Nederlands-Indië & Contextualiseren les 3



Nederlands-Indië 
Contextualiseren

les 3. 
1 / 16
next
Slide 1: Slide
Middelbare school

This lesson contains 16 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson



Nederlands-Indië 
Contextualiseren

les 3. 

Slide 1 - Slide

In 1933 geloofde Nederland dat zij nog honderden jaren de baas zouden blijven in Nederlands-Indië.
Is dit logisch? Verzin ook een rede waarom.
Ja
Nee

Slide 2 - Poll

Planning
10 min: Introductie en Inleiding
15 min: Uitleg en Opdrachten maken
20 min: Werken aan de eindopdracht
5 min: Afsluiten

Slide 3 - Slide

Lesdoelen
  1. Je kunt voorbeelden noemen hoe de Nederlandse overheid het leven van de Indonesische bevolking probeerde te verbeteren.
  2. Je kunt verklaren waarom er na 1933 nog maar weinig gedaan kon worden door de emancipatiebewegingen.
  3. Je kunt bij de Welk Woord Weg opdracht minimaal twee begrippen kiezen en beargumenteren waarom deze het minst verband hebben met de andere begrippen.

Slide 4 - Slide

Nederlands-Indië voor Indonesiërs.
Eind negentiende eeuw werd de Nederlandse regering zich langzaam maar zeker bewust van de enorme schuld die het tegenover Nederlands-Indië had. Volgens veel mensen had Nederland als beschaafd en rijk land, de taak om het arme en onbeschaafde Indië op te voeden. 

Op de afbeelding zie je generaal van Heutsz. Hij heeft in de oorlog tegen Atjeh voor vele slachtoffers gezorgd. 

Slide 5 - Slide

Ethische politiek
1901 werd de ethische politiek bedacht.
Er kwam onderwijs voor de bevolking, door irrigatie mislukte de oogst niet meer en werd het voedselprobleem deels opgelost. Tenslotte werd de gezondheidszorg verbeterd. Echter bleek het grootste gedeelte van deze beloftes loos. 
Er kwam onderwijs voor de bevolking, door irrigatie mislukte de oogst niet meer en werd het voedselprobleem deels opgelost. Tenslotte werd de gezondheidszorg verbeterd. Echter bleek het grootste gedeelte van deze beloftes loos. Zo was er gemiddeld maar 1 arts op de 60.000 patiënten.
Wat wel gebeurde was dat meer Indonesische kinderen onderwijs kregen via de Dessa- of Volksscholen. Hier leerde deze kinderen les in de Nederlandse taal en geschiedenis. Ook kwamen zij in aanraken met westerse ideeën zoals het nationalisme. Een klein deel kon zelfs zo ver doorleren dat zij konden studeren in Nederland. Deze leerlingen zouden uiteindelijk veel invloed hebben op het Indonesische nationalisme zoals Sukarno.

Slide 6 - Slide

Volksraad
In 1916 kreeg de bevolking voor het eerst meer te zeggen in het bestuur. Dit kwam in de vorm van de volksraad. Hierbij werd een raad ingesteld wat vooral diende als adviesorgaan. Toen het in 1918 voor het eerst bij elkaar werd geroepen bestond deze uit 20 Europeanen en 15 Indonesiërs. 
Veel invloed had de volkaraad echter niet, tot grote frustratie van de deelnemende partijen.

Slide 7 - Slide

De volksraad was alleen als advies bedoeld, waarom was dit voor veel Indonesische partijen frustrerend?

Slide 8 - Open question

Frustratie
Al die mooie woorden van de Nederlanders, waar uiteindelijk maar vrij weinig van terecht kwam, dat moest anders. 
Vanaf 1920 zien we dan ook steeds radicalere partijen ontstaan zoals de Partai Komunis Indonesia en Partai Nasional Indonesia.  

Slide 9 - Slide

Verbod. 
Nederland kon deze verandering niet waarderen.  Tijdens protesten van de PKI werden mensen gearresteerd en de leiders van de PKI & PNI werden opgepakt. 
Na het vergaderverbod in 1933 stierven de meeste politieke partijen een zachte politieke dood.

Nederland kon deze verandering niet waarderen. Tijdens een opstand van de PKI werden meerdere mensen opgepakt en ook andere organisaties werden dwars gezeten. Zo werd er bewijs verzameld tegen belangrijke politieke figuren zoals Sukarno om deze op te kunnen pakken en politiek uit te schakelen. De partijen konden zonder hun leiders weinig meer doen. Dit werd extra toen in 1933 het werd verboden om te vergaderen onder deze partijen. Alleen partijen die met de Nederlanders wilden samenwerken mochten blijven bestaan. De meeste partijen stierven een zachte politieke dood en de Nederlandse regering dacht dat het nog eeuwen de baas kon blijven.

Slide 10 - Slide

Aan de slag!
timer
5:00

Slide 11 - Slide

Eindopdracht

Tijdens deze eindopdracht gaan jullie in groepjes van drie, opdrachten maken en verwerken in een presentatie. 

De presentatie gaat uiteindelijk beoordeeld worden. Hoe deze beoordeeld gaat worden kun je vinden in de rubric aan het einde van het werkboekje. 
Het werkboek telt ook mee voor de beoordeling, lever deze in zodra het af is.



Slide 12 - Slide

Aan de slag!
timer
15:00
De afgelopen drie lessen hebben wij ons bezig gehouden met het opkomende nationalisme in Nederlands-Indië. Naast dat we een hoop hebben geleerd over Nederlands-Indië hebben we ons ook verbeterd in het contextualiseren.
Tijdens deze eindopdracht gaan jullie in groepjes van drie, opdrachten uitvoeren en verwerken in een presentatie. De meeste opdrachten hebben zowel te maken met het contextualiseren als met Nederlands-Indië.
De presentatie gaat uiteindelijk beoordeeld worden. Hoe deze beoordeeld gaat worden kun je vinden in de rubric aan het einde van dit boekje. In dit boekje moeten alle opdrachten gemaakt zijn en dan moet deze ingeleverd worden.

Slide 13 - Slide

Wat deed de Nederlandse overheid om het leven van de Indonesische bevolking te verbeteren?

Slide 14 - Open question

Hoe reageerde de Nederlandse overheid niet op de radicalere partijen?
A
Nederland stelde de volksraad in.
B
Mensen werden opgepakt
C
Er kwam een vergaderverbod
D
Sukarno werd verbannen

Slide 15 - Quiz

Huiswerk
Voor de volgende les moeten jullie de presentatie en het werkboek inleveren voor een cijfer!

Slide 16 - Slide