36 lessons Geschiedenis basisschool groep 7
Looking for interactive lesson materials Geschiedenis for basisschool groep 7? Browse ideas for online lesson plans Geschiedenis from other educators.
Lesson plan with 1 Lesson
Jeroen Bosch
Canonvenster Jeroen Bosch Basisonderwijs groep 5,6,7,8 LesdoelenAan het eind van de les weten de leerlingen wie Jeroen Bosch was.De leerlingen leren over het middeleeuwse beroep van schilderDe leerlingen leren over het leven in de middeleeuwse stad.De leerlingen gaan nadenken over de betekenis van de schilderijen van Jeroen Bosch. Inleiding Jeroen Bosch is een beroemde schilder uit de Middeleeuwen. Met zijn schilderijen wilde hij mensen waarschuwen om een goed, gelovig christen te zijn. Anders kon het wel eens slecht met ze aflopen. Op zijn schilderijen liet hij de hel zien, met monsters, duivels en vreemde wezens. Van al zijn werken hangen er nog maar een paar in Nederland, in Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.Jeroen Bosch Jeroen Bosch woonde en werkte zijn hele leven in ’s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. Hij heette eigenlijk Jeroen van Aken, maar noemde zichzelf als schilder Jeroen Bosch. Midden in de stad had hij zijn schildersatelier. Hier maakte hij samen met zijn leerlingen zijn kunstwerken. Leerlingen werkten gewoon mee aan een schilderij. Opbouw opdracht en voorbereiding Deze les is geschikt voor thuisonderwijs of voor in de klas. De leerlingen moeten bedenken wat zij weten over Jeroen Bosch en waarom zij meer over hem gaan leren. Verder denken ze na over de betekenis van de schilderijen van Jeroen Bosch en leren de leerlingen meer over het leven in die tijd. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Introduceer de les en vertel de leerlingen wat ze gaan doen vandaag.-Volg de les op het digibord. -Bespreek de quiz-onderdelen zo nodig na. -Herhaal de les en vraag aan de leerlingen om hun mening over de les.
GeschiedenisBasisschoolGroep 5-8
Lesson plan with 1 Lesson
Schrijven op een wasplankje
Canonvenster Karel de GroteVoortgezet onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les kunnen leerlingen een verband leggen tussen Karel de Grote en het middeleeuwse karolingische schrift. Aan het eind van de les kennen de leerlingen de betekenis van de begrippen: Karel de Grote, karolingische minuskel, wasplankje.Aan het eind van de les kunnen leerlingen hun eigen handtekening op een wasplankje ontwerpen, wat overeenkomt met de wijze waarop Karel de Grote dit ooit deed. Schrijven op een wasplankje Karel de Grote wilde eenheid in zijn grote rijk: één geloof, één munt en ook één handschrift. Zo kon iedereen hetzelfde lezen en begrijpen. Die nieuwe schrijfletter moest natuurlijk wel geoefend worden. Dat kon je goed doen op een wasplankje. InleidingLang niet iedereen leerde schrijven in de tijd van Karel de Grote. Er waren geen scholen. Alleen in kloosters of aan het hof werd (aan jongens) schrijfles gegeven. Bij dit nieuwe schrift werden voor het eerst hoofdletters en spaties tussen de woorden gebruikt. Dat maakte het lezen een stuk gemakkelijker. Maar het leren schrijven was nog steeds een hele klus. Er was nog geen papier, perkament en inkt waren te kostbaar om te verspillen. Je kon de letters oefenen met een stokje in het zand. Ook gebruikte men een wasplankje. In de was kon je de letters krassen en daarna weer uitvegen om opnieuw te beginnen. Een handige uitvinding van de Romeinen die ook in de tijd van Karel de Grote nog veel gebruikt wordt. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding In deze opdracht gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven op een wasplankje. Ze voelen hoe lastig het is om met een houten staafje mooie letters te maken in de was. Ze oefenen letters van het schrift van Karel de Grote en maken zijn handtekening na. Ook maken ze hun eigen ‘Karolingische’ handtekening. Voor deze opdracht zijn wasplankjes nodig. Deze zijn hier kant en klaar te koop. Je kunt ze ook met de leerlingen zelf maken. De les wordt dan natuurlijk wel een stuk langer. Zie hiervoor het werkblad wasplankjes maken, bekijk dit werkblad voor de uitleg. Ook staat er een materialenlijst met wat je allemaal nodig hebt. Bijenwas ervoor is hier te bestellen. -Bestel of maak wasplankjes en schrijfstiftjes.-Zet alle benodigdheden klaar in de klas.-Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Laat de digibordslides zien in de klas; een museumdocent legt hierin met een filmpje iets uit over Karel de Grote, zijn schrift en het wasplankje. -Ga met de kinderen aan de slag. LinksCanon van Nederland - Karel de GroteWasplankjes bestellenBijenwas bestellen
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 1 Lesson
Watersnood! Wat neem jij mee?
Canonvenster de watersnoodBasisonderwijs groep 5-8 LesdoelenAan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met de gebeurtenis en de gevolgen van de watersnoodramp.Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een vertaalslag maken naar de huidige dreiging van het water door te onderzoeken of ze in een risicogebied wonen en te bedenken welke eigendommen van belang zijn tijdens evacuatie. Watersnood! Wat neem jij mee? In februari 1953 breken de dijken en grote delen van zuidwest-Nederland lopen onder water. Een ramp! Wat neem jij mee als jouw straat opeens vol water zou staan? Inleiding De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn gebouwd om een rampnacht als in 1953 te voorkomen. In Zeeland begaven de dijken het toen onder de druk van een grote storm. 1836 mensen kwamen om, tienduizenden raakten dakloos. “Dit nooit weer,” was de reactie in Nederland. En er is daarna heel veel geïnvesteerd in nieuwe dijken en ingenieuze bouwwerken om Nederland te beschermen tegen het water. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding Onze dijken beschermen ons nu tegen een overstroming en hoewel de kans gelukkig klein is, kan het natuurlijk een keer misgaan.. In deze opdracht ontdekken leerlingen hoe hoog het water bij jullie in de klas zou komen als de dijken vandaag zouden breken. Misschien ligt jullie klas wel gunstig en houden jullie droge voeten. Maar misschien staat het wel tot het plafond! En wat zou jij in dat geval meenemen? Wat is belangrijk? Je tablet? Je teddybeer..? Kinderen leven zich in die moeilijke nacht van toen in en praten over hun bezittingen en hun gevoelens. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Bekijk de les en video.-Bekijk met de leerlingen deze website en kijk hoe hoog het water bij jullie komt. Als bij jullie het water niet hoog komt, stel je dan voor dat je klas in bijvoorbeeld Den Haag ligt. -Hang een briefje op de muur hoe hoog het water in de klas zou komen. Meet het samen met de leerlingen uit. -Laat de leerlingen individueel een lijstje maken met maximaal vijf dingen die zij mee zouden willen nemen als het water in hun straat opeens hoog zou staan. Doe deze opdracht ook als het water in de klas niet hoog zou staan. Het gaat om het inleven in de geschiedenis. -Laat vijf kinderen hun lijstje voorlezen in de klas. Staan er dingen op die overeenkomen met andere kinderen? Of staan er juist hele andere dingen op? Waarom zijn juist deze dingen belangrijk voor deze leerlingen? -Discussieer erover in de klas. LinksCanon van Nederland - De watersnoodOverstroomik?
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 1 Lesson
Bouwen
Themales bouwenVoortgezet onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les kunnen de leerlingen beredeneren hoe de materiaalkeuze van een woning ontstaat, door voorbeelden in de les te bekijken en door de materiaalkeuze van hun school te onderzoeken.Bouwen Waar is jouw school van gebouwd? Als je naar de geschiedenis kijkt, ontdek je dat mensen met heel veel verschillende materialen huizen hebben gemaakt. Van baksteen, leem, met een riet dak of dakpannen... Waar is jullie school eigenlijk van gemaakt? En waarom juist daarvan? Inleiding De mens bouwt. De belangrijkste reden voor een mens om te bouwen is om beschutting te hebben. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor bijvoorbeeld dieren, karren en in latere tijd machines. Deze beschutting is vooral nodig tegen het weer. Mensen bouwen van alles: schuren, stallen, fabrieken, maar vooral huizen. Hier wonen mensen immers in. In een huis vinden mensen niet alleen beschutting tegen het weer maar ook tegen gevaar; in een huis loop je minder kans overvallen te worden door dieven dan in de openlucht. Mensen vinden bovendien warmte in een huis. Wanneer je een vuurtje aanlegt in huis of de verwarming aanzet, blijft de warmte langer hangen tussen de muren en het dak, dan in de openlucht. Mensen bouwen huizen in de stad en op het platteland. De huizen op het platteland zijn over het algemeen groter dan die in de stad. Dit komt doordat er op het platteland meer ruimte is om een huis te bouwen. In een stad wonen immers meer mensen dichter op elkaar, dus moeten de huizen daar kleiner worden gebouwd. Je huis neem je vaak voor lief. Maar waar je woont bepaalt ook vaak hoé je woont. In warme landen zijn de huizen anders dan in koude, want tegen de kou heb je een andere soort bescherming nodig. Ook bouwden mensen vroeger vaak met materialen uit de buurt. Woonde je bij een bos, dan gebruikte je veel hout. Woonde je in gebieden waar veel leem in de grond zat, dan bouwde je daarmee. Leerlingen ontdekken dat het gebruik van materialen en bouwtechnieken voor huizen afhankelijk was, en in vele delen van de wereld nog is, van verschillende factoren: geografische factoren (bijv. grondsoort, klimaat); aanwezigheid van bouwmaterialen ter plaatse; sociaal-economische omstandigheden van de eigenaar van het huis. Opbouw opdracht en voorbereiding De leerlingen beseffen met deze opdracht dat mensen huizen bouwen en dat ze bepaalde redenen hebben voor het gebruik van specifieke bouwmaterialen. Ook ontdekken ze waar de school van gemaakt is. Ze denken na over waarom de school juist hiervan gemaakt is. -Print het werkblad materialen in mijn school uit – voor alle leerlingen. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Introduceer kort het onderwerp ‘bouwen’. -Laat de eerste slides van de digibordmodule zien met het filmpje van de museumdocent en de opdracht. -Geef de leerlingen het werkblad materialen in mijn school. -Laat de leerlingen de hele school doorlopen en alle materialen opschrijven die ze zien. -Vul samen met de leerlingen de checklist in die in de digibordmodule staat. Welke materialen worden gebruikt in jullie school? -Discussieer: waarom denk je dat deze materialen zijn gebruikt? Extra verdiepingsopdracht Voor voortgezet onderwijs: laat de leerlingen kijken hoe de bakstenen muur van school is opgebouwd. Zie hier baksteenformaten en gebruik het werkblad steensverbanden in bakstenen muur.LinksBaksteenformaten
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 1 Lesson
Het Wilhelmus
Canonvenster Willem van OranjeVoortget onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les kennen de leerlingen de oorsprong van het Wilhelmus en kunnen zij hierdoor een verband leggen tussen het Wilhelmus en Willem van Oranje.Aan het eind van de les kennen de leerlingen de betekenis van de volgende begrippen en personen: Willem van Oranje, het Wilhelmus, de geuzen.Aan het eind van de les kunnen leerlingen hun mening vormen en hun gevoel uiten over het gebruik van volksliederen. Het Wilhelmus Het Wilhelmus is het Nederlandse volkslied. Het is een loflied over Willem van Oranje. Hij leidde in de 16e eeuw de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden. Het lied wordt nu heel plechtig gespeeld en gezongen. Maar in het begin klonk het heel anders. Inleiding Het Wilhelmus werd voor het eerst gezongen door de geuzen. De melodie was overgenomen van een bestaande Franse soldatenmars. Het werd een lied dat de geuzen lekker konden zingen bij het marcheren. Alleen al het deuntje was voldoende om Spaanse troepen op stang te jagen. Het strijdlied gaf moed en eeuwenlang is men het blijven zingen. In 1932 maakte koningin Wilhelmina het Wilhelmus tot nationaal volkslied. Meer over dit onderwerp: zie onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding Deze les is geschikt voor thuisonderwijs of voor in de klas. De leerlingen moeten onder andere raden wat het oorspronkelijke tempo van het Wilhelmus was. Verder denken ze na over de betekenis van het volkslied. Aan het einde van de les zingen de leerlingen allemaal mee met de Wilhelmus-karaoke. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Introduceer het Wilhelmus-Volg de les op het digibord. -Bespreek de quiz-onderdelen zo nodig na. -Zing mee met de Wilhelmus-karaoke en bespreek de gevoelens die dat oproept.LinksCanon van Nederland - Willem van OranjeTekst Wilhelmus
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 7,8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 2 Lessons
De Eerste Wereldoorlog
Begrijpend lezenGeschiedenis+3BasisschoolGroep 7,8
1900 - 1950 Ook wel het tijdperk van de grote wereldoorlogen genoemd. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog. Van 1914 tot 1918 was dit een van de bloedigste oorlogen ooit in Europa. Vanuit loopgraven bestookten soldaten elkaar met vreselijke wapens. De oorlog veranderde Europa voorgoed.
De eerste wereldoorlog
Na deze les: weet ik hoe de Eerste Wereldoorlog heeft kunnen ontstaan en waarom het een wereldoorlog genoemd wordt. weet ik welke landen er meevochten aan de kant van de 'geallieerden' en welke aan de kant van de 'centralen'. weet ik hoe het leven in de loopgraven er in de Eerste Wereldoorlog uitzag en welke wapens een rol speelden. kan ik vergelijkingen maken tussen mijn leven en het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.begrijp ik de belangrijke woorden die met de Eerste Wereldoorlog te maken hebben.kan ik met behulp van een samenvatting weergeven wat ik heb geleerd over het onderwerp.
afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 5 Lessons
week 37 | Lesplan groep 7/8
Begrijpend lezenBurgerschap+1BasisschoolGroep 7,8
WELKOM bij de lessen van Kidsweek. Wij adviseren om de lessen van deze week in onderstaande volgorde te behandelen. Eén koffertje, tientallen hoedjes en miljoenen euro's | Wereldorientatie | Ik wil meer weten! | Informatieve tekst Eén koffertje, tientallen hoedjes en miljoenen euro's | Begrijpend lezen | Begrijp ik de tekst?| Informatieve tekst Koningshuis en de monarchie | Burgerschap 1 | Hoe zit dat? | Informatieve tekst Koningshuis en de monarchie | Burgerschap 2 | Gespreksvoering | Informatieve tekst Hoe Nederland onafhankelijk werd | Geschiedenis | Hoe zat dat? | Informatieve tekstAantekenschema's: Stekker, treinDenkstappenkaart:ChronologieGespreksregel van de week: Ik geef vriendelijk en rustig mijn mening. Observatiecriterium van de week: De leerling gaat in de tekst actief op zoek naar antwoorden op de zelfgestelde vragen.Vragen? Stuur gerust een mail naar scholen@kidsweek.nl.
Wereldoriëntatie - IK wil meer weten | 'prinsjesdag. EEn koffertje...'
Begrijpend lezen - Begrijp ik de tekst? | 'prinsjesdag. EEN KOFFERTJE...'
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Het kiesrecht door de jaren heen
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1800 - 1900De negentiende eeuw noemen we ook wel de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. In deze tijd is er veel veranderd in wie er wel of niet mag stemmen. Hoe zit dat? En wie mochten er vroeger wel of niet stemmen? In deze les leren de leerlingen er alles over.
Het kiesrecht Door de jaren heen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik hoe het kiesrecht in de loop der jaren is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met het kiesrecht in de geschiedenis te maken hebben.kan ik aan de hand van een onderzoeksvraag meer informatie opzoeken over een onderwerp/persoon uit de tekst. Deze informatie gebruik ik voor een schema/poster/presentatie.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Slavernij
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 7,8
In de Gouden Eeuw (17e eeuw) werd er in Nederland veel geld verdiend met handel. Er werd niet alleen gehandeld in producten zoals tabak en suiker maar ook in mensen. Mensen uit Afrika werden verhandeld en met schepen naar de koloniën vervoerd om ze hier gedwongen arbeid te laten verrichten. De ‘tot slaaf gemaakten’ kregen geen loon en moesten werken op plantages, in mijnen en in huishoudens. In de tijd van de pruiken en revoluties kwamen er steeds meer kritische burgers, die vonden dat vrijheid, gelijkheid en broederschap niet passen bij slavernij. Nederland schaft, als laatste land, de slavernij af in 1863.
Nederland en slavernij
Na deze les:weet ik dat Nederlandse kooplieden van de WIC en VOC hebben gehandeld in tot slaaf gemaakte mensen.weet ik wat bedoeld wordt met de 'Driehoek van de slavenhandel'. kan ik uitleggen hoe de tot slaaf gemaakte mensen vanuit Afrika werden getransporteerd en verkocht werden en hoe ze leefden. weet ik dat Nederland op 1 juli 1863 als een van de laatste landen slavernij officieel verbood.kan ik deze periode plaatsen op de tijdbalk.weet ik wat de belangrijke woorden betekenen die met de tijd van slavernij te maken hebben. kan ik een discussie voeren over stellingen die met de tijd van slavernij te maken hebben.
AFsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
Bouwen
Themales bouwenBasisonderwijs groep 6-8 LesdoelenAan het eind van de les kunnen de leerlingen beredeneren hoe de materiaalkeuze van een woning ontstaat, door voorbeelden in de les te bekijken en door de materiaalkeuze van hun school te onderzoeken.Bouwen Waar is jouw school van gebouwd? Als je naar de geschiedenis kijkt, ontdek je dat mensen met heel veel verschillende materialen huizen hebben gemaakt. Van baksteen, leem, met een riet dak of dakpannen... Waar is jullie school eigenlijk van gemaakt? En waarom juist daarvan? Inleiding De mens bouwt. De belangrijkste reden voor een mens om te bouwen is om beschutting te hebben. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor bijvoorbeeld dieren, karren en in latere tijd machines. Deze beschutting is vooral nodig tegen het weer. Mensen bouwen van alles: schuren, stallen, fabrieken, maar vooral huizen. Hier wonen mensen immers in. In een huis vinden mensen niet alleen beschutting tegen het weer maar ook tegen gevaar; in een huis loop je minder kans overvallen te worden door dieven dan in de openlucht. Mensen vinden bovendien warmte in een huis. Wanneer je een vuurtje aanlegt in huis of de verwarming aanzet, blijft de warmte langer hangen tussen de muren en het dak, dan in de openlucht. Mensen bouwen huizen in de stad en op het platteland. De huizen op het platteland zijn over het algemeen groter dan die in de stad. Dit komt doordat er op het platteland meer ruimte is om een huis te bouwen. In een stad wonen immers meer mensen dichter op elkaar, dus moeten de huizen daar kleiner worden gebouwd. Je huis neem je vaak voor lief. Maar waar je woont bepaalt ook vaak hoé je woont. In warme landen zijn de huizen anders dan in koude, want tegen de kou heb je een andere soort bescherming nodig. Ook bouwden mensen vroeger vaak met materialen uit de buurt. Woonde je bij een bos, dan gebruikte je veel hout. Woonde je in gebieden waar veel leem in de grond zat, dan bouwde je daarmee. Leerlingen ontdekken dat het gebruik van materialen en bouwtechnieken voor huizen afhankelijk was, en in vele delen van de wereld nog is, van verschillende factoren: geografische factoren (bijv. grondsoort, klimaat); aanwezigheid van bouwmaterialen ter plaatse; sociaal-economische omstandigheden van de eigenaar van het huis. Opbouw opdracht en voorbereiding De leerlingen beseffen met deze opdracht dat mensen huizen bouwen en dat ze bepaalde redenen hebben voor het gebruik van specifieke bouwmaterialen. Ook ontdekken ze waar de school van gemaakt is. Ze denken na over waarom de school juist hiervan gemaakt is. -Print het werkblad materialen in mijn school uit – voor alle leerlingen. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Introduceer kort het onderwerp ‘bouwen’. -Laat de eerste slides van de digibordmodule zien met het filmpje van de museumdocent en de opdracht. -Geef de leerlingen het werkblad materialen in mijn school. -Laat de leerlingen de hele school doorlopen en alle materialen opschrijven die ze zien. -Vul samen met de leerlingen de checklist in die in de digibordmodule staat. Welke materialen worden gebruikt in jullie school? -Discussieer: waarom denk je dat deze materialen zijn gebruikt? Extra verdiepingsopdracht Voor voortgezet onderwijs: laat de leerlingen kijken hoe de bakstenen muur van school is opgebouwd. Zie hier baksteenformaten en gebruik het werkblad steensverbanden in bakstenen muur.LinksBaksteenformaten
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 2 Lessons
Wie is Sinterklaas?
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 7,8
Ieder jaar vieren we op 5 december het Sinterklaasfeest. Maar wie was Sinterklaas eigenlijk? Heeft hij echt bestaan? Dat zou goed kunnen. In deze les leer je er alles over! Let op: Deze les is alleen voor groep 7/8!
Sinterklaas
Na deze les: weet ik of Sinterklaas echt bestaan heeft en wie Sint Nicolaas van Myra was.weet ik waar verschillende dingen uit het Sinterklaasverhaal vandaan komen. kan ik uitleggen hoe het Sinterklaasfeest door de jaren heen is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met Sinterklaas te maken hebben. kan ik een gedicht schrijven en voordragen over de herkomst van het Sinterklaasfeest.
AFSLUITENDE QUIZ
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Het kiesrecht door de jaren heen
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
Eens in de vier jaar mag iedereen in Nederland van achttien jaar en ouder aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar zo vanzelfsprekend is dit eigenlijk helemaal niet. Pas in de tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) werd er een democratie gevormd in Nederland. En daarin mocht nog lang niet iedereen stemmen! Hoe dat precies zit leer je in deze lessen!
Het kiesrecht door de jaren heen
Na deze les: weet ik hoe het kiesrecht in de loop der jaren is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met het kiesrecht in de geschiedenis te maken hebben.kan ik aan de hand van een onderzoeksvraag meer informatie opzoeken over een onderwerp/persoon uit de tekst. Deze informatie gebruik ik voor een schema/poster/presentatie.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Floris V
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1000-1500Op zijn tweede werd hij graaf van Holland: Floris de Vijfde. Als volwassene veroverde hij veel gebieden, onder andere Amsterdam. Bij de boeren was Floris V erg populair. Zij noemde hem ‘der keerlen god’: de god van de boeren. Maar de edelen dachten hier anders over. Drie van hen ontvoerden hem en sloegen hem dood met hun zwaarden.
Floris V
Na deze les: weet ik wie Floris V was, wanneer hij leefde en over welke gebieden hij de baas was. weet ik door wie en waarom Floris V vermoord werd. weet ik waarom hij 'der Keerlen God' genoemd werd. weet ik meer over de Ridderzaal en het Muiderslotbegrijp ik de belangrijke woorden uit de tekst.kan ik de belangrijkste informatie uit de tekst en filmpjes samenvatten in een stripverhaal.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
Yes! Je eigen gedenkbord
Themales gedenkbordenBasisonderwijs groep 6-8 LesdoelenAan het eind van de les kennen de leerlingen de functie en betekenis van gedenkborden.Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een gedenkbord ontwerpen met de aspecten die hierbij belangrijk zijn: een bijzondere gebeurtenis, een passende afbeelding, een datum of jaartal. Yes! Je eigen gedenkbord Om belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis te herdenken of te vieren, zoals de Eerste Spoorlijn, maakten mensen vroeger gedenk- en vierborden. Maak je eigen gedenkbord voor iets belangrijks uit jouw geschiedenis (of die van de school). Inleiding De Canon van Nederland bevat vijftig belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Om zulke belangrijke gebeurtenissen te herdenken of vieren maakten mensen vroeger vaak gedenk- en vierborden. Deze zetten of hangen mensen dan op een mooi plekje in huis als herinnering aan die belangrijke gebeurtenis. De collectie van het Nederlands Openluchtmuseum heeft heel veel van deze borden. Bijvoorbeeld van de kroning van Koning Willem I, de eerste Nederlandse Koning. Of van de eerste spoorlijn in 1839, de Watersnood van 1953 of over Willem van Oranje. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding In deze opdracht bekijken de leerlingen een aantal gedenkborden en ontdekken ze meer dit over deze belangrijke gebeurtenis uit onze geschiedenis. Daarna gaan ze aan de slag met het maken van een eigen gedenkbord van een belangrijke gebeurtenis uit hun eigen geschiedenis (of die van de school). Voorbereiding Om een echt bord te maken, koop je witte borden en porseleinverf, bijvoorbeeld bij Pipoos. Je kunt natuurlijk ook werken met een rond papier en gewone plakkaatverf. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop). -Leg alle materialen klaar in de klas. -Vertel de leerlingen over gedenk borden. -Laat de leerlingen de digibordmodule zien. Hierin zien ze voorbeelden van gedenkborden. -Laat de leerlingen zelf een gebeurtenis uit hun eigen geschiedenis bedenken die ze willen herdenken of vieren. Je kunt er natuurlijk ook eentje voorschrijven. -Vul het werkblad in over deze gebeurtenis (gebruik het werkblad gedenkbord). -Ga aan de slag met de verf, papier en/of borden en maak mooie gedenk- en vierborden over alle onderwerpen die de leerlingen bedacht hebben. -Hang ze op in de klas en laat de leerlingen rondlopen en vragen stellen aan elkaar over hun gebeurtenis.LinksCanon van Nederland - Willem van OranjeCanon van Nederland - Koning Willem ICanon van Nederland - De eerste spoorlijnCanon van Nederland - De watersnoodVind meer gedenkborden in de museumcollectieBestel porseleinverf
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 5 Lessons
week 37 | Lesplan groep 5/6
Begrijpend lezenBurgerschap+1BasisschoolGroep 5-8
WELKOM bij de lessen van Kidsweek. Wij adviseren om de lessen van deze week in onderstaande volgorde te behandelen. 10 weetjes over Prinsjesdag | Wereldorientatie | Ik wil meer weten! | Informatieve tekst 10 weetjes over Prinsjesdag | Begrijpend lezen | Begrijp ik de tekst?| Informatieve tekst Koningshuis en de monarchie | Burgerschap 1 | Hoe zit dat? | Informatieve tekst Koningshuis en de monarchie | Burgerschap 2 | Gespreksvoering | Informatieve tekst Hoe Nederland onafhankelijk werd | Geschiedenis | Hoe zat dat? | Informatieve tekstAantekenschema's: Cornell schemaDenkstappenkaart:ChronologieGespreksregel van de week: Ik geef vriendelijk en rustig mijn mening. Observatiecriterium van de week: De leerling gaat in de tekst actief op zoek naar antwoorden op de zelfgestelde vragen.Vragen? Stuur gerust een mail naar scholen@kidsweek.nl.
Wereldoriëntatie - IK wil meer weten | '10 weetjes over prinsjesdag'
Begrijpend lezen - Begrijp ik de tekst? | '10 weetjes over prinsjesdag'
Lesson plan with 13 Lessons
De Gouden Eeuw
Tijdvak van Regenten en Vorsten
GeschiedenisKunstgeschiedenis+1BasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1-6
Waarover gaat deze serie?
In principe is het een wonderlijke combinatie: een economische bloeiperiode ten tijde van een langslepende oorlog. Toch is dat precies wat er in de Nederlanden gebeurde aan het eind van de zestiende- en gedurende een groot deel van zeventiende eeuw. De Nederlandse Opstand (of minder correct: Tachtigjarige Oorlog) was weliswaar nog steeds in volle gang, maar het slagveld had zich inmiddels steeds meer verplaatst naar andere delen van de Nederlanden. De Republiek ziet en grijpt steeds meer handelskansen: van de groei van Amsterdam als Europese stapelmarkt, naar de handel van de VOC in Azië en de slavenhandel van de WIC in Amerika.De relatieve, doch zeer pragmatische, tolerantie in de Republiek zorgde ervoor dat zowel kunst als wetenschap enorm konden opbloeien. Vervolgingen vanwege andere religie of denkbeelden kwamen hier nagenoeg niet voor.De meeste historici zijn het er wel over eens dat de Gouden Eeuw geen eeuw duurde, al blijft het lastig om een exact begin en eind aan te duiden. Meestal wordt als begin de oprichting van de VOC (1602) gegeven, en als eind het Rampjaar (1672), maar dat is geen wetmatigheid. De Britse historicus Jonathan Israel maakt zelfs een onderverdeling van de periode in de vroege Gouden Eeuw van 1588 tot 1647 en de late Gouden Eeuw van 1647 tot 1702.De afbeelding is een fragment uit het schilderij: De bedreigde zwaan door Jan Asselijn. Het stelt Johan de Witt als zwaan voor die het ei (Holland) beschermt tegen de vijand. Overigens zijn deze interpratie en teksten er pas later aan toegevoegd. Hierdoor kreeg het schilderij een propagandistisch karakter.
Wie is de baas in de Republiek?
Staatkundig gezien nam de Republiek een volstrekt unieke positie in in het Europa van de zeventiende eeuw. Alleen al het feit dat het een republiek was, en dus geen vorst als koning of keizer had, maakte de Nederlanden bijzonder. Voor leerlingen zal dit veel minder vreemd overkomen, want hoewel ze in een koninkrijk leven, zijn de meeste landen die ze kennen een republiek. Het is wel goed om met hen te kijken naar de voor- en nadelen van beide bestuursvormen. Niet alleen toen, maar ook nu. Dergelijke onderwerpen en vraagstukken komen later, bijvoorbeeld in het examenjaar, nog regelmatig terug. Van tijd tot tijd een beetje herhalen is nog niet zo slecht.Daarnaast speelde in Nederland de adel een ondergeschikte rol: het waren de rijke burgers die het hier voor het zeggen hadden. De oorzaak hiervoor ligt al in de middeleeuwen, waar de steden een steeds grotere rol gingen spelen in het bestuur.Het is voor leerlingen een lastig stuk Gouden Eeuw met: Staten-Generaal, Gewestelijke Staten, raadspensionarissen, stadhouders en regenten. Soms is even teruggaan gewoon noodzaak.De politieke moord op de gebroeders de Witt vinden leerlingen fascinerend, al is de term politieke moord misschien was lastig. Overigens is een definitie van een politieke moord: een moord op hoge staatsambtenaren of andere prominente personen door één persoon of een samenzwering van meerdere personen. Grijp eventueel terug op de moord op Caesar.Onderwerpen:het bestuur in de Republiekhet bestuur in de gewestenhet bestuur in de stedende macht van de burgerijde ruzie tussen Johan van Oldenbarnevelt en Prins MauritsPersonen:Johan van OldenbarneveltPrins Maurits van OranjeJohan de WittWillem III
Lesson plan with 8 Lessons
De Vroege Middeleeuwen
Tijd van Monniken en Ridders
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1-6
WAAROVER GAAT DEZE SERIE?
Het is fascinerende tijd en zeker geen middelmatige tussenperiode: de middeleeuwen. De negatieve status die dit tijdperk in de geschiedschrijving heeft gekregen is zeker niet altijd terecht. Zeker, de middeleeuwen hadden zo hun momenten met hun langdurige oorlogen, dodelijke ziekten, almachtige kerk en onwetende burgers. Maar als je de ontwikkelingen in de middeleeuwen volgt zie je dat West-Europa langzaamaan vanuit de donkere nadagen van het Romeinse Rijk weer opkrabbelt. Zover is het nog niet bij de eerste deel van de middeleeuwen. Voor dit tijdvak, dat van Monniken en Ridders, hebben we gekozen voor de meer universele term: Vroege Middeleeuwen, hoewel deze benaming niet altijd meer wordt gehanteerd in de methoden.De Vroege Middeleeuwen kenmerken zich door het ontstaan van Frankische Rijk, met zijn bekendste koning Karel de Grote, dat voortkwam uit het vacuüm dat door de val van het West-Romeinse Rijk was nagelaten; door het leenstelsel als oplossing en ondergang voor het nieuwe bestuur; maar ook door de Angelsaksische missionarissen die zichzelf in levensgevaarlijk situaties brachten met de kerstening van delen van Europa. Het is de tijd van ridders, die als een soort huurlingen de vorsten helpen in oorlogen. Van het hofstelsel met vroonhof en horigen. En van monniken die in kloosters monnikenwerk leveren in scriptoria. Kortom: het is écht een fascinerende tijd.
De koning en zijn leenmannen
In deze les wordt eerst ingegaan op de naam en periodisering van de middeleeuwen. Voor het gemak wordt in de methoden meestal uitgegaan van twee tijdvakken, Monniken en Ridders en Steden en Staten, die rond het jaar 500 beginnen en duizend jaar later eindigen in 1500 voor Christus. Dat is natuurlijk een versimpeling, en ook historici kunnen elkaar nog regelmatig in de haren vliegen als het gaat om de periodisering. De tijdbalk in deze les gaat uit van de val van het West-Romeinse Rijk als startpunt en de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus als eindpunt. Dit had ook de val van Constantinopel kunnen zijn, maar als je kijkt naar de benaming van de tijdvakken vóór (Tijd van Grieken en Romeinen) en ná (Tijd van Ontdekkers en Hervormers), dan is de keuze in deze les logischer.Op zich is deze les niet heel groot, maar dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is voor leerlingen. Het feodale stelsel is best ingewikkelde materie, zeker als je er diep op zou ingaan. Voor leerlingen is deze light-versie meer dan voldoende om het systeem te begrijpen: voor een vorst als Karel de Grote was het land te groot om alleen te besturen, door gebruik te maken van leenmannen was (of leek) dit eenvoudiger. Er wordt ingegaan op de rechten en plichten van de leenmannen, maar ook op de nadelenOnderwerpen:De opkomst en ondergang van het Frankische RijkHet leenstelselPersonen:Karel de GroteLodewijk de Vrome
Lesson plan with 1 Lesson
Watersnood! Wat neem jij mee?
Canonvenster de watersnoodVoortgezet onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met de gebeurtenis en de gevolgen van de watersnoodramp. Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een vertaalslag maken naar de huidige dreiging van het water door te onderzoeken of ze in een risicogebied wonen en te bedenken welke eigendommen van belang zijn tijdens evacuatie. Watersnood! Wat neem jij mee? In februari 1953 breken de dijken en grote delen van zuidwest-Nederland lopen onder water. Een ramp! Wat neem jij mee als jouw straat opeens vol water zou staan? Inleiding De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn gebouwd om een rampnacht als in 1953 te voorkomen. In Zeeland begaven de dijken het toen onder de druk van een grote storm. 1836 mensen kwamen om, tienduizenden raakten dakloos. “Dit nooit weer,” was de reactie in Nederland. En er is daarna heel veel geïnvesteerd in nieuwe dijken en ingenieuze bouwwerken om Nederland te beschermen tegen het water. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding Onze dijken beschermen ons nu tegen een overstroming en hoewel de kans gelukkig klein is, kan het natuurlijk een keer misgaan.. In deze opdracht ontdekken leerlingen hoe hoog het water bij jullie in de klas zou komen als de dijken vandaag zouden breken. Misschien ligt jullie klas wel gunstig en houden jullie droge voeten. Maar misschien staat het wel tot het plafond! En wat zou jij in dat geval meenemen? Wat is belangrijk? Je tablet? Je teddybeer..? Kinderen leven zich in die moeilijke nacht van toen in en praten over hun bezittingen en hun gevoelens. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Bekijk de les en video.-Bekijk met de leerlingen deze website en kijk hoe hoog het water bij jullie komt. Als bij jullie het water niet hoog komt, stel je dan voor dat je klas in bijvoorbeeld Den Haag ligt. -Hang een briefje op de muur hoe hoog het water in de klas zou komen. Meet het samen met de leerlingen uit. -Laat de leerlingen individueel een lijstje maken met maximaal vijf dingen die zij mee zouden willen nemen als het water in hun straat opeens hoog zou staan. Doe deze opdracht ook als het water in de klas niet hoog zou staan. Het gaat om het inleven in de geschiedenis. -Laat vijf kinderen hun lijstje voorlezen in de klas. Staan er dingen op die overeenkomen met andere kinderen? Of staan er juist hele andere dingen op? Waarom zijn juist deze dingen belangrijk voor deze leerlingen? -Discussieer erover in de klas. LinksCanon van Nederland - De watersnoodOverstroomik?
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 1 Lesson
Kinderarbeid
Canonvenster Het Kinderwetje van Van HoutenBasisonderwijs groep 6-8LesdoelenAan het eind van de les kennen de leerlingen de betekenis van en het verband tussen de volgende begrippen: kinderarbeid en het Kinderwetje van Van Houten.Aan het eind van de les kunnen de leerlingen in groepsverband beredeneren wat de positieve en negatieve gevolgen zijn bij het in opstand komen tegen kinderarbeid. Stel, je bent hoofd van een 19e eeuws familie die in armoede leeft. Zou jij je kinderen laten meewerken om rond te komen? Of vind je het belangrijk dat ze naar school gaan om te leren lezen en schrijven? Inleiding Vandaag de dag zitten bijna alle kinderen op school, maar in de 19e eeuw was dat wel anders! Ze werkten op het land, in de winkel of in de werkplaats. Dat vonden ouders nuttig, kinderen leerden zo een beroep. Maar het was ook broodnodig, want zo verdienden kinderen geld voor het hele gezin. Als de kinderen niet werkten, hadden de gezinnen simpelweg niet genoeg te eten op tafel. Toen de stoommachine werd uitgevonden en de Industriële Revolutie plaatsvond, ontstond er ook een ander soort werk dat kinderen gingen doen. Er kwamen namelijk overal fabrieken die mensen nodig hadden om te werken. Ook kinderen gingen daar werken, soms ook ‘s nachts. Dat vonden veel mensen geen goed idee. Het werk was ongezond en gevaarlijk. Ze vonden het beter als kinderen naar school zouden gaan. Uiteindelijk kwamen er twee wetten die ervoor zorgden dat kinderen nu naar school mogen: het kinderwetje van Samuel van Houten, waarin stond dat kinderen niet meer in fabrieken mochten werken. En wat later de leerplichtwet, die bepaalde dat alle kinderen tot hun 12e jaar naar school moesten. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop). -Introduceer het thema kinderarbeid.-Volg de les, bekijk de video's en lees de teksten klassikaal. -Laat de leerlingen de quizvragen beantwoorden en bespreek deze samen. -Bespreek en evalueer de les met de leerlingen.LinksCanon van Nederland - Het Kinderwetje van Van Houten
GeschiedenisBasisschoolGroep 6-8
Deze les is tot stand gekomen dankzij de Janivo Stichting.
Lesson plan with 2 Lessons
Maria van Bourgondië
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1000-1500In 1457 werd Maria van Bourgondië geboren. Haar opa was niet bij de doop, omdat het ‘maar een meisje’ was. Maar dit meisje heerste later wel over een enorm gebied! En door een paar slimme zetten bepaalde ze een belangrijk deel van onze geschiedenis.
Maria van Bourgondië
Na deze les: weet je wie Maria van Bourgondië was.weet je meer over andere Bourgondiërs, zoals Filips de Goede en Karel de Stoute.kun je uitleggen wat het Groot Privilege is.weet je meer over het huwelijk van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk.begrijp ik de belangrijke woorden die met Maria van Bourgondië te maken hebben. kan ik een dagboekfragment schrijven in de rol van Maria van Bourgondië.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
De Europese Unie
AardrijkskundeBegrijpend lezen+6BasisschoolGroep 7,8
"Dit nooit meer!" Dat zeiden Europese landen tegen elkaar na de Tweede Wereldoorlog. Om nieuwe oorlogen te voorkomen gingen ze samenwerken. Dat leidde uiteindelijk tot de Europese Unie (EU). Maar hoe kwam die tot stand? En hoe werkt de EU eigenlijk? In deze les leer je hier meer over.
De Europese unie
Na deze les: weet ik hoe de Europese Unie tot stand is gekomen. weet ik hoe de Europese Unie werkt. weet ik welke landen lid zijn van de Europese Unie.begrijp ik de belangrijke woorden die met de Europese Unie te maken hebben.kan ik door middel van een explainer de kinderen in groep 5/6 uitleggen hoe de Europese Unie is ontstaan of hoe de EU werkt.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Johan van Oldenbarnevelt
Begrijpend lezenGeschiedenis+3BasisschoolGroep 7,8
1547 - 1619In de tijd van Johan van Oldenbarnevelt werden de Nederlanden een Republiek. Johan van Oldenbarnevelt maakte hiervan een succes. Bijzonder, want in die tijd waren maar weinig landen een Republiek. Van Oldenbarnevelt werkte jarenlang samen met de zoon van Willem van Oranje, Maurits. Tot de twee ruzie kregen en van Oldenbarnevelt de doodstraf kreeg.
ontdekkingsreizen
Na deze les: weet ik wat het Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was en hoe dit eruitzag. kan ik uitleggen hoe het bestuur geregeld was in de Republiek. weet ik wie Johan van Oldenbarnevelt was en waarom hij onthoofd is.begrijp ik de belangrijke woorden die met Johan van Oldenbarnevelt te maken hebben.kan ik door middel van een pitch mijn klasgenoten overtuigen of de straf van Johan van Oldenbarnevelt terecht was of niet.
afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 4 Lessons
De oude Egyptenaren
Begrijpend lezen+5BasisschoolGroep 7,8
Nog steeds worden er voorwerpen en mummies gevonden die afstammen uit de tijd van de oude Egyptenaren. Een volk met een bijzondere cultuur, een eigen schrift en het brein achter de bouw van wereldberoemde piramides. In deze lessenserie leren de leerlingen meer over dit bijzondere volk.
De oude Egyptenaren
Na deze les:weet ik waar het land Egypte ligt (wereldoriëntatie). leer ik hoe de oude Egyptenaren leefden (wereldoriëntatie). kan ik uitleggen wat farao's, piramides, hiërogliefen, mummies, sacrofagen zijn en wat het belang van de Nijl was. begrijp ik de belangrijke woorden die met de Oude Egyptenaren te maken hebben (begrijpend lezen & woordenschat). presenteer ik in een Powerpoint wat ik heb geleerd over de oude Egyptenaren (taal - mondelinge taal).
AFsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
Napoleon en de invoering van familienamen
Canonvenster Napoleon BonaparteBasisonderwijs groep 6,7,8LesdoelenAan het eind van de les kunnen de leerlingen een verband leggen tussen Napoleon en familienamen.Aan het eind van de les weten de leerlingen waarom achternamen zijn ontstaan.Aan het eind van de les kunnen de leerlingen achternamen ontwerpen op basis van hobby’s, familieachtergrond of uiterlijke kenmerken, wat overeenkomt met de wijze waarop dat in de tijd van Napoleon werd gedaan. Napoleon en de invoering van familienamen Napoleon vond het belangrijk dat er een bevolkingsregister zou komen: dat duidelijk was wie er woonde in het land en waar. En vooral ook om te weten welke jongens oud genoeg waren om zijn leger in te kunnen. Daarom moest iedereen geregistreerd worden met een voor- en achternaam, de familienaam. Als jij geen achternaam had, wat zou je dan kiezen? Inleiding In 1811 wilde Napoleon dat alle Nederlanders zich inschreven en dat de geboortes, sterfgevallen en huwelijken in het bevolkingsregister werden bijgehouden. Veel mensen hadden wel een achternaam, maar deze was niet altijd officieel vastgelegd. Sommige mensen moesten bij het inschrijven zelf een naam verzinnen. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding De leerlingen bekijken de introductie en verzinnen een nieuwe achternaam voor zichzelf en voor één van hun klasgenoten. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop). -Introduceer Napoleon.-Laat het filmpje zien over achternamen. -Laat iedereen nadenken en een achternaam verzinnen voor zichzelf en een (positieve!) voor iemand anders.-Bespreek na, wie weet de juiste achternaam bij de juiste leerling te plaatsen?LinksCanon van Nederland - Napoleon BonaparteSchoolTV - achternamen
GeschiedenisBasisschoolGroep 6-8
Lesson plan with 1 Lesson
Schrijven op een wasplankje
Canonvenster Karel de GroteBasisonderwijs groep 6-8 LesdoelenAan het eind van de les kunnen leerlingen een verband leggen tussen Karel de Grote en het middeleeuwse karolingische schrift. Aan het eind van de les kennen de leerlingen de betekenis van de begrippen: Karel de Grote, karolingische minuskel, wasplankje.Aan het eind van de les kunnen leerlingen hun eigen handtekening op een wasplankje ontwerpen, wat overeenkomt met de wijze waarop Karel de Grote dit ooit deed. Schrijven op een wasplankjeKarel de Grote wilde eenheid in zijn grote rijk: één geloof, één munt en ook één handschrift. Zo kon iedereen hetzelfde lezen en begrijpen. Die nieuwe schrijfletter moest natuurlijk wel geoefend worden. Dat kon je goed doen op een wasplankje. InleidingLang niet iedereen leerde schrijven in de tijd van Karel de Grote. Er waren geen scholen. Alleen in kloosters of aan het hof werd (aan jongens) schrijfles gegeven. Bij dit nieuwe schrift werden voor het eerst hoofdletters en spaties tussen de woorden gebruikt. Dat maakte het lezen een stuk gemakkelijker. Maar het leren schrijven was nog steeds een hele klus. Er was nog geen papier, perkament en inkt waren te kostbaar om te verspillen. Je kon de letters oefenen met een stokje in het zand. Ook gebruikte men een wasplankje. In de was kon je de letters krassen en daarna weer uitvegen om opnieuw te beginnen. Een handige uitvinding van de Romeinen die ook in de tijd van Karel de Grote nog veel gebruikt wordt. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding In deze opdracht gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven op een wasplankje. Ze voelen hoe lastig het is om met een houten staafje mooie letters te maken in de was. Ze oefenen letters van het schrift van Karel de Grote en maken zijn handtekening na. Ook maken ze hun eigen ‘Karolingische’ handtekening. Voor deze opdracht zijn wasplankjes nodig. Deze zijn hier kant en klaar te koop. Je kunt ze ook met de leerlingen zelf maken. De les wordt dan natuurlijk wel een stuk langer. Zie hiervoor het werkblad wasplankjes maken, bekijk dit werkblad voor de uitleg. Ook staat er een materialenlijst met wat je allemaal nodig hebt. Bijenwas ervoor is hier te bestellen. -Bestel of maak wasplankjes en schrijfstiftjes.-Zet alle benodigdheden klaar in de klas.-Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Laat de digibordslides zien in de klas; een museumdocent legt hierin met een filmpje iets uit over Karel de Grote, zijn schrift en het wasplankje. -Ga met de kinderen aan de slag. LinksCanon van Nederland - Karel de GroteWasplankjes bestellenBijenwas bestellen
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 1 Lesson
Yes! Je eigen gedenkbord
Themales gedenkbordenVoortgezet onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les kennen de leerlingen de functie en betekenis van gedenkborden. Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een gedenkbord ontwerpen met de aspecten die hierbij belangrijk zijn: een bijzondere gebeurtenis, een passende afbeelding, een datum of jaartal. Yes! Je eigen gedenkbord Om belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis te herdenken of te vieren, zoals de Eerste Spoorlijn, maakten mensen vroeger gedenk- en vierborden. Maak je eigen gedenkbord voor iets belangrijks uit jouw geschiedenis (of die van de school). Inleiding De Canon van Nederland bevat vijftig belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Om zulke belangrijke gebeurtenissen te herdenken of vieren maakten mensen vroeger vaak gedenk- en vierborden. Deze zetten of hangen mensen dan op een mooi plekje in huis als herinnering aan die belangrijke gebeurtenis. De collectie van het Nederlands Openluchtmuseum heeft heel veel van deze borden. Bijvoorbeeld van de kroning van Koning Willem I, de eerste Nederlandse Koning. Of van de eerste spoorlijn in 1839, de Watersnood van 1953 of over Willem van Oranje. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding In deze opdracht bekijken de leerlingen een aantal gedenkborden en ontdekken ze meer dit over deze belangrijke gebeurtenis uit onze geschiedenis. Daarna gaan ze aan de slag met het maken van een eigen gedenkbord van een belangrijke gebeurtenis uit hun eigen geschiedenis (of die van de school). Voorbereiding Om een echt bord te maken, koop je witte borden en porseleinverf, bijvoorbeeld bij Pipoos. Je kunt natuurlijk ook werken met een rond papier en gewone plakkaatverf. -Leg alle materialen klaar in de klas. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Laat de leerlingen de digibordmodule zien. Hierin zien ze voorbeelden van gedenkborden. -Laat de leerlingen zelf een gebeurtenis uit hun eigen geschiedenis bedenken die ze willen herdenken of vieren. Je kunt er natuurlijk ook eentje voorschrijven. -Vul het werkblad in over deze gebeurtenis (gebruik het werkblad gedenkbord). -Ga aan de slag met de verf, papier en/of borden en maak mooie gedenk- en vierborden over alle onderwerpen die de leerlingen bedacht hebben. -Hang ze op in de klas en laat de leerlingen rondlopen en vragen stellen aan elkaar over hun gebeurtenis.LinksCanon van Nederland - Willem van OranjeCanon van Nederland - Koning Willem ICanon van Nederland - De eerste spoorlijnCanon van Nederland - De watersnoodVind meer gedenkborden in de museumcollectieBestel porseleinverf
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 6-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 1 Lesson
Maria van Bourgondië
Canonvenster Maria van Bourgondië Basisonderwijs groep 6,7,8 LesdoelenAan het eind van de les weten de leerlingen wie Maria van Bourgondië was. Aan het einde van de les weten de leerlingen wanneer Maria van Bourgondië leefde. Aan het eind van de les weten de leerlingen wat het Groot Privilege is. Inleiding Maria van Bourgondië is pas 25 jaar oud als ze sterft. Toch is de korte tijd dat ze regeert als hertogin een belangrijk omslagpunt in de geschiedenis van de Lage Landen. Onder druk geeft Maria rechten terug aan haar onderdanen en door haar huwelijk zullen de Nederlanden lang deel uitmaken van het wereldrijk van de Habsburgers.Maria van Bourgondië Zij was de vorstin tussen Bourgondië en Habsburg en leefde van 1457 tot 1482. Maria wordt in 1457 in Brussel geboren als enig kind van Isabella van Bourbon en Karel van Charolais. Ze is de kleindochter van de hertog van Bourgondië, Filips de Goede. Door slimme huwelijk- en machtspolitiek en oorlogen weten de Bourgondiërs hun hertogdom enorm uit te breiden met onder meer de rijkste delen van de Lage Landen, zoals Vlaanderen en Brabant. In januari 1477 sneuvelt Karel op het slagveld en wordt Maria als kersverse hertogin van Bourgondië de rijkste erfgenaam van Europa. Opbouw opdracht en voorbereiding Deze les is geschikt voor thuisonderwijs of voor in de klas. De leerlingen moeten bedenken wat zij weten over Maria van Bourgondië en waarom zij meer over haar te weten zullen komen. Verder denken ze na over de invloed van een stamboom op het leven van een mens en wat een stamboom is. Aan het einde van de les wordt door middel van een 'begrippenrad' de informatie nogmaals besproken. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Introduceer de les en vertel de leerlingen wat ze gaan doen vandaag.-Volg de les op het digibord. -Bespreek de quiz-onderdelen zo nodig na. -Herhaal de les en vraag aan de leerlingen om hun mening over de les.
GeschiedenisBasisschoolGroep 6-8
Lesson plan with 3 Lessons
De Tweede Wereldoorlog
GeschiedenisBasisschoolGroep 7,8
1900 - 1950 Ook wel het tijdperk van de grote wereldoorlogen genoemd. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en zo'n twintig jaar later volgde de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers vielen ons land in mei 1940 binnen. De regering en de koningin ontvluchtten het land. Vijf jaar lang werd Nederland door de nazi’s bezet. Meer dan 100.000 Joodse Nederlanders werden opgepakt en getransporteerd naar concentratiekampen. Nog steeds is er veel aandacht voor dit onderwerp. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid.
les 1 - De Tweede wereldoorlog
Na deze les: weet ik hoe de periode er na WOI uitzag en hoe het kon gebeuren dat er zo snel opnieuw een wereldoorlog ontstond (wereldoriëntatie). weet ik wie Hitler is en welke rol hij heeft gespeeld voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (wereldoriëntatie). weet ik welke belangrijke gebeurtenissen plaats hebben gevonden tijdens WOII en hoe deze met elkaar in verhouding staan (oorzaak-gevolg) (wereldoriëntatie). begrijp ik de belangrijke woorden die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben (begrijpend lezen & woordenschat). kan ik de informatie uit de tekst en filmpjes samenvatten. Ik kies zelf op welke manier ik dit doe. Ik maak een schema, een tijdlijn of een lapbook (taal - begrijpend lezen).
Les 2 - Anne Frank
Na deze les: weet ik wie Anne Frank was en hoe het komt dat het verhaal van Anne Frank zo bekend is geworden (wereldoriëntatie).weet ik waarom Anne Frank en haar familie moesten onderduiken en hoe hun leven er in die periode uitzag (wereldoriëntatie).kan ik in het kort vertellen welke belangrijke gebeurtenissen een rol hebben gespeeld in het leven van Anne Frank (wereldoriëntatie).begrijp ik de belangrijke woorden die met de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank te maken hebben (begrijpend lezen & woordenschat). kan ik een betoog schrijven over de vraag: Hadden de teksten uit de dagboeken van Anne Frank uitgegeven mogen worden in de vorm van een boek? (taal - schrijven)
Lesson plan with 2 Lessons
Ontdekkingsreizen
Begrijpend lezenGeschiedenis+3BasisschoolGroep 7,8
1500 - 1600Ook wel de tijd van ontdekkers en hervormers genoemd. Vanaf 1500 waren de Portugezen de baas in Indië. Ze hadden de hele specerijenhandel in handen. In 1580 werd Spanje de baas over Portugal. Nederland was in oorlog met Spanje, waardoor Nederlandse kooplieden geen specerijen meer konden kopen in Portugal. Ze moesten nu zelf een route naar Indië vinden! Willem Barentsz, Olivier van Noort en Cornelis de Houtman speelden een grote rol bij de ontdekking van deze routes in deze tijd.
ontdekkingsreizen
Na deze les: weet ik waarom er in de zestiende eeuw ontdekkingsreizen werden georganiseerd.weet ik via welke routes de ontdekkingsreizen gedaan werden.weet ik wie een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontdekkingsreizen.begrijp ik de belangrijke woorden die met ontdekkingsreizen te maken hebben.kan ik een bordspel ontwerpen waarin ik laat zien wat ik heb geleerd over de tijd van de ontdekkingsreizen.
afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Het kiesrecht door de jaren heen
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1800 - 1900De negentiende eeuw noemen we ook wel de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. In deze tijd is er veel veranderd in wie er wel of niet mag stemmen. Hoe zit dat? En wie mochten er vroeger wel of niet stemmen? In deze les leren de leerlingen er alles over.
Het kiesrecht Door de jaren heen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik hoe het kiesrecht in de loop der jaren is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met het kiesrecht in de geschiedenis te maken hebben.kan ik aan de hand van een onderzoeksvraag meer informatie opzoeken over een onderwerp/persoon uit de tekst. Deze informatie gebruik ik voor een schema/poster/presentatie.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.