Themaweek - DDR - gastles Anja Fricke

Themaweek Burgerschap
Vrijheid VS DDR
1 / 16
next
Slide 1: Slide
BurgerschapVoortgezet speciaal onderwijsLeerroute 3

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes, text slides and 3 videos.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Themaweek Burgerschap
Vrijheid VS DDR

Slide 1 - Slide

lesdoel
In deze les leer je:

- Wat we met vrijheid bedoelen
- Hoe er in de DDR met vrijheid werd omgegaan
- Wie Anja Fricke is en wat zij komt doen. 

Slide 2 - Slide

Wat versta jij onder vrijheid?

Slide 3 - Slide

Vrijheid
In Nederland heb je veel vrijheid. Vrijheid betekent dat je je eigen keuzes kunt maken. Je kunt zelf beslissen wat je wel en wat je niet doet. Je hebt bijvoorbeeld de vrijheid om te kiezen met wie je omgaat en welke opleiding je volgt. Je hebt ook de vrijheid om te zeggen wat je vindt. Dit noem je de vrijheid van meningsuiting. 
In Nederland mag iedereen voor zijn mening uitkomen, over elk onderwerp. Als je het niet eens bent met de minister- president, dan mag je dat op internet posten. Dat is niet in elk land zo. In sommige landen kun je daarvoor worden opgepakt. 

Dankzij vrijheid van meningsuiting kun je problemen aankaarten. En als problemen worden besproken, kunnen ze worden opgelost. 

Slide 4 - Slide

DDR en BRD
Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld in 4 delen. De VS, Engeland en Frankrijk hadden het idee om Duitsland weer op te bouwen tot een kapitalistische staat. De Sovjet-Unie (Rusland) had een communistische gedachte. Ook de hoofdstad Berlijn werd verdeeld in 4  geallieerde bezettingszones.  De Sovjet-Unie implementeerde het communisme waar de andere geallieerde bezettingszones werden opgebouwd vanuit het kapitalisme.  Doordat de 3 geallieerden VS,Engeland en Frankrijk hun zones samenvoegden ontstond de Bundes Republik Deutschland. Als antwoord hierop vormde de Sovjet-Unie de Deutsche Democratische Republik

Slide 5 - Slide

Slide 6 - Slide

Slide 7 - Video

dictatuur
Naast het bestuur door één partij werd er in de DDR ook terreur en geweld uitgeoefend door de geheime politie. Verder was er strenge censuur in de media en was er sprake van indoctrinatie. Het land was hiermee een echte dictatuur geworden
De strenge terreur, de angst voor de geheime politie en het economisch verval zorgden ervoor dat ongeveer 2,5 miljoen Oost-Duitsers de DDR ontvluchtten. Om deze vluchtelingenstroom te stoppen, werd in 1961 de Berlijnse Muur gebouwd.

Slide 8 - Slide

Slide 9 - Video

Kapitalisme
Communisme
BRD
DDR

Slide 10 - Drag question

Kenmerken van de BRD

Slide 11 - Open question

Kenmerken van de DDR

Slide 12 - Open question

Wat zou vrijheid betekenen voor mensen in de DDR?

Slide 13 - Slide

Anja Fricke
Anja is zelf opgegroeid in de DDR. Ze woont als sinds 2003 in Nederland en geeft gastlessen waarbij ze uitleg geeft over de DDR en hoe het is om hierin op te groeien.

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video

Gastles
Op vrijdag 10 november komt Anja Fricke naar Erve Olde Meule om een gastles te geven. De gastles zal het 2e blok in de deel plaatsvinden.

Wil jij hierbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via het aanmeldformulier!

Slide 16 - Slide