Introduction
Deze lessenserie staat in het teken van reizen en ontdekken. We gaan er, aan de hand van een aantal sleutelfiguren, achterkomen waarom mensen op ontdekkingsreis zijn gegaan. Wat zette iemand ertoe om alles wat hij of zij kende achter zich te laten om op ontdekkingsreis te gaan? Hoe zag die reis er eigenlijk uit? Om dieper op die vragen in te gaan hebben we de lessen opgedeeld in een vijftal lessen. Dit geeft de ruimte om elk deel goed te bespreken. Zo gaan we in op wat ontdekken eigenlijk is. Wie ontdekt er en wat houdt dat eigenlijk in. Verder gaan we in op welke voorbereidingen getroffen dienen te worden en hoe je bijhoudt wat er allemaal gebeurt tijdens de reis. Elke week verschijnt er een nieuwe les.
Elke les is er ten minste één figuur uit het verleden die de hoofdrol heeft. Dat kan een alom bekend figuur zoals Columbus, maar juist ook de onbekendere ontdekkingsreizigers komen aan bod. De verschillende stappen die bij ontdekken en reizen komen kijken worden door het te verbinden aan specifieke personen inzichtelijker. Wel vinden we het belangrijk dat een nadruk daarbij ligt op dat zij goede voorbeelden zijn, niet dat het beeld ontstaat dat geschiedenis gemaakt wordt door deze enkele figuren en zij vaak deel zijn van een groter collectief (worden soms ook wel monopolisten van de geschiedenis genoemd).
Door de hoge mate van interactiviteit is deze les bij uitstek gericht op de bovenbouw van het primair onderwijs. Echter, kunnen deze lessen ook gebruikt worden in de onderbouw van het secundair onderwijs. Het is aan de docent om dan uit te wijden in de hoeveelheid informatie die verstrekt wordt in de klas.