Les 1 Vergunningaanvraag

Lesdoel
Na deze les weten we wat er allemaal voor een bouwaanvraag ingevuld moet worden.

1 / 17
next
Slide 1: Slide
BedrijfseconomieMBOStudiejaar 2

This lesson contains 17 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

Items in this lesson

Lesdoel
Na deze les weten we wat er allemaal voor een bouwaanvraag ingevuld moet worden.

Slide 1 - Slide

Waarvoor staat WABO?

Slide 2 - Open question

Wat is de Wabo?
Wet Algemene bepalingen Omgevingsrecht.
Deze wet regelt het aanvragen van de omgevingsvergunning.
onder deze wet vallen circa 25 vergunningen, ontheffingen en meldingen die vallen onder één omgevingsvergunning.
Het voordeel is dat je een digitaal loket hebt om alle vergunningen aan te vragen.

Slide 3 - Slide

Over welke vergunningen hebben we het dan?

Slide 4 - Open question

Slide 5 - Video

Welke vergunningen vallen onder de Wabo? 
Zoek in twee tallen in slecht 5 min om een voorbeeld van een vergunningen die bij jou groepje hoort. In jou provincie
Vergunningen voor: 
bouwen,  (groep 1)
wonen, (groep 2)
monumenten, (groep 3)
ruimte, (groep 4)
natuur (groep 5)
milieu (groep 6)

Slide 6 - Slide

Aanvraag om bouwvergunning
Een omgevingsvergunning vraagt de opdrachtgever aan. In de praktijk wordt de vergunning echter vaak aangevraagd door een door de opdrachtgever aangewezen bouwadviseur of de architect.

Slide 7 - Slide

Kijk het aanvraagformulier door
De locatie waar je wilt bouwen kan een groot verschil uit maken bij de indieningsvereisten. Als je in een afgelegen gebied wil gaan bouwen waar je geen rekening hoeft te houden met naast gelegen bebouwing, bewoners en/of weggebruikers dan hoef je waarschijnlijk minder veiligheidsplannen bij je aanvraag toe te voegen. Dit levert tijd en geldbesparing op.

Slide 8 - Slide

Nieuwbouw en/of renovatie?
Er zijn ook bouwwerken waar je geen vergunning voor hoeft aan te vragen. Bijvoorbeeld bouwen van een kleine aanbouw aan de achterzijde van de woning, een schuur of klein bijgebouw in de tuin. Je kunt dit controleren op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/checken-of-vergunning-nodig-is-voor-ver-bouwen

Slide 9 - Slide

Bestemmingswijziging?
In de aanvraag om omgevingsvergunning geef je ook aan wat de bestemming is ,na de verbouwing. Als je gaat renoveren is het wijzigen van een bestemming vaak een ingewikkelde procedure. Als je bijvoorbeeld de bestemming van (een deel) een woonhuis zou wijzigen in kantoor wordt dat gezien als woonruimte onttrekking. Omdat er al te weinig woonruimte in Nederland is zou je hier minder snel toestemming voor krijgen. Zo wordt  industrie ook niet toegestaan in een woonwijk.

Slide 10 - Slide

Welstandscommissie
De welstandcommissie is een onafhankelijke commissie die beoordeelt of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk in strijd is met (redelijke) eisen van welstand. De commissie brengt vervolgens een advies uit aan de burgemeester en wethouders. De aanvraag van een omgevingsvergunning kan afgewezen worden als een welstandscommissie negatief oordeelt.

Slide 11 - Slide

Altijd een vergunning nodig om een uitrit te maken
Een uitrit, ook wel een uitweg, inrit of oprit genoemd, is een aansluiting vanuit een perceel op de openbare weg. Om een uitrit te maken, verplaatsen of te veranderen is altijd een vergunning nodig. Ook als er hiervoor geen aanpassingen aan de openbare ruimte nodig zijn. Als er wel aanpassingen nodig zijn, laat de gemeente dit uitvoeren. In principe wordt één uitrit per perceel toegestaan.

Slide 12 - Slide

Bijlage
Bij de aanvraag om omgevingsvergunning zitten allerlei tekeningen en documenten. Alle plattegronden, detailtekeningen etc daarnaast ook berekeningen zoals die van de constructeur, en berekeningen van andere adviseurs zoals daglichtberekeningen en warmteweerstanden (rc-waarden).

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide

Slide 17 - Slide