This lesson contains 20 slides, with interactive quizzes and text slides.
Lesson duration is: 35 min
Items in this lesson
Nieuwsbegrip week 14
RAMADAN:VASTEN EN GEZELLIGHEID
Slide 1 - Slide
RAMADAN:VASTEN EN GEZELLIGHEID
Samen tekst lezen
Sleutelvragen maken
Vragen over de tekst maken
Slide 2 - Slide
Voorspellend lezen
RAMADAN:VASTEN EN GEZELLIGHEID
In de tekst staan de volgende kopjes:
Nieuw Maan
Vijf zuilen
Suikerfeest
Vasten in andere relegies
Wat weet jij zelf al over de ramadan?
Slide 3 - Slide
Wat weet jij zelf al over de ramadan?
Schrijf je antwoord op.
Slide 4 - Open question
RAMADAN:VASTEN EN GEZELLIGHEID
Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Het is de vastenmaand voor moslims. Moslims mogen dan tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. De ramadan begint dit jaar op 13 april. Waarschijnlijk, want wanneer het precies begint, hangt af van de stand van de maan. De tradities rondom de ramadan worden voor het tweede jaar op rij gehinderd door de coronamaatregelen. (1)
Slide 5 - Slide
Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Het is de vastenmaand voor moslims. Moslims mogen dan tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. De ramadan begint dit jaar op 13 april. Waarschijnlijk, want wanneer het precies begint, hangt af van de stand van de maan. De tradities rondom de ramadan worden voor het tweede jaar op rij gehinderd door de coronamaatregelen..
Sleutelvraag 1: Waarom is het niet zeker dat de ramadan dit jaar op 13 april begint?
Slide 6 - Open question
Nieuwe maan
De kalender die we in Nederland gebruiken, werkt op basis van de zon. Dat is de gregoriaanse kalender. De islamitische kalender werkt op basis van de maan. Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en duurt 29 of 30 dagen. De vastenmaand begint als het eerste streepje van de nieuwe maan zichtbaar is.
Dat kan per land verschillen. Bijvoorbeeld doordat de hemel bewolkt is. In het ene land kan het vasten dus al begonnen zijn, terwijl de ramadan in een ander land een dag later begint. Elk jaar verschuift de ramadan ongeveer elf dagen naar voren. Dat komt doordat maanden in de islamitische kalender korter duren dan in de gregoriaanse kalender. (2)
Slide 7 - Slide
Het eerste kopje in de tekst is: Nieuwe maan.
Welk kopje zou ook goed bij dat stukje tekst passen
A
Bewolkt
B
Gregoriaanse kalander
C
Islamtische kalender.
D
Maansverduistering
Slide 8 - Quiz
De islamitische kalender werkt op basis van de maan. Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en duurt 29 of 30 dagen. De vastenmaand begint als het eerste streepje van de nieuwe maan zichtbaar is. Dat kan per land verschillen. Bijvoorbeeld doordat de hemel bewolkt is. In het ene land kan het vasten dus al begonnen zijn, terwijl de ramadan in een ander land een dag later begint. Elk jaar verschuift de ramadan ongeveer elf dagen naar voren. Dat komt doordat maanden in de islamitische kalender korter duren dan in de gregoriaanse kalender. Sleutelvraag 2: Wat heeft de nieuwe maan te maken met de ramadan?
Slide 9 - Open question
Vijf zuilen
Het vasten tijdens de ramadan is een van de vijf zuilen of religieuze verplichtingen van de islam. Tijdens de ramadan bidden moslims extra veel. Ze lezen de hele Koran en sommigen gaan op bedevaart naar Mekka. Eén keer in je leven op bedevaart gaan naar Mekka is ook een religieuze verplichting voor moslims. Daarnaast zijn er nog drie andere zuilen. Zo is de geloofsbelijdenis een zuil. Dit betekent dat moslims verkondigen dat Allah de enige God is en dat Mohammed zijn profeet is. Verder moeten moslims vijf keer per dag bidden, in de richting van Mekka. En tot slot is het geven van aalmoezen verplicht voor moslims. Dit betekent dat ze goed moeten zijn voor arme mensen. Ze moeten een deel van hun bezittingen (geld of voedsel) weggeven aan arme mensen. (3)
Slide 10 - Slide
'Ze lezen de hele Koran en sommigen gaan op bedevaart naar Mekka.'
Wat betekent op bedevaart gaan?
A
Naar Mekka varen voor een vakantie
B
Op reis gaan naar een heilige plaats
C
Op avontuur gaan naar een heilig land
D
Op avontuur gaan naar een onbekend land
Slide 11 - Quiz
Het vasten tijdens de ramadan is een van de vijf zuilen of religieuze verplichtingen van de islam. Tijdens de ramadan bidden moslims extra veel. Ze lezen de hele Koran en sommigen gaan op bedevaart naar Mekka. Eén keer in je leven op bedevaart gaan naar Mekka is ook een religieuze verplichting voor moslims. Daarnaast zijn er nog drie andere zuilen. Zo is de geloofsbelijdenis een zuil. Verder moeten moslims vijf keer per dag bidden, in de richting van Mekka. En tot slot is het geven van aalmoezen verplicht voor moslims. Dit betekent dat ze goed moeten zijn voor arme mensen. Sleutelvraag 3.: Wat zijn de vijf zuilen van de islam?
Slide 12 - Open question
Suikerfeest
Het vasten duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Kinderen en zieke of heel oude mensen hoeven niet mee te doen met het vasten. Sommige kinderen doen een paar dagen mee om te oefenen voor later. Na zonsondergang is er de Iftar. Dat is het Arabische woord voor ‘maaltijd’. De ramadan eindigt als de volgende nieuwe maan te zien is.
Slide 13 - Slide
Dat wordt drie dagen lang gevierd met het Suikerfeest. Of Eid el-Fitr in het Arabisch. Eid is het Arabische woord voor ‘feest’. El Fitr betekent het verbreken van het vasten (dat je weer mag eten en drinken). Er worden veel zoete lekkernijen gegeten om het einde van de ramadan te vieren. Mensen gaan naar de moskee voor het speciale Eid-gebed. En families en vrienden nodigen elkaar uit om te komen eten. En ze trekken hun mooiste kleren aan. Ze geven elkaar cadeaus, kleding of geld. Maar dit jaar is alles anders door de coronamaatregelen, net als vorig jaar. Zo is het niet mogelijk om bij elkaar op bezoek te gaan en geldt er een avondklok. Er is dus iets minder gezelligheid. (4)
Slide 14 - Slide
Dat wordt drie dagen lang gevierd met het Suikerfeest. Of Eid el-Fitr in het Arabisch. Eid is het Arabische woord voor ‘feest’. Er worden veel zoete lekkernijen gegeten om het einde van de ramadan te vieren. Mensen gaan naar de moskee voor het speciale Eid-gebed. Families en vrienden nodigen elkaar uit om te komen eten. En ze trekken hun mooiste kleren aan. Ze geven elkaar cadeaus, kleding of geld. Maar dit jaar is alles anders door de coronamaatregelen. Zo is het niet mogelijk om bij elkaar op bezoek te gaan en geldt er een avondklok. Er is dus iets minder gezelligheid. Sleutelvraag 4. Wat is het Suikerfeest en hoe wordt het gewoonlijk gevierd?
Slide 15 - Open question
Vasten in andere religies
Vasten hoort niet alleen bij de islam. Mensen met andere religies vasten ook. Ze willen zo hun geloof versterken. In het jodendom vasten joden tijdens Jom Kipoer. Dat duurt één dag. Ook in het boeddhisme wordt er gevast. En in het christendom is er ieder jaar een vastentijd van veertig dagen. Dat is in de tijd voor Pasen. Maar er wordt dan wel gegeten en gedronken. Alleen luxe etenswaren zoals vlees en snoep worden niet gegeten. (5)
Bron: NPO, Kennis.nl, Beleven.org
Slide 16 - Slide
Vasten hoort niet alleen bij de islam. Mensen met andere religies vasten ook. Ze willen zo hun geloof versterken. In het jodendom vasten joden tijdens Jom Kipoer. Dat duurt één dag. Ook in het boeddhisme wordt er gevast. En in het christendom is er ieder jaar een vastentijd van veertig dagen. Dat is in de tijd voor Pasen. Maar er wordt dan wel gegeten en gedronken. Alleen luxe etenswaren zoals vlees en snoep worden niet gegeten.
Sleutelvraag; 5: Noem 2 verschillen uit de tekst tussen de ramadan en de vastentijd in het christendom?
Slide 17 - Open question
In welk alinea van de tekst kun je antwoord vinden op de vraag:
'Waarom is de ramadan normaal gesproken een heel gezellige tijd?'