Mantelzorgers, vrijwilligers en zelfmanagement

1 / 14
next
Slide 1: Slide
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 2

This lesson contains 14 slides, with text slides and 1 video.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Slide 3 - Slide

Zelfmanagement 

Zelfmanagement gaat niet alleen over goed kunnen omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, maar vooral ook over een goed leven hebben mét de ziekte. 

Hoe kan de chronische ziekte ingepast worden in het dagelijkse leven van iemand. De patiënt speelt daarbij een actieve rol; de zorgverlener ondersteunt de patiënt daarbij. 



 

Slide 4 - Slide

4 aspecten van eigen-regie
  1. Uitgaan van het positieve: wat kan ik wel, waar ligt mijn kracht?
  2. De cliënt versterken door inzicht in zijn eigen drijfveren en situatie: op welke gebieden gaat het goed, op welke gebieden gaat het niet zo goed, wat wil ik nog of weer graag kunnen doen?
  3. De zeggenschap over ondersteuning en hulp zoveel mogelijk bij de cliënt laten: wat wil ik met mijn leven, waar wil ik aan werken, welke hulp heb ik daarbij nodig en hoe wil ik dat die hulp eruit ziet?
  4. Het versterken en inschakelen van informele en sociale netwerken.

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Video

Slide 9 - Slide

SOFA-model
SAMENWERKEN In deze rol is de mantelzorger actief als samenwerkingspartner, zaakwaarnemer, tolk en verzorger van de cliënt. Communiceren met de mantelzorger draait hierbij om één centrale vraag: 'Wat kunnen we samen doen om de zorg en ondersteuning van de cliënt zo goed mogelijk te organiseren?'

ONDERSTEUNEN De mantelzorger kan zich ook voordoen als ‘schaduwcliënt’. Communiceren met de mantelzorger bestaat in deze rol veelal uit het oppikken van signalen. Signalen van overbelasting kunnen aanleiding zijn voor een gesprek over ondersteuning.

FACILITEREN Communiceren met de mantelzorger betekent ook voorwaarden creëren (faciliteren) om de persoonlijk relatie van de cliënt en diens familie zoveel mogelijk intact te houden.

AFSTEMMEN Afstemmen met de mantelzorger betekent voortdurende communicatie over behoeften, zorgen en successen van de cliënt en de mantelzorger.


Slide 10 - Slide

Mantelzorg
kompas
Mantelzorgkompas is een handvat welke gebruikt kan worden om de samenwerking duidelijk te krijgen tussen mantelzorger en zorgverlener.

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Link

Slide 14 - Slide