Highlight poeder
Dit is misschien wel de makkelijkste highlighter om te gebruiken en geschikt voor iedereen. Wordt vooral aangebracht bovenaan je jukbeenderen.
  • Vloeibare highlighter

  • Gebruik een sponsje, penseel of je vingers om een paar druppels vloeibare highlighter over de rest van je make-up aan te brengen, of meng het door je foundation voor een all-over glow.


Slide 22 - Slide

Setting spray
Een setting spray of fixing spray is de allerlaatste stap van je make-up routine. Het fixeert je complete make-up zonder de look aan te tasten. Een beetje zoals een haarlak voor je haar, maar dan uiteraard mild en niet plakkerig.

Je make-up is beter bestand tegen regen, warmte en zweten. Nadat je alle make-up hebt aangebracht, spray je dit product op je gelaat, zodat er een beschermende laag overheen komt te liggen.
Een toppertje!

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Video

2. Make-up producten voor de ogen

Slide 25 - Slide

Oogprimer
Oogprimer zorgt dat je oogschaduw of eyeliner de hele dag blijft zitten. Het voorkomt dus dat de oogschaduw op andere plekken dan je oogleden gaat zitten. De primer is meestal een gel-achtige formule die smelt op je ooglid bij het aanbrengen. 

Slide 26 - Slide

Oogschaduw
Oogschaduw kun je gebruiken om kleur aan de ogen te geven, maar ook om de oogvorm te corrigeren. Er zijn veel verschillende kleuren. Ze kunnen mat of parelmoer (glanzend) zijn.

Slide 27 - Slide

Werkwijze:
Oogschaduwcrème: wordt aangebracht met een applicator (stokje met een stukje schuimrubber) en eventueel vervaagt met de vingertoppen. Als je over de crèmevorm transparant poeder aanbrengt blijft deze beter zitten.
Oogpotlood: kunnen poederig of crèmevormig zijn. Men kan er brede lijnen mee trekken, die men vervolgens met penseel, applicator of vingertoppen kan uitvagen.
Oogschaduwpoeder: aanbrengen met penseel of applicator. Poedervormige oogschaduw wordt meestal droog aangebracht. Een andere mogelijkheid is het ‘nat’ aanbrengen. Hierbij wordt de oogschaduw met een vochtig penseeltje aangebracht. Let wel op: bij het nat maken van je oogschaduwpoeder kan je steentje hard worden. Pas dit dus altijd toe op een zelfde stukje, vb. rechterhoek.

Slide 28 - Slide

Algemene werkwijze:
Er zijn verschillende manieren waarop oogschaduw kan worden aangebracht. Dit is één van de mogelijkheden:
  

Je brengt de oogschaduw van de wimperinplant tot aan de arcadeboog of onderrand van de wenkbrauw symmetrisch aan op beide oogleden. Hierbij gebruik je een lichte kleur. Dit is de basis waarover je de andere kleuren kunt aanbrengen.
Breng langs de wimperrand de meest donkere kleur aan.
Zet de arcadeboog aan met een iets lichtere of zelfde tint. De arcadeboog bevindt zich boven de plooi van het ooglid.
Op het huid gedeelte onder de wenkbrauw kun je nu een lichte tint aanbrengen, indien dit nodig is.
 

Slide 29 - Slide

Ooglijntje
EYELINER EN KAJAL
Met behulp van een ooglijntje kun je een accent leggen op de ogen of de oogvorm corrigeren. Een ooglijntje kan op het bovenooglid en op het onderooglid aangebracht worden. Ze zijn er in verschillende kleuren. De meest toegepaste kleuren zijn zwart en bruin. De kleur van het ooglijntje moet aangepast zijn aan de oogschaduw.

Slide 30 - Slide

Werkwijze:
Onder het oog: hier gebruik je het beste kajal. De manier van aanbrengen verschilt al naargelang de vorm van het oog. Dit is een van de meest toegepaste werkwijze: breng aan de buitenzijde van het oog een lijntje bij de wimperinplant aan. Laat dit lijntje doorlopen tot daar waar de iris in het oog begint. Wit of huidskleurig kajal brengt men aan in het oog om de ogen te vergroten.
  
Op het ooglid: kajal of eyeliner. Dit is een heel precies werkje. Zorg steeds voor een steunpunt. Je spant het ooglid aan, de klant moet haar ogen gesloten houden of naar beneden kijken. Je begint bij de binnenooghoek en trekt een lijn die aansluit op de wimperrand. Het lijntje wordt symmetrisch over de volle lengte van de beide bovenoogleden aangebracht.

Slide 31 - Slide

Mascara
Door het gebruik van mascara lijken de wimpers langer en voller. Ze vallen dan meer op. Mascara’s zijn er in verschillende kleuren, bijvoorbeeld zwart, bruin, groen, paars, grijs en blauw. De kleur van de mascara moet passen bij de rest van de oogmake-up. De kleuren zwart en bruin worden het meest gebruikt.

Slide 32 - Slide

Soorten:
Basis mascara: geeft een boostereffect aan de wimpers. Hierdoor lijken jouw wimpers langer en voller en het versterkt de kleur van je mascara.
  

Gekleurde mascara: deze zijn tegenwoordig in verschillende soorten te verkrijgen, o.a. waterproof, wimperverdikkend of verlengend, gevoelige ogen, enz… al naargelang het merk.

Slide 33 - Slide

Werkwijze:
Eerst breng je de basis mascara aan. De gekleurde mascara met een zaagbeweging aanbrengen aan alle kanten en over de volle lengte van de wimperhaartjes. Eventueel in twee lagen werken. Kam de wimpers met het wimperborsteltje om het aan elkaar kleven tegen te gaan. Bij lange krullende wimpers de bovenste wimperrand goed laten drogen voor je de onderste wimperrand bewerkt.

Slide 34 - Slide

Wenkbrauwpotlood
Deze kun je 
accentueren 
en corrigeren

Slide 35 - Slide

Soorten:
Wenkbrauwpotlood
Poeder
Wenkbrauwgel

Slide 36 - Slide

Werkwijze:
Zorg dat de wenkbrauwen goed geëpileerd zijn voordat je begint met de make-up.
Voor je de wenkbrauwen kleurt of corrigeert ze eerst in model borstelen.
Wenkbrauwpotlood: voor bijtekenen van de wenkbrauwen neem je een potlood dat ongeveer dezelfde kleur heeft als de wenkbrauwen. Daarmee zet je lichte, korte streepjes die de haartjes imiteren. Je laat deze streepjes in dezelfde richting lopen als de natuurlijke haargroei. Zorg ervoor dat beide wenkbrauwen gelijk lopen. Neem de wenkbrauwborstel en kam de haren in de richting van de haargroei. Dit om de af lijning te verdoezelen.
Oogschaduw: oogschaduwpoeder in zachte grijze of bruine tinten met een penseel tussen de haartjes doppen.
Wenkbrauwgel: ideaal om dikke en weerbarstige wenkbrauwen in te tomen. Deze worden verkocht in rollers. Met het borsteltje de gel verdelen over de wenkbrauw en zo de wenkbrauw modelleren.
Werkwijze:
  • Zorg dat de wenkbrauwen goed geëpileerd zijn voordat je begint met de make-up.
  • Voor je de wenkbrauwen kleurt of corrigeert ze eerst in model borstelen.
  • Wenkbrauwpotlood: voor bijtekenen van de wenkbrauwen neem je een potlood dat ongeveer dezelfde kleur heeft als de wenkbrauwen. Daarmee zet je lichte, korte streepjes die de haartjes imiteren. Je laat deze streepjes in dezelfde richting lopen als de natuurlijke haargroei. Zorg ervoor dat beide wenkbrauwen gelijk lopen. Neem de wenkbrauwborstel en kam de haren in de richting van de haargroei. Dit om de aflijning te verdoezelen.
  • Oogschaduw: oogschaduwpoeder in zachte grijze of bruine tinten met een penseel tussen de haartjes doppen.
  • Wenkbrauwgel: ideaal om dikke en weerbarstige wenkbrauwen in te tomen. Deze worden verkocht in rollers. Met het borsteltje de gel verdelen over de wenkbrauw en zo de wenkbrauw modelleren.

Slide 37 - Slide

3. Make-up producten voor de lippen

Het opmaken van de lippen is de ‘finishing touch’ van de make-up. Mooi gekleurde lippen laten het gezicht leven. De kleur is heel belangrijk. Die moet passen bij de kleding en de rest van de make-up, maar ook bij het type klant.

Slide 38 - Slide

Lip primer

Om de lipstick beter te laten hechten en een goede basis voor de lipmake-up te creëren kan gebruik worden gemaakt van een primer voor de lippen. Vaak drogen deze na het opbrengen een beetje in, waardoor een gladde, maar niet vette basis ontstaat. Er zijn diverse producten verkrijgbaar die als doel hebben om de lipstick langer te laten houden. Ook worden de lippen gladder.

Slide 39 - Slide

Lippenpotlood
Een lippenpotlood wordt ook wel contourpotlood genoemd. Met een lippenpotlood kun je de vorm van de mond corrigeren. Bij een oudere huid voorkomt een lippenpotlood dat de lippenstift uitloopt in de plooitjes van de mond. De kleur van het potlood stem je af op de kleur van de lippenstift.





Werkwijze:
Teken met een lippenpotlood de randen van de boven- en onderlip.

Slide 40 - Slide

Lippenstift en lipgloss

Lippenstift: met behulp van lippenstift geef je kleur aan de lippen. Ze bestaan in matte en glanzende kleuren.

Lipgloss: lipgloss breng je alleen aan of over de lippenstift. Het geeft de lippen een sterke glans.

Slide 41 - Slide

Werkwijze:
  • Vul de lippen zeer gelijkmatig binnen de door u getrokken lijnen op met lippenstift. Hiervoor gebruiken we een lippenpenseel.
  • Met een papieren zakdoekje drukken we voorzichtig op de lippen.
  • Opnieuw de lippenstift aanbrengen.
  • Daarna lipgloss aanbrengen met lippenpenseel of je brengt alleen lipgloss aan.

Slide 42 - Slide

Praktijkoefening
Dagmake-up op model
LPD 16: Breng een basis make-up aan en voert een eenvoudige camouflage uit
LPD 25: Past de basiscompetenties toe m.b.t. gelaatsverzorging
De cursist kan een dagmake-up uitvoeren op model
Aandachtspunten:
- Pas een volledige dagmake-up toe.
- neem een foto
- Maak een foto van verschillende stappen en dit plaats je op een word document met de uitleg bij die je uitvoert of je maakt een filmpje
Voeg toe in de uploadzone in smartschool
- Plaats foto's in een word document met de verschillende stappen of filmpje. Vergeet de voor foto niet.
- Zelfevaluatie

Slide 43 - Slide