This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.
Items in this lesson
Grafische partituur
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Leerdoelen
Aan het einde van de les kunnen de leerlingen een grafische partituur maken.
Slide 2 - Slide
Deze slide introduceert de leerdoelen van de les, en geeft de leerlingen een idee van wat ze aan het einde van de les zullen kunnen.
Wat weet je al over grafische partituren?
Slide 3 - Mind map
This item has no instructions
Wat is een grafische partituur?
Een grafische partituur is een manier om muziek te noteren met behulp van afbeeldingen en symbolen in plaats van traditionele muzieknotatie.
Slide 4 - Slide
Deze slide introduceert wat een grafische partituur is en geeft een kort overzicht van hoe het werkt.
Voorbeelden van grafische partituren
Laat enkele voorbeelden van grafische partituren zien, bijvoorbeeld van John Cage's '4'33''', waarbij de muziek wordt 'gespeeld' door de stilte tussen de noten.
Slide 5 - Slide
Deze slide laat de leerlingen enkele voorbeelden van grafische partituren zien en geeft hen een idee van hoe divers deze kunnen zijn.
Symbolen gebruikt in grafische partituren
Laat enkele symbolen zien die vaak worden gebruikt in grafische partituren, zoals lijnen, vormen, kleuren en pijlen.
Slide 6 - Slide
Deze slide introduceert de symbolen die vaak worden gebruikt in grafische partituren, en geeft de leerlingen een idee van hoe ze kunnen worden gebruikt om muziek weer te geven.
Oefening 1: Vertaal een traditionele partituur naar een grafische partituur
Geef de leerlingen een traditionele partituur en laat hen deze vertalen naar een grafische partituur met behulp van de symbolen die ze hebben geleerd.
Slide 7 - Slide
Deze slide introduceert een interactieve oefening die de leerlingen helpt de concepten die ze hebben geleerd te begrijpen en toe te passen.
Oefening 2: Maak je eigen grafische partituur
Geef de leerlingen de opdracht om hun eigen grafische partituur te maken voor een korte muzikale compositie.
Slide 8 - Slide
Deze slide bouwt voort op de vorige oefening en geeft de leerlingen de kans om hun eigen creativiteit te uiten en hun begrip van grafische partituren verder te ontwikkelen.
Voorbeeld grafische partituur van leerling
Laat een voorbeeld zien van een grafische partituur die een leerling heeft gemaakt tijdens de vorige oefening.
Slide 9 - Slide
Deze slide is bedoeld om de leerlingen te laten zien wat er mogelijk is en om hen te inspireren om hun eigen creativiteit verder te ontwikkelen.
Afsluiting
Herhaal de belangrijkste punten van de les en moedig de leerlingen aan om hun creaties te delen en te bespreken met de klas.
Slide 10 - Slide
Deze slide is bedoeld om de les af te sluiten en de leerlingen eraan te herinneren wat ze hebben geleerd en hoe ze dit kunnen toepassen in de toekomst.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 11 - Open question
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 12 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 13 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.