Naar welke gebeurtenissen verwijzen de teksten? en welk jaar hoort daarbij?
1. Een kleine vrouw van achter in de vijftig, met kort geblondeerd haar, vriendelijke ogen en een wat nerveuze glimlach. Inge Vliett voldoet bepaald niet aan het beeld van een terrorist
2.Een Duitse historicus schreef in 2015: 'Het feit dat de gebeurtenis, die op 3 oktober 25 jaar geleden is, rustig plaatsvond zonder gebruik van geweld, was een soort 'politiek wonder'.
3. Toen er in 1991 een einde kwam aan de communistische dictatuur in de Sovjet-Unie viel het land uiteen in meerdere onafhankelijke staten
4. Aanvankelijk demonstreerden de burgers in 1989 met de leuze Wij zijn het volk. Later, in 1990, werd dat de leuze Wij zijn één volk. De leuzen verschillen slechts een woord, maar de demonstranten hebben hiermee toch een andere boodschap
5. Tijdens een officieel bezoek ging de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt in 1970 onverwachts door de knieën bij een monument voor de slachtoffers van de opstand in het getto.
6. In 1985 trad een nieuwe partijleider aan; Michael Gorbatsjov. Hij probeerde het commu-nisme een een modernere aanblik te geven.
7
Slide 2 - Slide
Slide 3 - Slide
Slide 4 - Slide
1972
6
1961
1
1968
3
1968
4
“Wanneer krachten die vijandig zijn aan het socialisme een socialistisch land naar het kapitalisme willen brengen, wordt het niet alleen een probleem voor het betrokken land, maar voor alle socialistische landen, oftewel: broederlijke solidariteit is belangrijker dan nationale soevereiniteit.”
1962
2
1969
5
Slide 5 - Slide
Wie is wie?
Slide 6 - Slide
Herhaling 3.3
Slide 7 - Slide
Vanaf de jaren 1960 verbeterden de relaties tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Tijdens deze detente probeerde Brandt met zijn Ostpolitik de relatie met de DDR en andere Oost-Europese landen te verbeteren.
Slide 8 - Slide
In 1972 erkenden de BRD en de DDR elkaar als gelijkwaardige staten in de internationale politiek.Toch hield de Bondsrepubliek vast aan het streven naar Duitse eenheid. Om de goede verhouding met het Westen te waarborgen zette Brandt zich actief in voor Europese integratie. DDR-leider Honecker stond open voor de Ostpolitik maar zag de Duitse deling als definitief.
Slide 9 - Slide
Kritiek van jongeren op de consumptiecultuur en de beperkt gebleven denazificatie ontaardde in de BRD in deze tijd in links terrorisme. Groepen die hiervoor verantwoordelijk waren, zoals de Baader-Meinhof Gruppe, ontvingen steun vanuit de DDR.
Slide 10 - Slide
In de tweede helft van de jaren 1980 probeerde Gorbatsjov de Sovjet-Unie met zijn beleid van glasnost en perestrojka te hervormen. Omdat voor het slagen daarvan medewerking van het Westen nodig was liet hij de Brezjnevdoctrine los.
Slide 11 - Slide
De DDR-leiding keerde zich af van deze liberale koers van de Sovjet-Unie omdat zij de gevolgen van hervormingen vreesde. Veel inwoners van de DDR, die via de televisie het leven in West-Duitsland zagen, waren ontevreden. In 1989 ontstond een protestbeweging voor meer vrijheid en politieke hervormingen in de DDR.
Slide 12 - Slide
Via enkele Oost-Europese landen, die in 1989 hun grenzen hadden opengesteld, trokken veel DDR-burgers naar het Westen. Op 9 november1989 viel de Berlijnse muur.
Slide 13 - Slide
Het jaar erop, in 1990, werd Duitsland herenigd, met Berlijn als nieuwe hoofdstad. Met het uiteenvallen van de Sovjet- Unie kwam in 1991 de Koude Oorlog ten einde.
Slide 14 - Slide
In ruil voor Franse steun voor de hereniging en de uitbreiding van de Europese Unie met landen uit het voormalige Oostblok accepteerde Bondskanselier Kohl de invoering van de Euro.
Slide 15 - Slide
Op binnenlands gebied worstelde het nieuwe Duitsland met de integratie van de voormalige DDR: Oost-Duitsland kampte met de economische en mentale gevolgen van het totalitaire regime.
Naast de hereniging vormde ook immigratie een uitdaging voor de Duitse democratie.
Slide 16 - Slide
Het verenigde Duitsland integreerde snel in Europa, waarin het steeds meer een leidende rol op zich nam.