12 lessons Burgerschapskunde basisschool groep 5
Looking for interactive lesson materials Burgerschapskunde for basisschool groep 5? Browse ideas for online lesson plans Burgerschapskunde from other educators.
Lesson plan with 2 Lessons
Go Short Middenbouw 2021 - natuur
Welkom bij de lessenreeks van Go Short - International Short Film Festival Nijmegen. In 2021 biedt het festival een online vertoning aan van een filmprogramma met korte films over de natuur. Deze lessenreeks is bedoeld om te gebruiken bij de voorbereiding en nabespreking van de online vertoning. In de reflectie les komt een maker ook aan het woord. In de docentenhandleiding staat achtergrondinformatie en een beschrijving hoe de slides ingezet kunnen worden. Er zitten interactieve elementen in de les, deze kun je inzetten met devices van leerlingen (telefoons of tablets) maar je kunt ze ook gebruiken zonder devices. De leerlingen geven dan gewoon antwoord in de klas. Ook worden de antwoorden op de vragen niet opgeslagen als je de les anoniem geeft, dit is geen probleem voor het geven van de les, maar wel goed om te weten. Veel plezier en succes en laat ons vooral weten via educatie@goshort.nl wat je van de lessen vindt! Of geef via LessonUp sterren aan de les.
BurgerschapskundeICT-basisvaardigheden+2BasisschoolGroep 3-5
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 2 - GFT
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus. Vanaf nu wordt ook op school aan afvalscheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen laten we de drie belangrijkste afvalstromen zien: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over GFT. De centrale vraag van deze les is: Wat is GFT-afval?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 4,5
OVERZICHT
Tijdsduur: 20 minuten excl. knutselopdracht KlassikaalBenodigdheden lesmoment:- digibordBenodigdheden knutselopdracht:- 3 emmers- 1 deksel voor de emmer- boormachine of andere manier om gaten te maken- droge bladeren of stro of karton en papier- bakje met compost met compost-wormen (te vinden op een bestaande composthoop)- water- GFT-afval
Opzet van de les
De centrale vraag van deze les is: Wat is GFT-afval? In deze les wordt eerst aandacht besteed aan wat GFT-afval is en in welke afvalbak dit moet. Daarna kijken de kinderen een video en beantwoorden ze een aantal vragen. Tenslotte gaat de klas een wormenhotel maken. Dit is een kleine composthoop.
Slide 2 - voorkennis
Vraag de klas: wat is GFT-afval? Hebben ze thuis een GFT- of groenbak? Weten ze of er regels zijn voor GFT afval? Waarom zou het goed zijn om GFT-afval in een aparte afvalbak te doen? Vul samen het woordweb in: Wat mag er in de GFT-bak? Bijvoorbeeld: Boterhammenkorstjes, rijst, blaadjes, kleine takjes uit de tuin en visgraatjes.
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Politieke partijen
Begrijpend lezenBurgerschapskunde+5BasisschoolGroep 5-8
Een politieke partij is een groep mensen die dezelfde ideeën heeft. Een partij wil bijvoorbeeld dat er meer bomen komen. Een andere partij wil juist dat er meer straten komen en vindt de bomen niet zo belangrijk. De partijen worden vaak verdeeld in links en rechts. Wat betekent dat eigenlijk? En welke politieke partijen hebben we in Nederland? En wie zijn toch die lijsttrekkers?
Politieke partijen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik wat een politieke partij is.ken ik de grootste politieke partijen van Nederland.weet ik wie de lijsttrekkers van deze politieke partijen zijn.begrijp ik de belangrijke woorden uit de tekst.kan ik de gewenste informatie opzoeken in verschillende informatiebronnen.maak ik een memory waarbij ik aandacht besteed aan de vormgeving en de lay-out.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 3 - PAPIER EN KARTON
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over papier en karton. De centrale vraag van deze les is: Waarom scheiden we papierafval?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 4,5
OVERZICHT
Tijdsduur: 20 minuten KlassikaalBenodigdheden lesmoment:- digibordBenodigdheden opdracht:- een oud boek voor elke leerling- gekleurd karton of dik papier- lijm
OPzet van deze les
De centrale vraag van deze les is: Waarom scheiden we papier- en kartonafval? In deze les leren de kinderen wat papier- en kartonafval is en in welke afvalbak dit moet. Ook leren ze wat er niet in deze afval bak mag. Daarnaast gaan ze van een oud boek een eigen brievenhouder-egel maken.
Slide 2 - Voorkennis
Vraag de kinderen of ze thuis een papierbak hebben. Weten ze regels voor de papier- en kartonbak? Dingen die er wel in mogen? Dingen die er niet in mogen?Beantwoord samen de vraag: Waarom is het belangrijk om papier en karton te scheiden? Bijvoorbeeld: omdat het beter is voor het milieu of omdat je er nieuwe dingen van kunt maken.
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 4 - RESTAFVAL EN THUISOPDRACHT
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus. Vanaf nu wordt ook op school aan afvalscheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen laten we de drie belangrijkste afvalstromen zien: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over restafval. De centrale vraag van deze les is: Wat gebeurt er met ons restafval?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 4,5
OVERZICHT
Tijdsduur: 20 minuten KlassikaalBenodigdheden lesmoment:- digibordBenodigdheden thuisopdracht:- rubberen of afwashandschoenen- camera of telefoon om een foto te maken van het eindresultaat.
Opzet van de les
De centrale vraag van deze les is: Wat gebeurt er met ons restafval? In deze les wordt uitgelegd wat restafval is en wat er mee gedaan wordt. Daarop volgt de thuisopdracht waarbij leerlingen zwerfafval gaan verzamelen en scheiden.
Slide 2 - Voorkennis
Vraag de kinderen of ze weten wat restafval is. Zijn er regels voor restafval? Mogen er dingen niet in? Hebben ze thuis een restafvalbak?
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 5 - AFSLUITING
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval-scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Dit is de afsluitende les waarbij er wordt teruggekeken op de lessenreeks.
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 4,5
Opzet van de les
Tijdsduur: 10 minutenKlassikaalBenodigdheden lesmoment:- digibord
Slide 2 - OVERZICHT
In deze lessenreeks hebben de leerlingen veel geleerd over afval. Ze hebben geleerd welke soorten afval er zijn en in welke afvalbak elk soort afval moet. Ook hebben ze geleerd dat sommige soorten afval hergebruikt en/of gerecycled kunnen worden. Het is daarom belangrijk om afval goed te scheiden. Ook hebben ze een aantal (knutsel)opdrachten gemaakt om te zien hoe afval hergebruikt kan worden.
Slide 3 - verdieping
Klik op de hotspots van de afbeelding voor meer informatie over afvalbakken. De kinderen hebben geleerd dat er verschillende soorten afvalbakken zijn. Op school hebben deze kleuren (oranje, grijs, groen en blauw) om aan te geven welk soort afval er in thuis hoort. Waarschijnlijk hebben ze thuis ook verschillende soorten afvalbakken. Vraag ze naar de afvalbakken thuis? Hebben ze alleen een bak voor restafval of scheiden ze ook afval? Hebben ze op handige plekken, zoals de badkamer of studeerkamer, ook afvalbakken staan?
Lesson plan with 4 Lessons
Prinsjesdag
Lees het hele artikel met alle informatie.
Aardrijkskunde+6BasisschoolGroep 5,6
Iedere derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze belangrijke dag spreekt onze koning de troonrede uit. Daarin wordt verteld wat de plannen zijn voor het komende jaar. In deze lessenserie leren de leerlingen alles over deze belangrijke dag.
Prinsjesdag
Na deze les:weet ik wat er op Prinsjesdag allemaal gebeurt (wereldoriëntatie).weet ik waar het Binnenhof in Den-Haag ligt en hoe het eruitziet (wereldoriëntatie). weet ik de belangrijke woorden die met Prinsjesdag te maken hebben betekenen (woordenschat).kan ik een miljoenennota voor de school schrijven waarbij ik gebruikmaak van formele taal (taal).
afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Stemmen
Begrijpend lezenBurgerschapskunde+5BasisschoolGroep 5-8
Je weet inmiddels wat democratie is, hoe verkiezingen in z'n werk gaan, je hebt een eigen politieke partij opgericht, campagne gevoerd én een debat gevoerd. Nu is het tijd om te gaan stemmen op de partij die het beste past bij jouw opvattingen. Tijdens deze les leer je alles over stemmen, geven de lijsttrekkers nog een slottoespraak en breng je zelf je stem uit!
Stemmen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik wanneer verkiezingen democratisch zijn.weet ik welke regels er horen bij het stemmen bij een verkiezing.kan ik mijn stem uitbrengen voor een politieke partij die het beste bij mij past.begrijp ik de belangrijke woorden die met het onderwerp te maken hebben.kan ik mijn mijn politieke partij vertegenwoordigen door een toespraak te houden en/of kan ik luisteren naar toespraken van de partijen.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
LESPLAN LES 1 - PMD
Deze lessenreeks hoort bij het vernieuwde lespakket van Cleanwise, een initiatief van Circulus Berkel. Vanaf nu wordt ook op school aan afval scheiden gedaan. En dat is belangrijk, hoe meer afval er goed gescheiden wordt, hoe beter het recyclelbaar is. Omdat het voor veel kinderen en volwassenen niet altijd even duidelijk is welk afval waar hoort, is er nu dit lespakket. In deze lessen passeren de drie belangrijkste afvalstromen de revue: PMD, GFT en papier. Deze les gaat over PMD. De centrale vraag is: Wat mag er in de plastic-bak?
BurgerschapskundeBasisschoolGroep 4,5
Overzicht
Tijdsduur: 20 minuten excl. knutselopdrachtKlassikaal Benodigdheden lesmoment: - digibordBenodigdheden knutselopdracht: - voor iedere leerling een plastic flesje- dik papier in verschillende kleuren- scharen- lijm- doppen van plasticflessen- zwarte stiften- stanleymesje (voor docent)
Opzet van deze les
De centrale vraag van deze les is: Wat moet er in de plastic-bak? De officiële naam voor dit soort afval is PMD, er mag namelijk meer in dan alleen plastic. Daarom is het belangrijk om deze term aan de kinderen uit te leggen. Ze leren ook in welke bak het PMD afval moet. Om deze kennis te toetsen volgt er een sleepopdracht. Daarna is er een video over het recyclen van PMD. De kinderen gaan tot slot een spaarpot maken van oude plasticflessen. Zo zien ze dat afval ook hergebruikt kan worden.
Slide 2 - voorkennis
Vraag de kinderen of ze thuis een zak of een bak hebben voor plastic afval. Wat doen ze daar allemaal in? Hoe gaat dat thuis? Wie verzamelt het afval? Wie doet het in de bak? Waarom zou het goed zijn om plastic afval apart te houden? Vul samen het woordweb in: welke dingen mogen in de plastic bak? Bijvoorbeeld; plastic verpakkingen van groente of fruit, botervlootjes, plastic van tijdschriften. Als kinderen ook al weten dat er blikjes en pakken van melk of vla bij mogen dan is dat natuurlijk heel goed.
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Politieke partijen
BurgerschapskundeHandvaardigheid+2BasisschoolGroep 5-8
Een politieke partij is een groep mensen die dezelfde ideeën heeft. Een partij wil bijvoorbeeld dat er meer bomen komen. Een andere partij wil juist dat er meer straten komen en vindt de bomen niet zo belangrijk. De partijen worden vaak verdeeld in links en rechts. Wat betekent dat eigenlijk? En welke politieke partijen hebben we in Nederland? En wie zijn toch die lijsttrekkers?
Politieke partijen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik wat een politieke partij is.ken ik de grootste politieke partijen van Nederland.weet ik wie de lijsttrekkers van deze politieke partijen zijn.begrijp ik de belangrijke woorden uit de tekst.kan ik de gewenste informatie opzoeken in verschillende informatiebronnen.maak ik een memory waarbij ik aandacht besteed aan de vormgeving en de lay-out.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
Verkiezingen: Voer campagne voor je eigen politieke partij
BurgerschapskundeHandvaardigheid+2BasisschoolGroep 5-8
Er zijn in Nederland verschillende politieke partijen die allemaal hun eigen idee hebben over wat het beste is voor de mensen. Om hun plannen ook echt uit te kunnen voeren hebben ze wel veel stemmen nodig. Daarom gaan de partijen campagne voeren. Ze maken eigenlijk reclame voor zichzelf. Ze trekken het land in om met kiezers te praten én ze zijn natuurlijk actief op social media.
Voer campagne voor je eigen politieke partij
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik wat er komt kijken bij het oprichten van een eigen politieke partij.kan ik samen met drie klasgenoten een politieke partij oprichten.weet ik wat campagne voeren is en wat het doel hiervan is.kan ik standpunten formuleren die bij mijn politieke partij passen.kan ik een verkiezingsprogramma schrijven voor onze politieke partij.kan ik een affiche voor onze verkiezingscampagne maken.kan ik campagne voeren door de kiezers te vertellen over onze partij.
Andere teksten over dit onderwerp
Hajar vanuit het BinnenhofSamsam
Lesson plan with 1 Lesson
Verkiezingen: Voer campagne voor je eigen politieke partij
BurgerschapskundeHandvaardigheid+2BasisschoolGroep 5-8
Er zijn in Nederland verschillende politieke partijen die allemaal hun eigen idee hebben over wat het beste is voor de mensen. Om hun plannen ook echt uit te kunnen voeren hebben ze wel veel stemmen nodig. Daarom gaan de partijen campagne voeren. Ze maken eigenlijk reclame voor zichzelf. Ze trekken het land in om met kiezers te praten én ze zijn natuurlijk actief op social media.
Voer campagne voor je eigen politieke partij
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik wat er komt kijken bij het oprichten van een eigen politieke partij.kan ik samen met drie klasgenoten een politieke partij oprichten.weet ik wat campagne voeren is en wat het doel hiervan is.kan ik standpunten formuleren die bij mijn politieke partij passen.kan ik een verkiezingsprogramma schrijven voor onze politieke partij.kan ik een affiche voor onze verkiezingscampagne maken.kan ik campagne voeren door de kiezers te vertellen over onze partij.
Andere teksten over dit onderwerp
Hajar vanuit het BinnenhofSamsam