lesson plan

LESPLAN LES 3 - GFT

A lesson plan by Cleanwise - lessen over afval

Ready to use this lesson plan? Use the button below to save a copy of this lesson plan in your account. After doing so, you will be able to modify the lessons as you wish.

Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over GFT-afval. De centrale vraag van de les  is: Wat is GFT-afval?

Opzet van de les

Lesduur: 10 minuten
Klassikaal

Nodig voor deze les:
-Digibord

Slide 1 Introductie

In deze les leren de kinderen wat GFT-afval is, en wat wel en niet in de groenbak mag. De centrale vraag van de les is: Wat is GFT-afval?

SLIDE 2 - WOORDWEB

Vraag de kinderen of ze weten wat GFT-afval is? Vul de antwoorden van de kinderen in het woordweb in. 

Als ze geen idee hebben leg dan uit dat de afkorting staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit zijn dus de restjes van je groente en fruit, en bladeren en takjes uit de tuin. Ook mogen al je andere etensresten bij het GFT. Vraag de kinderen of ze hier voorbeelden van kunnen noemen. Bijvoorbeeld: boterhammenkorstjes, klokhuis van een appel, aardappel schillen, restjes pasta, etc. 

Slide 3 - Video

Kijk samen met de kinderen de video. In de video leeft een gezin gelukkig samen met hun groenbak, die de karaktereigenschappen heeft van een hond. 'De groenbak eet alles wat jij ook eet' is de belangrijkste regel bij GFT-afval. 

Slide 4 - verdieping

Klik op de hotspot van de afvalbak. GFT-afval moet in de groene afvalbak. 

Slide 5 quizvraag

Beantwoord samen met de kinderen de vraag: Wat mag niet in de groenbak? Let op: ze moeten zeggen welk van de volgende antwoorden niet in de groenbak mag.

Bespreek eventueel met de leerlingen de verschillende afbeeldingen bij de antwoorden voordat ze de vraag beantwoorden. A is een theezakje, B een bananenschil, C is kauwgom en D is een afbeelding van bladeren. 

Het juiste antwoord is C. Kauwgom is eetbaar maar rot bijna niet en mag daarom niet in de groenbak. 

Slide 6 quizvraag

Beantwoord samen met de kinderen de vraag: Wat mag niet in de groenbak? Let op: ze moeten zeggen welk van de volgende antwoorden niet in de groenbak mag. 

Bespreek eventueel met de leerlingen de verschillende afbeeldingen bij de antwoorden voordat ze de vraag beantwoorden. A is een lucifers, B is een eierschaal, C is een afbeelding van bloemen en D is een afbeelding van pinda's en pinda schalen. 

Het juiste antwoord is A. Lucifers mogen niet in de groenbak ondanks dat ze van hout zijn. Dit komt omdat lucifers met giftige stoffen worden gemaakt. 

slide 7 afsluiting

Bekijk met de klas de afbeelding. Kunnen de kinderen zien welk product niet in deze groenbak hoort? Antwoord: de plastic fles. 

Ze hebben in deze les ook geleerd wat GFT-afval is. Vraag de kinderen welke regel er is voor GFT-afval? Antwoord: wanneer het eetbaar is, mag het in de GFT-bak. Vraag ook welke kleur de GFT-bak heeft. Antwoord: Groen.