Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers - Karin Sitalsing

Beeld bij je boek
Boeroes - Karin Sitalsing
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh
1 / 9
next
Slide 1: Slide
NederlandsMiddelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 4-6

This lesson contains 9 slides, with text slides.

Introduction

Op 20 juni 1845 kwamen zo’n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden deze kolonisten krijgen. Maar toen ze aankwamen op de verlaten plantage Voorzorg aan de rivier de Saramacca was er niets, behalve moeras, muggen en allesverzengende hitte. Binnen een halfjaar was de helft van de immigranten overleden. De 167 overlevenden trokken naar Paramaribo en omgeving. In de loop der generaties zijn de Nederlanders van toen Surinamers geworden, en een deel van hen is teruggekeerd naar Nederland, onder wie de moeder van Karin Sitalsing. De schrijfster gaat op zoek naar het verhaal van haar voorouders, ‘witte Surinamers’ die bekendstaan als ‘Boeroes’. Haar familiegeschiedenis is er één van een weinig bekende bevolkingsgroep die zich overal weet aan te passen, maar daardoor misschien wel nergens helemaal thuis is.

Items in this lesson

Beeld bij je boek
Boeroes - Karin Sitalsing
Voor het eerst bij Beeld en Geluid op school? Kijk hier voor een korte instructie.

Aanbevolen door
  • Shantie Singh

Slide 1 - Slide

De top 5 van Shantie Singh
Beeld en Geluid op school vroeg schrijvers hun favoriete top 5 samen te stellen. Welke boeken móeten gelezen worden, zijn urgent? Wij zoeken er beelden bij zodat je al vooraf kunt zien waarom dit boek écht enorm de moeite waard is. Zie hier de keuze van Shantie Singh, aangevuld met haar eigen roman De Kier

  • De beroepsherinneraar en andere verhalen - Anil Ramdas
  • Wanneer wij samen zijn - Karin Amatmoekrim
  • Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers - Karin Sitalsing
  • Gebroken wit - Astrid Roemer
  • De kier - Shantie Singh

Slide 2 - Slide

Motivatie van de schrijfster
Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers, van Karin Sitalsing, maakt misschien de meest verborgen geschiedenis van Suriname zichtbaar met haar literair geschreven non-fictieboek. De voorouders van Karin Sitalsing waren 'boeroes', Nederlandse kolonisten die in 1854 waren vertrokken naar Suriname, witte Surinamers. Het verhaal van de Boeroes is onbekend, ook in Suriname, en al helemaal in Nederland. 

Slide 3 - Slide

Wie is Karin Sitalsing?
Karin Sitalsing (1976) werkt als journalist voor enkele landelijke dagbladen en tijdschriften, waaronder Trouw, Vrij Nederland en Panorama. Sitalsing heeft de geschiedenis van haar familie in verhaald in Boeroes. Zij beschrijft daarin hoe Gelderse kolonisten in 1945 naar Suriname vertrokken om daar als boer een toekomst op te bouwen. Mooie beloftes blijken in de praktijk niet stand te houden. 

Slide 4 - Slide

Thema 1: Nederland?
Het Nederland uit het begin van de negentiende eeuw is totaal onvergelijkbaar met het Nederland anno 2021: er heerste armoede, er was nauwelijks sprake van enige logistiek: het reizen per trekschuit kostte uren, dagen en het vervoer over land ging grotendeels over zandwegen. Feitelijk kon er nog niet gesproken worden over Nederlands als zelfstandige natie.

Bekijk het fragment om een idee te krijgen van de bijzondere omstandigheden in de negentiende eeuw.

Slide 5 - Slide

In de loop van de negentiende eeuw begon Nederland een eigen gezicht te krijgen. Het land werd een monarchie, er werd een grondwet opgesteld en steeds meer burgers kregen kiesrecht. Tegelijkertijd versterkte Nederland zich in de koloniën, met alle wreedheid van dien. Bovendien speelde de slechte positie van de arbeiders in Nederland zelf een belangrijke rol in de politiek. Een land krijgt binnen al deze gebeurtenissen een eigen gezicht. Hoe zou jij het Nederland uit onze 21e eeuw omschrijven: wat is nu typisch Nederlands of bestaat zoiets eigenlijk niet?
Opdracht 1 Nederland?

Slide 6 - Slide

Aan de Nederlander worden verschillende eigenschappen toegedacht. Zo zou hij nuchter van aard zijn, een handelsgeest bezitten en bovenal een tolerante inborst hebben. Dat laatste is een intrigerende veronderstelling: hoe verdraagzaam is de Nederlander eigenlijk?

Bekijk dit fragment (Achter de dijken, 2017; 05.39 min) om hopelijk een eerste antwoord te krijgen op deze vraag.
Thema 2: Tolerantie 

Slide 7 - Slide

Gesteld dat er zoiets bestaat als dé Nederlander, is het dan werkelijk zo dat deze uitblinkt in tolerant gedrag? Is Nederland een polderland waarin de verschillende groepen in harmonie met elkaar samenleven? Of is er een dominante groep die alleen tolerant is als de andere groep zich aanpast aan bepaalde waarden en normen? Kortom: hoe tolerant vind jij de Nederlandse samenleving en hoe tolerant ben jijzelf, waar liggen je grenzen?
Opdracht 2: 

Slide 8 - Slide

Meer fragmenten?
Bekijk dit fragment (Achter de dijken, 2017, 06.34 min) als je meer achtergrondinformatie wilt over de ontwikkeling van tolerantie en geloof. Wil je meer lezen over sociale ongelijkheid in de negentiende eeuw dan kun je zeker inspiratie opdoen in Fabriekskinderen van J.J. Cremer.  

Slide 9 - Slide