3 lessons Muziek basisschool groep 3
Looking for interactive lesson materials Muziek for basisschool groep 3? Browse ideas for online lesson plans Muziek from other educators.
Lesson plan with 5 Lessons
De kracht van muziek: groep 3-4
Kunstzinnige oriëntatieMuziek+1BasisschoolGroep 3,4
Introductie
Deze lessenreeks bestaat uit 10 lessen en is onderdeel van de leerlijn 'De kracht van muziek'. We raden het aan om de lessen in de juiste volgorde te geven, echter ben je vrij om hiervan af te wijken. In de lessen wordt aandacht besteed aan verschillende muzikale parameters zoals melodie, toonhoogte en toonduur. In deze lessenreeks worden 4 muzikale verhalen behandeld waarin emotie, assosiatie en samenwerking centraal staan.
Overzicht van de lessen
Les 1 - Lang, kort, kort, lang Muziek kan je op veel verschillende manieren spelen. Hard/zacht, snel/langzaam, maar ook kort en lang. In deze les luisteren de leerlingen naar verschillende composities en leren zo onderscheid maken tussen korte en lange tonen. Daarnaast maken ze een klassikale compositie met korte en lange noten. Les 2 - De notenkakerIn deze les maken leerlingen zelf muziek met behulp van vier slagwerkinstrumenten aan de hand van grafische notatie. Les 3 - Een heleboel gevoelDe leerlingen leren in deze les 4 emoties te benoemen (boos, blij, bang en verdrietig). Verder wordt er gesproken over wat gevoelens zijn en welke gevoelens passen bij welk muziekstuk. Ook wordt er op muziek getekend en wordt daarop gereflecteerd.Les 4 - Het verhaal van de mugDe leerlingen kunnen geluidseffecten maken bij een verhaal en kunnen het effect van muziek onder een filmpje onder woorden brengen. De leerlingen voeren gezamenlijk een muzikaal verhaal uit. Les 5 - Maestro muziek!De leerlingen weten wat een dirigent zoal doet voor het orkest. Ze zien het verschil tussen snel/langzaam, hard/zacht dirigeren en kunnen zelf een muziekstuk dirigeren. Les 6 - Melodische spelletjes!Met deze activiteit leren de kinderen dat geluiden hoog of laag kunnen zijn.Les 7 - Muzikale experimentenMet deze activiteit ontdekken leerlingen dat geluid trilling is door het uitvoeren van experimenten.Les 8 - Peter en de Wolf!De leerlingen maken kennis met het verhaal, de muziek en de emoties uit ‘Peter en de Wolf’. Ze kunnen de muziekinstrumenten herkennen en de dieren die zij in het verhaal verbeelden. Ze ontdekken dat muziek emoties kan oproepen en leren emoties uit muziekfragmenten te interpreteren. Les 9 - Raad het geluidDe leerlingen gaan op zoek naar geluiden! Ze leren om geluiden op te nemen met een opnameapparaat en leren geluiden te beschrijven.Les 10 - Zeg Roodkapje ...De leerlingen leren vier verschillende emoties te benoemen bij muziekstukken en verhaallijnen. Ze leren een toneelstukje op muziek op te voeren en kijken kritisch naar het toneelspel van klasgenoten.
Bijzonderheden
In deze lessenreeks worden vier muzikale verhalen behandeld. Deze lessen kunnen wat meer tijd vragen dan aangegeven. Er zijn ook mogelijkheden om de verhalen te te koppelen aan andere vakken (zoals drama of dans). In het verhaal van de mug (zie rechts) is het ook mogelijk om zelf een ander verhaal te kiezen, passend bij het thema dat jullie behandelen in de klas. Hieronder staan de lessen met de muzikale verhalen uitgelicht:
Lesson plan with 1 Lesson
Hans en Grietje - groep 1-2-3
DramaKunstzinnige oriëntatie+1BasisschoolGroep 1-3
Introductie
Wat leuk dat jij binnenkort met jouw leerlingen naar de voorstelling Hans en Grietje komt. Wij hebben deze voorstelling ontwikkeld in samenwerking met Het Wilminktheater en de Nederlandse Reisopera. In dit lesplan vind je alle informatie die je nodig hebt om jullie theaterbezoek en lessen voor te bereiden.
Overzicht van het lespakket
Het lespakket bestaat uit drie lessen en een reflectieles. Zorg dat de leerlingen in ieder geval de twee liedjes uit de voorstelling kunnen zingen. De ervaring leert dat wanneer leerlingen goed voorbereid zijn ze beter in het verhaal kunnen opgaan, waardoor hun verbeeldingskracht versterkt wordt. In verschillende opdrachten is een quiz-element verwerkt. Hiervoor kunnen leerlingen een device gebruiken. Hebben jouw leerlingen geen device? Dan kan je de vragen/opdrachten ook klassikaal behandelen. Les 1Kennismaking met het verhaal Het lied Ik ben een danseres uit de voorstellingHet begrip voorstelling wordt behandeldFilmpje ter introductie op de voorstellingLes 2Herhaling Ik ben een danseres + bewegingen bedenkenKennismaking met de instrumentenHet lied Stomme heks, het is voorbijTeken je fantasie-instrument (nodig: papier + tekenmateriaal)Les 3Herhaling van de liedjesLeerlingen bedenken een eigen einde van het verhaal - zie hieronder de uitlegRegels omtrent het concertbezoekReflectielesHet is aan te raden de reflectieles zo snel mogelijk in de klas te geven, omdat de ervaring voor jouw leerling dan nog het meest vers in het geheugen ligt.Gezamenlijk het verhaal terughalen mbv foto's en gerichte vragenInstrumentenquizEen tekening maken over de voorstellingDit lespakket sluit aan op de volgende kerndoelen volgens de SLO:54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Over het verhaal
Wie heeft er als kind niet gedroomd van een huis van snoep? Of nagels gebeten van spanning of Hans en Grietje de weg naar huis wel zouden vinden? Let op! Dit verhaal van Hans & Grietje gaat nog steeds over een broer en zus, maar in plaats van dat ze worden achtergelaten door hun ouders, kiezen ze er zelf voor om weg te lopen. Het verhaal is in een modern jasje gestoken. Als leerkracht kan jij zelf het beste bepalen of je dit aan je leerlingen vertelt. Tijdens het voorbereiden van de lessen zullen de overeenkomsten uit beide verhalen als uitgangspunt gebruikt worden voor de theaterale opdrachten.
Lesson plan with 1 Lesson
Hans en Grietje - lespakket groep 3-5
DramaKunstzinnige oriëntatie+1BasisschoolGroep 1-3
Introductie
Wat jammer dat jullie helaas niet naar onze voorstelling De Liefste Wens in het theater konden komen. Als alternatief biedt Phion jullie een registratie aan van onze nieuwste ensemblevoorstelling Hans en Grietje. Wij hebben deze voorstelling ontwikkeld in samenwerking met Het Wilminktheater en de Nederlandse Reisopera. Ook in deze voorstelling is er ruimte voor de leerlingen om mee te doen, maar dan in de klas! In dit lesplan vind je alle informatie die je nodig hebt om de bijbehorende lessen voor te bereiden.
Overzicht van het lespakket
Het lespakket bestaat uit drie lessen en een reflectieles. Zorg dat de leerlingen in ieder geval de twee liedjes uit de voorstelling kunnen zingen. De ervaring leert dat wanneer leerlingen goed voorbereid zijn, ze beter in het verhaal kunnen opgaan waardoor hun verbeeldingskracht versterkt wordt. In verschillende opdrachten is een quiz-element verwerkt. Hiervoor kunnen leerlingen een device gebruiken. Hebben jouw leerlingen geen device? Dan kan je de vragen/opdrachten ook klassikaal behandelen. Les 1Kennismaking met het verhaal Het lied Ik ben een danseres uit de voorstellingHet begrip voorstelling wordt behandeldFilmpje ter introductie op de voorstellingLes 2Herhaling Ik ben een danseres + bewegingen bedenkenKennismaking met de instrumentenHet lied Stomme heks, het is voorbijTeken je fantasie-instrument (nodig: papier + tekenmateriaal)Les 3Herhaling van de liedjesLeerlingen bedenken een eigen einde van het verhaal - zie hieronder de uitlegRegels omtrent het concertbezoekReflectielesHet is aan te raden de reflectieles zo snel mogelijk in de klas te geven, omdat de ervaring voor jouw leerling dan nog het meest vers in het geheugen ligt.Gezamenlijk het verhaal terughalen mbv foto's en gerichte vragenInstrumentenquizEen tekening maken over de voorstellingDit lespakket sluit aan op de volgende kerndoelen volgens de SLO:54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Over het verhaal
Wie heeft er als kind niet gedroomd van een huis van snoep? Of nagels gebeten van spanning of Hans en Grietje de weg naar huis wel zouden vinden? Let op! Dit verhaal van Hans & Grietje gaat nog steeds over een broer en zus, maar in plaats van dat ze worden achtergelaten door hun ouders, kiezen ze er zelf voor om weg te lopen. Het verhaal is in een modern jasje gestoken. Als leerkracht kan jij zelf het beste bepalen of je dit aan je leerlingen vertelt. Tijdens het voorbereiden van de lessen zullen de overeenkomsten uit beide verhalen als uitgangspunt gebruikt worden voor de theaterale opdrachten.