Hoe schrijf je een nieuwsbericht?

Hoe schrijf je een nieuwsbericht?
1 / 13
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 1,2

This lesson contains 13 slides, with interactive quiz, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Hoe schrijf je een nieuwsbericht?

Slide 1 - Slide

Nieuwsbericht

Slide 2 - Mind map

Slide 3 - Video

Nieuwsbericht schrijven: stroomstoring
Met een nieuwsbericht breng je lezers snel en feitelijk op de hoogte van een nieuwswaardige gebeurtenis. Het onderwerp kan van alles zijn: een ontsnapping uit de gevangenis of de geboorte van een gekloonde hond.
De grootste uitdaging is niet het vinden van een onderwerp, maar het ordenen van de beschikbare informatie. De belangrijkste informatie komt bovenaan te staan.
Deze schrijftechniek werd al gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog door telegrafisten, die berichten van de ene naar andere kant van het land stuurden in morsecode. Vaak traden er stroomstoringen op en werden hun telegrammen slechts voor de helft ontvangen. De telegrafisten meldden daarom in de eerste regel van een bericht meteen het belangrijkste nieuwsfeitje. De informatie die daarna het belangrijkste was, kwam in de tweede regel te staan, de nog iets minder belangrijke feiten in de regel daarna, enzovoorts. Als de stroom uitviel, had de ontvanger in ieder geval het meest urgente nieuws gelezen.


Slide 4 - Slide

Stap 1: Bepaal het nieuws en sla het begin over!
Je stelt jezelf slechts één vraag: wat is de meest opmerkelijke informatie die ik heb? Oftewel: wat is het belangrijkste nieuws? Met deze informatie begin je het bericht, ook al voelt dat soms wat onnatuurlijk.

Slide 5 - Slide

Stap 2: schrijf de lead, kies uit de 5w’s en h
Als je de eerste zin van je nieuwsartikel hebt geschreven, schrijf je in dezelfde alinea nog één of twee zinnen om de lezer in het verhaal te trekken. Deze alinea wordt de lead van het nieuwsbericht genoemd.

Om te bepalen wat er in de lead komt, maak je gebruik van 6 vragen die je stelt over het belangrijkste nieuws: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?
Je hoeft niet alle vragen meteen in de lead te beantwoorden. Maar over de ‘wie?’, ‘wat?’, 'wanneer?' en 'waar?' moet je meteen duidelijkheid scheppen in de lead.

Slide 6 - Slide

Stap 3: prikkel je lezer!
Een lead is niet alleen een opsomming van feiten. Met de eerste alinea van je nieuwsbericht informeer je, maar je wilt ook nieuwsgierigheid opwekken. Beantwoord daarom niet alle vragen uit de ‘5w’s en h‘ al in de lead.

Verder kun je mensen aansporen om verder te lezen door een opvallend detail te vermelden in de eerste alinea.

Slide 7 - Slide

Stap 4: schrijf oprolbaar!
Na het schrijven van de lead geef je antwoord op de meest urgente vragen die overblijven, zoals: hoe heeft het kunnen gebeuren en waarom? De belangrijkste informatie komt eerst.

Deze regel komt steeds terug bij nieuwsberichten schrijven!

Slide 8 - Slide

Stap 5: vergeet je bronnen niet!
De lezer moet in een nieuwsbericht altijd de bron van de informatie kunnen vinden. Iedereen kan wel opschrijven dat er een chimpansee een baby uit een kinderwagen heeft geroofd op Schiphol. Maar wie zegt dat eigenlijk? En is de informatie wel betrouwbaar?

Je kunt je bronnen meestal al vermelden in de lead van het nieuwsartikel, bijvoorbeeld op deze manier:

"Een loslopende chimpansee heeft op Schiphol een baby uit een kinderwagen geroofd. De baby is ongedeerd gebleven, zo heeft de marechaussee bekendgemaakt."

Slide 9 - Slide

Stap 6: Maak goede bruggetjes tussen alinea’s!
De overgangen tussen verschillende alinea’s geven een nieuwsbericht structuur. Het beste kun je de eerste zin van een alinea beginnen met een element uit de 5 w’s en h, dus het hoe, waarom, wanneer. Zo leidt je de lezer puntsgewijs door het verhaal.


De eerste alinea kun je bijvoorbeeld beginnen met een tijdsbepalingsbruggetje (wanneer?).

Slide 10 - Slide

Stap 7: controleer je schrijfstijl en grammatica
Het is belangrijk dat een nieuwsbericht prettig leesbaar is. Controleer het artikel altijd op spelling en grammatica. Ook helpt het om overbodige woorden te schrappen.

Let op de tijden: ook de tijd waarin je schrijft is belangrijk in een nieuwsbericht. De kop staat meestal in de tegenwoordige tijd. Dat geeft je artikel urgentie. 


Chimpansee ontvoerde baby op Schiphol

Chimpansee ontvoert baby op Schiphol


Slide 11 - Slide

Samenvatting nieuwsbericht schrijven
• Bepaal het belangrijkste nieuws en begin je bericht daarmee.
• Denk aan de 5 w’s en h.
• Beantwoord de 'wie?', 'wat?', 'waar?' en 'waarom?' in de lead.
• Behandel de ‘hoe?’ en ‘waarom?’ in de volgende alinea’s en alle vragen die daaruit voortvloeien.
• Vergeet je bronnen niet te noemen.
• Zorg voor soepele overgangen.
• Controleer je schrijfstijl en grammatica.

Slide 12 - Slide

Aan de slag!
Je schrijft nu als oefening een nieuwsbericht over een nieuwe diersoort die is ontdekt. Je mag zelf verzinnen hoe het dier heet, waar het gevonden is enzovoort. Wees creatief!

Eisen:
- Geschreven volgens de zeven stappen die je hebt geleerd.
- Maximaal 200 woorden.

Slide 13 - Slide