13 lessons Kunstzinnige oriëntatie basisschool groep 7
Looking for interactive lesson materials Kunstzinnige oriëntatie for basisschool groep 7? Browse ideas for online lesson plans Kunstzinnige oriëntatie from other educators.
Lesson plan with 4 Lessons
EXCURSIE: Hallo AJSO
Hallo AJSO is een excursie die wordt aangeboden namens Collage-Almere aan de KIDD-scholen. Onderstaand is voorbereiding voor deze excursie. Deze kan in 1 les gegeven worden (zie korte voorbereidende les) maar ook uitgebreid gegeven worden (zie les 1 t/m 3). Het geven van de voorbereidende les verreikt de excursie voor de kinderen enorm omdat er actief mee gewerkt wordt. Alle praktische informatie over de excursie kun je helemaal onderaan vinden.
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
Introductie lesreeks 'Hallo AJSO'
Beste leerkracht,Met deze lessenserie bereidt u uw leerlingen voor op ‘Hallo AJSO!’. Tijdens dit concert, van ongeveer 1 uur, zullen de leerlingen kennis maken met het Almeers Jeugd Symfonie Orkest dat onder leiding staat van dirigent Daan Welle. Het AJSO is een symfonieorkest dat bestaat uit ongeveer 80 jongeren die met veel enthousiasme samen muziek maken. Door tijdens het concert actief te kijken, te luisteren en mee te zingen zullen uw leerlingen hopelijk zelf ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken.De eerste stap is kennismaken met deze bijzondere wereld. Wat is een symfonieorkest? Waarom klinkt een fluit anders dan een tuba? Welke rol heeft de dirigent? Deze vragen, en nog veel meer, zullen allemaal worden beantwoord. De lessen zijn als volgt ingedeeld: LES 1 → Het symfonieorkestLES 2 → De instrumentenLES 3 → De dirigentOp deze manier zijn er talloze aanknopingspunten om te werken aan de algemene muzikale vorming van de leerlingen. De muzikale domeinen die in de lessen aan bod komen, zijn: zingen, luisteren, spelen en bewegen. Iedere voorbereidende les bestaat uit een warming-up, een kern, en een afsluiting en zal zo’n 30 à 40 minuten in beslag nemen. Elke les wordt beschreven wat u moet doen en hoe u dit moet doen zodat de lesdoelen worden behaald. Om met uw leerlingen alles uit het concert te halen raad ik u ook aan om even te kijken naar het hoofdstuk ‘Voorbereiding en Verwerking’.Uiteindelijk komt alles samen in een enerverende muzikale voorstelling van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest onder leiding van Daan Welle in de Grote Zaal van Kunstlinie. Uw leerlingen zullen hier, samen met honderden andere basisscholieren, actief aan deelnemen dus het belooft een groot spektakel te worden. Dan rest mij nu niets anders meer dan u een hele goede voorbereiding te wensen! Met vriendelijke groet, Gerard Jansen (voorzitter) en Daan Welle (dirigent)Voor vragen: dirigent@ajso.nl
Verkorte voorbereidende les
Lesduur:55 á 65 minutenBenodigdheden:Computer en digibord Goede geluidsinstallatiePotlood en gum Benodigde fragmenten:Fragment 01 → Symfonieorkest Fragment 02 → Filmmuziek (AJSO) Fragment 03 → Strijkers 1 Fragment 04 → Houtblazers 1 Fragment 05 → Koperblazers 1 Fragment 06 → Slagwerk 1 Fragment 13 → Dirigent (mimiek) Fragment 15 → Dirigent (les) Tracks:Track 1 → Het instrumentenlied (oefenversie) Track 2 → Het instrumentenlied (karaokeversie) Track 4 → Dirigeren kan toch iedereen (oefenversie) Track 5 → Dirigeren kan toch iedereen (karaokeversie)
Lesson plan with 1 Lesson
EXCURSIE: Kunstlinie - De held, de schurk en de waarheid
Beste leerkrachten van groep 7,We verwelkomen jullie binnenkort graag in Kunstlinie voor onze nieuwe interactieve tentoonstelling: De held, de schurk en de waarheid. Hierin presenteren we het werk van kunstenaar Folkert de Jong in een vernieuwende, theatrale setting. Levensgrote figuren, gemaakt van isolatiemateriaal, worden tot leven gebracht met prikkelende audioverhalen van auteurs zoals Abdelkader Benali en Elfie Tromp. Deze expositie toont hoe beeldende kunst op een toegankelijke en betekenisvolle manier kan worden gepresenteerd.Disciplines:Beeldende kunst
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
voorbereidende les
Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door - Print de woordenlijst op A4-formaat uit en hang deze op een zichtbare plek in het lokaal.- Print de lesinstructie Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- Woordenlijst (in de bijlage)- Lesinstructie (in de bijlage) - Per leerling een rood, oranje en groen potlood- Optioneel: 1 A4tje per leerling en stiften
Expositie Kunstlinie & praktische informatie
Leerkrachten dragen te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het handhaven van veiligheid en orde in de klas, en het wordt op prijs gesteld dat zij actief deelnemen aan en aanwezig zijn bij de masterclasses om een ondersteunende en leidende rol te vervullen. Tijdsduur: De excursie heeft een totale duur van 75-90 minuten, bestaande uit een interactieve rondleiding van 30-45 minuten en een workshop van 30-45 minuten.Locatie: De excursie vindt plaats in Kunstlinie. Gelieve je aan te melden bij de ticketshop van Kunstlinie en te verzamelen in de City Lounge. Zorg ervoor dat je 15 minuten van tevoren aanwezig bent.
reflectie
Na de excursie houden de museumdocenten een kort plenair gesprek waarin de leerlingen hun ervaringen in de kunsthal kunnen delen. We bespreken wat ze hebben gezien, gedaan en geleerd. Waren er onderdelen van het educatieprogramma die hen verrasten of anders waren dan verwacht? Welke aspecten van de tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid maakten de meeste indruk op hen?
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan Baksteen tentoonstelling
In de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK is werk te zien van kunstenaars, architecten en ontwerpers die allemaal op hun eigen manier geïnspireerd zijn door het materiaal 'baksteen'.
Kunstzinnige oriëntatieMBOBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 4-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
De baksteen - volgens de Dikke van Dale letterlijk: een gebakken steen. Groot, klein, in heel veel kleuren, te vinden in je huis, op straat, op pleinen. Een eeuwenoud bouwmateriaal dat veel in onze alledaagse omgeving voorkomt voor zowel de constructie van muren als bestratingen. Maar wat zou je nog meer kunnen met baksteen? En waarom vinden kunstenaars de gewone baksteen zo interessant? De tentoonstelling BAKSTEEN I BRICK brengt een ode aan het materiaal met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. In nieuw en bestaand werk tonen zij de schoonheid en de zeggingskracht van baksteen.
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met de kunstenaars en hun werk.
Wat is er te zien?
“Dezelfde baksteen die iemand het gevoel van veiligheid geeft kan als wapen dienen bij een opstand” - zegt tentoonstellingsmaker Judith van Meeuwen over de gebakken steen.
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Africa Supernova
135 kunstwerken, van 125 kunstenaars uit 30 verschillende Afrikaanse landen zijn straks te zien in Kunsthal KAdE in een tentoonstelling waar hedendaagse Afrikaanse kunst centraal staat!
Culturele en kunstzinnige vormingKunst+2BeroepsopleidingHBOMBOBasisschoolPraktijkonderwijsMiddelbare schoolGroep 5-8Leerjaar 1-6Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Het echtpaar Pieter en Carla Schulting verzamelt al lange tijd kunst. Ongeveer vier jaar geleden werden ze gegrepen door het aanbod aan hedendaagse Afrikaanse schilderkunst. In een korte tijd hebben zij een enorme verzameling kunst uit dit continent bij elkaar gebracht. Vanaf 24 september is deze collectie met werk van vele jonge schilders, beeldhouwers en fotografen te zien in Kunsthal KAdE. Portretten staan centraal in de tentoonstelling, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar abstractie en beeldhouwkunst. In het werk van kunstenaars uit onder meer Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust en Oeganda komen grote maatschappelijke thema's aan de orde, maar gaat het ook over vriendschap en de persoonlijke leefomgeving. Zelfbeeld en reflectie zijn hierbij belangrijke rode draden.De verzamelaars: “Met deze tentoonstelling willen we een overzicht geven van de jonge kunstenaars die nu Afrika op de wereldkaart zetten. We denken dat wanneer je over twintig jaar terugkijkt, deze periode deel gaat uitmaken van de kunstgeschiedenis.”
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Wat is er te zien?
De tentoonstelling 'Africa Supernova' is te bezoeken met je klas van:24 september 2023 t/m 8 januari 2024 in Kunsthal KAdE.
Lesson plan with 2 Lessons
Verschillende kunststromingen
AardrijkskundeBegrijpend lezen+4BasisschoolGroep 7,8
We willen iets nieuws, iets anders! Dat dachten kunstenaars steeds opnieuw, door de eeuwen heen. Zo ontstonden telkens weer nieuwe stijlen. Welke grote kunststromingen zijn er in de (westerse) schilderkunst?
Verschillende kunststromingen
Na deze les: kan ik vertellen welke verschillende kunststromingen er zijn in de (westerse) schilderkunst. kan ik vertellen welke stijl en kenmerken er bij de verschillende stromingen horen. weet ik welke stroming bij welke tijd hoort. weet ik wat de moeilijke woorden betekenen die te maken hebben met verschillende kunststromingen.kan ik informatie over verschillende kunststromingen verwerken in een lapbook.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp.Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Folkert de Jong
Bij Kunsthal KAdE is de tentoonstelling MINISTRY OF FEAR/ FOAM te zien met werk van kunstenaar Folkert de Jong, bekend om zijn vaak levensgrote en kleurrijke installaties en sculpturen.
Kunstzinnige oriëntatieMBOBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Kunstenaar Folkert de Jong maakt voor zijn levensgrote installaties en sculpturen gebruik van materialen die gewoonlijk gebruikt worden als bouw of isolatiemateriaal. Daarmee creëert hij bijzondere mensachtige figuren in lichtblauw, roze en geel, die wel stil lijken te staan in de tijd.Folkert is een 'regisseur van personages'. Hij nodigt bezoekers uit kennis te maken met zijn figuren. Wanneer je de figuren goed bekijkt word je soms verleid, afgeschrikt, op afstand gehouden en nieuwsgierig gemaakt naar de verhalen achter de werken. Verwondering, verbazing en verbijstering, zijn kunst roept allerlei emoties op. Kom bij Kunsthal KAdE de verhalen ontdekken die Folkert met zijn bijzondere personages probeert te vertellen; over oorlog, politiek, (kunst)geschiedenis en over de rol van de mensin de wereld.
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met Folkert de Jong en zijn werk.
Wat is er te zien?
* In de tentoonstelling tonen we een selectie van bestaande werken van Folkert de Jong.Speciaal voor de tentoonstelling is er ook nieuw werk gemaakt.
Lesson plan with 1 Lesson
Straatkunst
Kunst op en in een straat kun je straatkunst noemen. In dit lesblok maken de leerlingen kennis met verschillende soorten straatkunst. Dit loopt uiteen van permanente, illegale of levende performance kunst. Als het maar kunst in de openbare ruimte is, want dat levert de meest interessante discussies en dilemma's op. Niet iedereen vindt namelijk hetzelfde mooi. Wat is kunst eigenlijk? En waarom verdienen sommige mensen veel geld met de activiteiten waar een ander voor wordt opgepakt? Leerdoelen:Leerlingen leren wanneer iets wel of niet kunst genoemd kan worden.Disciplines:Beeldende kunst
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
voorbereidende les
In de voorbereidende les krijgen leerlingen filmpjes en afbeeldingen te zien van verschillende soorten van straatkunst. Aan de hand van verschillende voorbeelden onderbouwen ze waarom ze iets wel of niet als kunst beschouwen. Zo definiëren ze hun voorwaarden voor kunst. Vervolgens gaan ze naar buiten om een concept te ontwikkelen voor een kunstzinnige ingreep in hun eigen omgeving. Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door- Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Afzetlint (door KIDD) - Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
Leerlingen gaan actief aan de slag met een beeldend kunstenaar.
reflectie
In de verwerkingsles blikken de leerlingen terug op alles wat ze dit lesblok hebben gedaan en geleerd. Ze presenteren de kunstzinnige ingreep aan elkaar en werken aan het portfolio. Leerdoelen:Leerlingen kunnen hun creatieve ideeën en kunstzinnige ingreep presenteren aan medeleerlingen.Leerlingen kunnen vertellen wat zij hebben geleerd in de les.Leerlingen kunnen vertellen over hun ervaringen en leermomenten uit de masterclass.Leerlingen kunnen kijken naar ideeën voor kunstzinnige ingrepen van medeleerlingen.Leerlingen kunnen beoordelen of zij kunst hebben gemaakt.
Lesson plan with 1 Lesson
Hoe schrijf ik een hit?
Hoe schrijf je een hit? Kunst en muziek komt altijd uit jezelf. Waar ben je trots op, waar ligt jouw passie? Met die ingrediënten schrijven leerlingen in de masterclass een eigen couplet voor een nieuwe hit. Onder muzikale begeleiding van Gitta de Ridder, singer-songwriter van Flevolandse bodem (of een andere singer-songwriter), laten leerlingen hun eigen versie van de hit horen. Leerdoelen:Leerlingen kunnen op basis van ervaringen en passie een eigen versie van de Almeerse hit ‘Mr. Yesterday’ maken.Disciplines:TheaterMuziek
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
voorbereidende les
In deze voorbereidende les ontdekken leerlingen dat muziek altijd uit jezelf komt. Ze leren zichzelf en elkaar beter kennen en maken als singer-songwriters een begin aan het schrijven van een eigen hit.Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door - Print voor iedere leerling een songtekst uit. Hou voor jezelf de versie van de songtekst met de ontleedde songstructuur erbij. - Print de lesinstructie Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- 1 A4 of A3 per leerling (door school) - Stiften en pennen (door school) - Scharen (door school) - Voor iedere leerling 1 geprinte songtekst (in de bijlage) - Lesinstructie (in de bijlage)
masterclass
Wie ben jij en waar ben je trots op? Geinspireerd door 'Mr Yesterday' schrijven leerlingen als singer-songwriters een nieuw couplet. Onder begeleiding van Gitta de Ridder (of een andere singer-songwriter) en gitaar, brengen leerlingen een eigen versie van het nummer uit en presenteren dit aan elkaar.Leerdoelen:Leerlingen kunnen een eigen versie schrijven en presenteren van de Almeerse hit 'Mr. Yesterday'.
reflectie
In de verwerkingsles kijken en luisteren de leerlingen eerst naar de coupletten die ze zelf hebben geschreven en gezongen. Daarna gaan ze in duo’s aan de slag met het maken van een duet. Aan het einde van de les treden de leerlingen nog een keer op met Gitta.Leerdoelen:Leerlingen kunnen op basis van twee coupletten samen een duet schrijven.Leerlingen kunnen hun eigen coupletten zingen/presenteren met de instrumentale versie van Mr. Yesterday.Leerlingen kunnen vertellen over hun ervaringen en bezigheden tijdens de masterclass.Leerlingen kunnen de betekenis van de geleerde woorden benoemen.
Lesson plan with 5 Lessons
EXCURSIE: Hallo AJSO 2025
Ook dit jaar kunnen de kinderen weer genieten en vooral meedoen tijdens de interactieve muziekvoorstelling Hallo AJSO!Het orkest speelt klassieke muziek, filmmuziek, rock, pop en nog veel meer. Om goed te kunnen spelen heeft een orkest wel een dirigent nodig. Tijdens Hallo AJSO! zullen leerlingen merken hoe belangrijk het is om een dirigent te hebben. Beter nog: een paar bofkonten kunnen zelf ervaren hoe leuk het is om met zo’n stokje voor een orkest te staan zwaaien en de muzikanten aan te sturen!Hieronder vind je de voorbereidende les. Ook zijn er drie uitgebreide lessen beschikbaar vanuit het AJSO. Leerdoelen:Kennismaken met de instrumenten en muziek van het symfonieorkest Ontdekken wat de rolverdeling is in een orkest Disciplines:Muziek
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
voorbereidende les
In de voorbereidende les worden de leerlingen voorbereidt op het bezoek aan het AJSO. Er wordt kennis gemaakt met het symfonieorkest en de verschillende instrumenten, ze leren twee liedjes aan die gezongen worden tijdens de excursie en aan het eind leren de leerlingen hoe ze elkaar kunnen dirigeren. Voorbereiding - Neem de woordenlijst door - Print de lesinstructie Benodigde materialen voor de voorbereidende les - Lesinstructie (in de bijlage) - Bladmuziek voor de leerlingen (Instrumentenlied en Dirigeren kan toch iedereen) - Werkende geluidsinstalatie
Praktische informatie bezoek Hallo AJSO
Leerkrachten dragen te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het handhaven van veiligheid en orde in de klas, en het wordt op prijs gesteld dat zij actief deelnemen aan de excursie. Wij vragen de begeleiders verspreid tussen de leerlingen in te gaan zitten. Neem de beide liedjes nog een keer door voorafgaand aan de excursie zodat de kinderen uit volle borst mee kunnen zingen. De muzikanten op het podium kunnen iedereen uit de zaal zien en horen. Praat dus niet door het concert heen, ga niet met een sleutelbos spelen en pak niet je telefoon (de muzikanten zien het oplichten van de schermen). De leerlingen mogen reageren als er om reactie gevraagd wordt, maar op excessief gedrag vragen wij de begeleiders om in te grijpen. De excursie vindt plaats in Kunstlinie. Het adres is: Esplanade 10, Almere-Stad. De locatie is goed bereikbaar met de fiets, het OV, de auto of een tourbus. De tijd die is aangegeven op de planning is de tijd waarop het concert start. Wees minimaal 15 á 20 minuten voor aanvang aanwezig. De kinderen worden door de medewerkers van Kunstlinie naar de juiste plek begeleidt. Het is niet toegestaan om te eten en drinken in Kunstlinie. Telefoons van de begeleiders en leerlingen staan uit in verband met de techniek in de zaal. Het is niet toegestaan om tassen mee de zaal in te nemen. Laat deze bij voorkeur op de school achter. Er is 1 begeleider per 10 leerlingen welkom in de zaal. Indien er meer begeleiders mee komen zullen zij moeten wachten in de foyer van Kunstlinie. De voorstellingsduur is +- 60 minuten., maar kan altijd iets uitlopen.
Lesson plan with 2 Lessons
EXCURSIE: 2turvenhoog op school - Voorstelling Ilė, mijn thuis
Ilė, mijn thuis - Katrhin Gramelsberger & Jörgen GarioBeeldende voorstelling over het vinden en verliezen van een thuisWanneer beginnen wij met het creëeren van een thuis? En wat gebeurt er als wij het thuis dat wij hebben opgebouwd ontgroeien? Wat gebeurt er voordat wij beginnen met inpakken? Wat verhuist er in onszelf?Een research over het verliezen en vinden van een thuis en de innerlijke chaos die beide teweegbrengen. Kathrin bezoekt de verschillende 'thuizen' die zij in de loop van de tijd heeft opgebouwd, weer verlaten en is ontgroeid is. Daarbij is zij nieuwsgierig naar de fysieke herinneringen die haar lichaam heeft opgeslagen.Leerdoelen:Leerlingen maken kennis met theater en dansLeerlingen leren over het thema thuisLeerlingen verwerken en delen wat ze hebben gezien, door erover te praten en door dans/beweging en muziek.Disciplines:Theater en dansMuziek
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
voorbereidende les
Voorbereiding: - Neem de woordenlijst door- Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Lesinstructie (in de bijlage)Jullie gaan samen de voorstelling ilė, mijn thuis bezoeken. In de voorbereidende les worden de leerlingen voorbereid op de voorstelling en hun bezoek. Na afloop kun je in de klas de verwerkingsopdrachten doen, of een deel daarvan. De verwerking helpt de leerlingen om te begrijpen wat ze hebben gezien en de ervaring te delen. Ook leren ze zo de verschillende aspecten van kunst kennen en erover praten en uitwisselen.
Voorstelling & praktische informatie
Ile, mijn thuis - Katrhin Gramelsberger & Jörgen GarioBeeldende voorstelling over het vinden en verliezen van een thuisDuur: ± 30 minBijzonderheden: Leerlingen worden door de spelers opgehaald in het lokaal en worden al dansend meegenomenen op reis naar de voorstellingsruimte.Praktische informatie:De voorstelling wordt gespeeld in de speelzaal van de school. Indien de school uit meerdere locaties bestaat, is in de planning van de school aangegeven op welke locatie de voorstelling gespeeld wordt.De makers zullen ± 1 uur voor aanvang op uw school aanwezig zijn. Graag zien wij dan de ruimte waar de voorstelling plaats zal vinden. Een kleine ruimte waar wij ons kunnen omkleden en onze spullen achter kunnen laten zou fijn zijn.Het is belangrijk dat de ruimte schoon en leeg is. Wij zullen met blote voeten dansen dus een schone vloer is essentieel.Leerkrachten dragen te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het handhaven van veiligheid en orde in de klas, en het wordt op prijs gesteld dat zij actief deelnemen aan en aanwezig zijn bij de voorstelling om een ondersteunende en leidende rol te vervullen.
reflectie
Voorbereiding:- Neem de woordenlijst door- Print de lesinstructieBenodigde materialen voor de voorbereidende les:- Lesinstructie (in de bijlage)Doe na afloop de verwerkingsopdrachten in de klas, of een deel daarvan. De verwerking helpt de leerlingen om te begrijpen wat ze hebben gezien en de ervaring te delen. Ook leren ze zo de verschillende aspecten van kunst kennen en erover praten en uitwisselen.
Lesson plan with 3 Lessons
Lesplan tentoonstelling: Wonderbaarlijke Wezens
Al eeuwen is de mens geïnteresseerd in de wonderbaarlijke wezens die op deze aarde rondstruinen. Bij Kunsthal KAdE maakten we een tentoonstelling over die 'verwondering'.
Culturele en kunstzinnige vormingKunst+1MBOBasisschoolPraktijkonderwijsMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 3-8Leerjaar 1-5Studiejaar 1-4
Over de tentoonstelling
Vanaf 3 juni is de tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens te zien. Al sinds de Griekse en Romeinse tijd deelden avontuurlijke reizigers verhalen over de wonderbaarlijke ‘wilde’ dieren die ze hebben gezien tijdens hun verre reizen; met slagtanden, een grote hoorn, gevaarlijke klauwen of met een enorme lange nek. Ze ontdekten een nieuwe wereld, die enorm tot de verbeelding sprak. In de tentoonstelling staat die verwondering centraal. Van teksten toegeschreven aan Aristoteles, tot mythische verhalen en geruchten over het nog onbekende, magische dierenrijk. De tentoonstelling stelt de vraag waarin de verwondering vandaag de dag schuilt, maar ook: welke verantwoordelijkheden hebben we als mens tegenover dieren?
Tip! bereid je bezoek voor met de klas
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld. Er zijn aparte lessen voor het PO en voor het VO. De lessen laten de leerlingen alvast kennismaken met het onderwerp van de tentoonstelling en een paar kunstwerken.
Wat is er te zien?
De tentoonstelling 'Wonderbaarlijke Wezens' is te zien van:3 juni t/m 3 september 2023 in Kunsthal KAdE Amersfoort
Lesson plan with 4 Lessons
2021 Mirror | Mirror >> Lesplan
Tijdens thematentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! wordt Kunsthal KAdE omgetoverd tot een spiegelwereld. Te zien tot en met 29.08.2021.
Kunstzinnige oriëntatieBasisschoolMiddelbare schoolmavo, havo, vwoGroep 1-8Leerjaar 1-6
Mirror | mirror. reflect yourself
Stap in een spiegelwereld bij Kunsthal KAdE. Sommige spiegels reflecteren pas als je naar ze lacht. Andere zet je zelf in beweging door je van je beste kant te laten zien op een hometrainer. Van holle en bolle spiegels tot vergezichten in het oneindige. Ook zijn experimenten te zien die door weten-schappers met spiegels zijn gedaan en slimme oplossingen van ontwerpers.
Wat is er te zien?
In de tentoonstelling laten ongeveer dertig kunstenaars je verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen: spiegeling. Kunstenaars reflecteren door middel van de spiegel op zichzelf, het idee van perfectie en de werkelijkheid. Een ieder met zijn of haar eigen medium: er zijn installaties te zien, films, fotografie, schilderijen en natuurlijk heel veel soorten en maten spiegels. Er hangt in de bovenzaal een enorme glazen kroonluchter en in de grote zaal staat een reuzachtige spiegel mobile. Kunstenaars, wetenschappers en ontwerpers dagen je met hun werken uit om echt eens in de spiegel te kijken en na te denken over de vraag: wie ben ik? En waar ga ik heen?Snel naar meer info over de tentoonstelling op de website van KAdESnel naar meer info over bezoek met de klas op de website van KAdE
Je bezoek voorbereiden
Bij deze tentoonstelling zijn er voorbereidende lessen ontwikkeld voor zowel het PO als het VO. De lessen activeren de voorkennis van de leerlingen over spiegels en spiegelingen en introduceren een aantal thema's en kunstwerken die in de tentoonstelling aan de orde zullen komen.
Lesson plan with 1 Lesson
EXCURSIE: Kunst is Leuk!
In de voorbereidende les krijgen leerlingen filmpjes en afbeeldingen te zien van verschillende exposities in dezelfde ruimte. Ze denken na over wat voor hun kunst is en maken kennis met het beroep van curator.Leerdoelen:Leerlingen kunnen het begrip kunst definiëren;Leerlingen kunnen uitleggen wat een curator is en doet;Leerlingen leren dat de ruimte een onderdeel is van de kunst die tentoongesteld wordt.Disciplines:Beeldende kunst
KunstKunstzinnige oriëntatieBasisschoolGroep 7
voorbereidende les
Voorbereiding:- Lees de woordenlijst zorgvuldig door.- Print de lesinstructie uit.Benodigde materialen voor de voorbereidende les:- Lesinstructie (zie bijlage)- Grijspotlood, gum en kleurpotloden- 1 vel schetspapier per leerling
Excursie Kunst is Leuk + Praktische informatie
Leerkrachten dragen te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het handhaven van veiligheid en orde in de klas, en het wordt op prijs gesteld dat zij actief deelnemen aan de excursie om een ondersteunende en leidende rol te vervullen. Tijdens de excursie naar de expositiehal van Kunst is Leuk worden de leerlingen zelf curator. Samen met de museumdocent gaan zij aan de slag met het uitkiezen van kunstwerken, opbouwen van de expositie en het maken van marketing. De expositie blijft de gehele week staan en wordt aangevuld met de tentoonstelling van andere klassen. Tijdens de openingstijden in het weekend kunnen de ouders komen kijken naar wat de kinderen hebben gemaakt.Praktische informatie:De locatie is goed bereikbaar met de auto, fiets en het ov.Wij verwachten jullie 15 minuten van te voren aanwezig op de locatie. De ruimte van Kunst is Leuk is niet heel erg groot, hierdoor is het niet mogelijk een ongelimiteerd aantal begeleiders mee naar binnen te nemen. Neem hiervoor contact op met KIDD (kidd@bontehond.net) De excursie duurt +- 90 minuten, maar kan altijd iets uitlopen.Locatie:Citadel 22 1315 VL Almere-Stad
reflectie
Voor dit lesblok is geen reflectie beschikbaar in de klas.