Het Joods-Palestijns conflict

Het Joods-Palestijns conflict
 module 8.4
1 / 11
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 11 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

Het Joods-Palestijns conflict
 module 8.4

Slide 1 - Slide

Diaspora
Na de vernietiging van de tempel van Jeruzalem en de val van het koninkrijk Juda in 586 voor Christus, verspreidde de Joodse bevolking zich over het Midden-Oosten. Die gebieden, maar ook de gebeurtenis zelf, heten diaspora.
Iets meer dan zevenhonderd jaar daarna begon het volk zich ook te verspreiden naar Europa, Azië en Noord-Afrika. En in de late middeleeuwen uiteindelijk ook naar Amerika.
 586 v.Chr., 135 n.Chr. en late middeleeuwen

Slide 2 - Slide

Alia
Tegen 1880 ontvluchtten vele Joden het antisemitisme in Oost-Europa en Rusland naar de plek van het voor-malige Juda, wat Palestina was geworden. Ze hoopten op een eigen thuisland.
 rond 1880

Slide 3 - Slide

Wat weet je (nog) over...
het antisemitisme

Slide 4 - Mind map

Holocaustnasleep
Na WOII kwamen de VN met een tweestatenoplossing en wilden ze Palestina opsplitsen in een Palestijns en een Joods deel, zodat de Joden hun eigen plek zouden hebben. De Palestijnen weigerden, maar de Joodse leider David Ben-Gurion riep op 14 mei 1948 Israël toch uit als onafhankelijke staat.
 mei 1948 

Slide 5 - Slide





Nadat Israël eenzijdig onafhankelijk verklaard werd, begon dus de oorlog. Egypte, Irak, Libanon, Syrië en Transjordanië hielpen de Palestijnen in de strijd tegen de Joden door Israël aan te vallen, maar werden verslagen. 
 1948 en 1949
Arabisch-Israëlische Oorlog
Toen Israël de controle had over ongeveer 80% van het voormalige Palestina en ongeveer 700 000 Palestijnen hun huis kwijtgeraakt waren, werd er op 10 maart tot een wapenstilstand geroepen. Op 10 juni werd hieraan pas gehoor gegeven en stopte de oorlog.

Nadat Israël eenzijdig onafhankelijk verklaard werd, brak er een oorlog uit. Egypte, Irak, Libanon, Syrië en Transjordanië hielpen de Palestijnen in de strijd tegen de Joden door Israël aan te vallen, maar werden verslagen. 



Wapenstilstand
 maart 1949 • bijna een jaar later

Slide 6 - Slide


Welk gebied was wél in handen 
van de Palestijnse regering?
A
De Groene Lijn
B
Gazastrook
C
Tel Aviv
D
Transjordanië

Slide 7 - Quiz

Oslo-akkoorden
In augustus 1993 werden de Oslo-akkoorden samengesteld en in september werden deze goedgekeurd. De akkoorden zouden de vrede terug moeten brengen naar het ramp-gebied. Bijvoorbeeld door de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever op te splitsen in drie delen: één voor Israël, één voor Palestina en één dat politiek bestuurd werd door Palestina maar militair door Israël. 
Na de einddatum van de akkoorden (1999) kon er helaas geen permanente oplossing gemaakt worden. De Palestijnse president verklaarde de akkoorden ongeldig.
 1993 en 1999

Slide 8 - Slide

Burgeroorlog
Nadat Hamas bij de Palestijnse parlementsverkiezingen een meerderheid behaalde, brak er in 2007 een gewelddadige burgeroorlog uit. Dankzij Egypte kwam er in 2008 een wapenstilstand. 
Nadat een Palestijnse strijder (per ongeluk) om het leven kwam, laaide de oorlog in december weer op.
De aanslagen van Hamas en Israël zetten zich tot de dag van vandaag nog voort.
 2007 en 2008

Slide 9 - Slide

De redenering achter deze les
Het Joods-Palestijns conflict, ook wel Arabisch-Israëlisch conflict (module 8.4), vind ik één van de meest interessante onderwerpen van het afgelopen jaar. Dat komt deels doordat ik het onderwerp ben ingedoken zonder vooroordelen of -kennis. Ook loopt het conflict al heel erg lang, zelfs nu nog.
Met een les kan ik op veel verschillende manieren informatie brengen naar je publiek. Door tekst en foto's, maar ook interactieve onderdelen. Dat sprak mij aan en moedigde me aan om een les te maken.

Slide 10 - Slide

Bronnen
AD, (2021). Ad.nl, Het Israëlisch-Palestijns co... DPG Media.
NU.nl, (2021). Nu.nl, Het (slepende) conflict tu... DPG Media.
Wikipedia, (meerdere jaren). Nl.wikipedia.org. Wikipedia.
Feniks 3 vwo, (onbekend). Schoolboek. ThiemeMeulenhoff.
Defensieweb wiki, (onbekend). Oslo-akkoorden. Fandom.

Slide 11 - Slide