Het gevolg is dat je de groepen waartoe je behoort, positiever of in ieder geval minder negatief beoordeelt dan groepen waartoe andere mensen behoren. Vooroordelen kunnen die negatieve kijk op anderen nog versterken, waardoor de interculturele communicatie moeilijk wordt. Als mensen zich bedreigd voelen, zullen ze hun eigen identiteit en status proberen te beschermen. Men staat niet open voor de ander.
Natuurlijk zijn er verschillen tussen culturen. In het kader van communicatie is het van belang hoe je je opstelt en omgaat met overeenkomsten en verschillen.
Hiervoor is het eigenlijk al duidelijk geworden: ‘de Turk’, ‘de Chinees’, ‘de Irakees’, ‘de Pool’ bestaat niet, zoals ook ‘de Nederlander’ niet bestaat. Het klopt dus niet om over de Turkse, de Chinese of de Nederlandse cultuur te spreken. Toch zijn er ook, naast alle verschillen, veel overeenkomsten. Dat is logisch, want bijvoorbeeld Nederlanders leven in dezelfde samenleving, spreken dezelfde taal en zitten op dezelfde soort scholen. Wie in Nederland opgroeit, volgt tot hij twaalf of dertien jaar is ongeveer hetzelfde onderwijs. Hij krijgt deels dezelfde waarden en normen mee, bijvoorbeeld: we luisteren naar elkaar, we doen ons best en we zorgen er met elkaar voor dat het voor iedereen fijn is.
Nederlanders hebben ook overeenkomsten als het gaat om levensbeschouwing, vrijetijdsbesteding, het vieren van feestdagen en verjaardagen, voorkeuren voor muziek, YouTube-filmpjes, Twitter-topics, boeken en films. Doordat Nederlanders dezelfde dingen zien, meemaken en ervaren, is het denken over ‘goed’ en ‘kwaad’ in grote lijnen hetzelfde. Al deze zaken bindt Nederlanders in zoiets als de ‘Nederlandse cultuur’.
Tot voor kort werd er gedacht dat een indeling in Westerse cultuur en niet-Westerse cultuur de verschillen in communicatie voldoende verklaarde. Tegenwoordig kijkt men daar anders tegenaan. Deze tweedeling is te grof. De westerste cultuur bestaat eigenlijk helemaal niet. Nederlanders, Duitsers en Zwitsers lijken deels wel op elkaar, maar deels ook helemaal niet.
Misschien verrast het je, maar de uitkomst van onderzoek is zelfs dat de meeste culturen anders communiceren dan Nederlanders. Van Nederlanders wordt wel gezegd dat ze bot zijn. In zekere zin is dat waar. Nederlanders communiceren zeer direct. Nederlanders houden van openheid en zeggen wat ze vinden, zonder een blad voor de mond te nemen. In veel culturen halen mensen veel meer informatie uit wat niet gezegd wordt: de context. Door te letten op de context weet je bijvoorbeeld of ‘ja’ écht ja is of een nee.
Je identiteit
Vraag jij je weleens af wie je zou zijn geweest als je in een ander land was geboren? Of je een ander geloof had gehad als je ouders een andere godsdienst hadden gehad? Sta er eens bij stil hoe jouw leven er uit had gezien als je wieg had gestaan in Congo, je in een vluchtelingenkamp was opgegroeid of wanneer je op je dertiende was uitgehuwelijkt door je vader.
Misschien is het goed te bedenken dat wie je nu bent, helemaal niet zo vaststaat als je soms denkt. Wie je bent, heeft ook veel met omstandigheden te maken. Als je ergens in Afrika of Azië was geboren, dan had je een andere opvoeding gehad, was je naar een andere school gegaan, had je andere vrienden gehad en had je mogelijk een andere beroep gekozen.