het conflict tussen Oekraine en Rusland

1 / 16
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisVoortgezet speciaal onderwijsLeerroute 2

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Video

Wie was de vorige werkgever van president Poetin?
A
De KGB
B
De DSB
C
De FSB
D
President Poetin had geen vorige werkgever: hij is al jaren president van Rusland

Slide 3 - Quiz

De Oekraine maakte ooit deel uit van de Sovjet Unie....
A
Ja, dat klopt.
B
Nee, dat klopt niet.

Slide 4 - Quiz

Wie zijn de bondgenoten van Rusland?
A
Wit - Rusland, China en de Verenigde Staten.
B
China, Turkije en Syrie.
C
Wit - Rusland, China en Turkije.
D
Geen van allr bovenstaande antwoorden zijn juist.

Slide 5 - Quiz

Slide 6 - Slide

Wat weet jij van de oorlog in de Oekraine?

Slide 7 - Open question

In den beginne: de Tweede wereldoorlog
Tijdens de Tweede wereldoorlog werkten de Sovjet Unie en de Verenigde Staten nog samen om Duitsland en Japan te verslaan. Eind 1944 komt er een kink in de kabel als er onenigheid ontstaat onder de verdeling van de invloedssfeer van beide landen.

Het gevolg is dat beide landen bondgenoten om zich heen verzamelen en de ander met wantrouwen wordt bekeken.  

Slide 8 - Slide

In den beginne: de Tweede wereldoorlog
Daarnaast hebben de Amerikanen de atoombom ontwikkeld en dat zorgt de Russen voor (opnieuw) wantrouwen. De Russen gaan dan ook een atoombom ontwikkelen. Er ontstaan naast invloedssferen (Oost en West) ook een wapenwedloop. 

De Verenigde Staten en de Sovjet Unie komen beiden als winnaar uit de oorlog en zijn vanaf dat moment twee (militaire) grootmachten.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

De Koude Oorlog (1945 - 1991)
Zoals eerder genoemd is de wereld na 1945 opgedeeld in twee invloedssferen: de Westerse invloedssfeer onder leiding van de Verenigde Staten en de Communistische invloedssfeer onder leiding van de Sovjet Unie. 

Tijdens de Tweede wereldoorlog had de Sovjet - Unie verschillende landen in het Oosten van Europa 'bevrijd' van de Nazi's en er een bevriende regering geplaatst. Deze landen hadden afgesproken elkaar militair bij te staan en noemen zich het Warschau - pact. 

Ook in Europa is er een militair bondgenootschap: De NAVO. Samen met de Verenigde Staten en Canada staan deze bondgenoten elkaar militair bij.  

Slide 11 - Slide

De Koude Oorlog (1945 - 1991)
Tussen de Verenigde Staten en de Sovjet - Unie bestonden spanningen die tot indirecte oorlogen hadden geleid. De Koreaoorlog en de Vietnamoorlog zijn twee oorlogen waarbij beide landen zowel direct als indirect bij betrokken waren. daarnaast voerde de Sovjet Unie een vruchteloze oorlog Afghanistan te veroveren terwijl de Amerikanen de Afghaanse opstandelingen steunden met wapens. 

Waar de Amerikanen invloed hadden probeerden de Russen deze invloed teniet te doen door de tegenpartij(en) te steunen.  

Slide 12 - Slide

Slide 13 - Slide

De wapenwedloop
Na de uitvinding van de atoombom door de Amerikanen probeerden de Russen zo snel mogelijk een atoombom te ontwikkelen en daar slaagden zij in. Daarna probeerden zowel de Amerikanen als de Russen niet alleen zwaardere atoombommen te ontwikkelen maar ook zoveel mogelijk atoomwapens te hebben alleen maar om de ander af te schrikken.

Dit wordt de wapenwedloop genoemd.  

Slide 14 - Slide

De wapenwedloop
Niet alleen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie hadden kernwapens maar ook hun bondgenoten hadden (Amerikaanse of Russische) kernwapens op hun grondgebied staan. De kracht van deze kernwapens was groter dan de atoombom op Hiroshima, dus bij veel mensen was er angst voor deze (kern)wapens. 

Zowel de Sovjet Unie als de Verenigde Staten breidden hun legers uit en installeerden eenheden bij bondgenoten. Een kostbare operatie.

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide