Stap 3. Doelen bepalen

1 / 25
next
Slide 1: Slide
Werken met het planMBOStudiejaar 2

This lesson contains 25 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 90 min

Items in this lesson

Slide 1 - Slide

Slide 2 - Slide

Dhr. Bot is 84 jaar en woont in een aanleunwoning. Een half jaar geleden is zijn vrouw overleden. Samen hebben ze twee kinderen. Dhr. Bot komt altijd naar de activiteiten en komt graag koffie drinken. De laatste tijd komt hij minder naar activiteiten en zit meer op zijn kamer.
Je merkt op dat dhr. Bot wat sikkeneurig is en veel gaapt overdag. Soms zit hij te knikkenbollen in zijn stoel. De laatste tijd kijkt hij tot laat televisie en komt vervolgens moeilijk in slaap. Wel doet hij dan ’s middags een dutje. Bij navraag vertelt hij dat hij zich niet uitgerust voelt en slecht inslaapt.
Vul voor dhr. Bot de PES in.

Slide 3 - Open question

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Slide

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Slide

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Slide

Casus Ayana
Ayana (37 jaar) is opgenomen in een psychiatrische kliniek vanwege een ernstige depressie met suïcidale gedachten. Het kost haar veel moeite om uit bed te komen. Het liefst ligt ze de hele dag onder de dekens met de gordijnen dicht.

Begeleider Floor heeft het verslag van de psychiater en de psycholoog in het elektronisch cliëntendossier gelezen. Vandaag heeft ze een activiteit met Ayana gepland. Ik moet er eerst maar eens voor zorgen dat ze uit bed komt, denkt Floor. Na heel wat overredingskracht van Floor lukt het Ayana om op te staan. Ze loopt naar de woonkamer en ploft op de bank neer. 'Pfff, dat kost me echt veel energie hoor', zegt Ayana. 'Dat weet ik, maar je hebt me laatst verteld dat bewegen je uiteindelijk ook energie oplevert', zegt Floor. 'Ja, dat klopt. Maar het opstarten is een grote klus voor me', zegt Ayana. 'En wat gebeurt er met je als je eenmaal opgestart en in beweging bent?', vraagt Floor. Ze weet het antwoord eigenlijk al, maar ze wil het graag nog een keer van Ayana zelf horen. Als Ayana het zelf aangeeft, is de motivatie groter om aan haar doel te werken. Terwijl Ayana nadenkt, pakt Floor het ondersteuningsplan erbij. Daar leest ze de eerste ondersteuningsvraag van Ayana: 'Ondersteun mij bij het dagelijks zelfstandig starten van een bewegingsactiviteit'. Het bijbehorende doel staat eronder: 'Over drie maanden onderneemt Ayana dagelijks zelfstandig een bewegingsactiviteit van minimaal een halfuur'. Floor kijkt op als Ayana opstaat van de bank. 'Ik weet het, Floor, ik moet me er zelf toe zetten om wat te bewegen. Uiteindelijk voel ik me daarna meestal een stuk beter.' Ayana loopt naar de tuin en begint aan de geplande buitenactiviteit 'onkruid tussen de planten uittrekken'.

Slide 13 - Slide

Maak een PES en daarbij een doel.

Slide 14 - Open question

Slide 15 - Slide

Slide 16 - Slide

Harrie wil zijn financiën zelf beheren.
A
Goed geformuleerd doel
B
Fout geformuleerd doel

Slide 17 - Quiz

Kobe wil op dansles.
A
Goed geformuleerd doel
B
Fout geformuleerd doel

Slide 18 - Quiz

Johan wil in maart 2025 zelfstandig 5 hoofdgerechten kunnen klaarmaken.
A
Goed geformuleerd doel
B
Fout geformuleerd doel

Slide 19 - Quiz

Ik wil in 1 maand tijd 2 kg afvallen in gewicht.
A
Goed geformuleerd doel
B
Fout geformuleerd doel

Slide 20 - Quiz

Suze spreekt goed Italiaans.
A
Goed geformuleerd doel
B
Fout geformuleerd doel

Slide 21 - Quiz

Binnen 1 maand spreekt Marko twee keer per week met vrienden af.
A
Goed geformuleerd doel
B
Fout geformuleerd doel

Slide 22 - Quiz

In de maatschappelijke zorg kun je te maken hebben met de volgende kwaliteitskaders:
- het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg
- het Landelijke kwaliteitsstatuut ggz
- Kwaliteitskompas Gehandicaptenzorg. 

Iedere branche heeft een document dat onder andere beschrijft wat de cliënten van de zorg mogen verwachten. In het document staat benoemd dat iedere cliënt inspraak heeft bij het vaststellen vaneigen doelen. 

Slide 23 - Slide

Slide 24 - Slide

Slide 25 - Slide