2 lessons Muziek basisschool groep 4
Looking for interactive lesson materials Muziek for basisschool groep 4? Browse ideas for online lesson plans Muziek from other educators.
Lesson plan with 5 Lessons
De kracht van muziek: groep 3-4
Kunstzinnige oriëntatieMuziek+1BasisschoolGroep 3,4
Introductie
Deze lessenreeks bestaat uit 10 lessen en is onderdeel van de leerlijn 'De kracht van muziek'. We raden het aan om de lessen in de juiste volgorde te geven, echter ben je vrij om hiervan af te wijken. In de lessen wordt aandacht besteed aan verschillende muzikale parameters zoals melodie, toonhoogte en toonduur. In deze lessenreeks worden 4 muzikale verhalen behandeld waarin emotie, assosiatie en samenwerking centraal staan.
Overzicht van de lessen
Les 1 - Lang, kort, kort, lang Muziek kan je op veel verschillende manieren spelen. Hard/zacht, snel/langzaam, maar ook kort en lang. In deze les luisteren de leerlingen naar verschillende composities en leren zo onderscheid maken tussen korte en lange tonen. Daarnaast maken ze een klassikale compositie met korte en lange noten. Les 2 - De notenkakerIn deze les maken leerlingen zelf muziek met behulp van vier slagwerkinstrumenten aan de hand van grafische notatie. Les 3 - Een heleboel gevoelDe leerlingen leren in deze les 4 emoties te benoemen (boos, blij, bang en verdrietig). Verder wordt er gesproken over wat gevoelens zijn en welke gevoelens passen bij welk muziekstuk. Ook wordt er op muziek getekend en wordt daarop gereflecteerd.Les 4 - Het verhaal van de mugDe leerlingen kunnen geluidseffecten maken bij een verhaal en kunnen het effect van muziek onder een filmpje onder woorden brengen. De leerlingen voeren gezamenlijk een muzikaal verhaal uit. Les 5 - Maestro muziek!De leerlingen weten wat een dirigent zoal doet voor het orkest. Ze zien het verschil tussen snel/langzaam, hard/zacht dirigeren en kunnen zelf een muziekstuk dirigeren. Les 6 - Melodische spelletjes!Met deze activiteit leren de kinderen dat geluiden hoog of laag kunnen zijn.Les 7 - Muzikale experimentenMet deze activiteit ontdekken leerlingen dat geluid trilling is door het uitvoeren van experimenten.Les 8 - Peter en de Wolf!De leerlingen maken kennis met het verhaal, de muziek en de emoties uit ‘Peter en de Wolf’. Ze kunnen de muziekinstrumenten herkennen en de dieren die zij in het verhaal verbeelden. Ze ontdekken dat muziek emoties kan oproepen en leren emoties uit muziekfragmenten te interpreteren. Les 9 - Raad het geluidDe leerlingen gaan op zoek naar geluiden! Ze leren om geluiden op te nemen met een opnameapparaat en leren geluiden te beschrijven.Les 10 - Zeg Roodkapje ...De leerlingen leren vier verschillende emoties te benoemen bij muziekstukken en verhaallijnen. Ze leren een toneelstukje op muziek op te voeren en kijken kritisch naar het toneelspel van klasgenoten.
Bijzonderheden
In deze lessenreeks worden vier muzikale verhalen behandeld. Deze lessen kunnen wat meer tijd vragen dan aangegeven. Er zijn ook mogelijkheden om de verhalen te te koppelen aan andere vakken (zoals drama of dans). In het verhaal van de mug (zie rechts) is het ook mogelijk om zelf een ander verhaal te kiezen, passend bij het thema dat jullie behandelen in de klas. Hieronder staan de lessen met de muzikale verhalen uitgelicht:
Lesson plan with 2 Lessons
De rivier
Beschrijving
MuziekBasisschoolGroep 4,5
Introductie
Dit lespakket hoort bij de voorstelling 'De rivier, ontwikkeld voor groep 405 door Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel. Onze celliste Anne Knappstein komt in de klas en vertelt een prachtig muzikaal verhaal. Het verhaal is gebaseerd op ‘Ma vlast’ van componist B. Smetana. In ons verhaal leren kinderen assosiaties te maken op muziek en hun eigen verhaal te verklanken en te vertellen. Iedereen hoort en ziet andere dingen wanneer hij of zij naar muziek luistert. Dit willen wij graag stimuleren met het lespakket en met de voorstelling.
OVERZICHT VAN HET LESPAKKET
In dit lespakket vind je:3 lessen (2 ter voorbereiding en en 1 reflectie les)1 liedverschillende opdrachten die leerlingen laten nadenken over het thema en het orkestopdrachten die de koppeling maken tussen muziek en taalJe kunt zelf kiezen welke opdrachten je het meest geschikt vindt voor je leerlingen. We raden aan om in ieder geval het lied te oefenen. Dit lied komt ook terug in de voorstelling en zingen de leerlingen mee. Het lespakket bestaat uit verschillende onderdelen waarvan sommigen wat meer tijd in beslag nemen (bv. het schrijven van het gedicht in les 3). Je staat geheel vrij om de les op te delen en aan te bieden op meerdere momenten in de week.Les 1 en 2 zijn ter voorbereiding op de voorsteling en les 3 is een reflectie les en dient na afloop van de voorstelling te worden gegeven. Het is wenselijk om de reflectie les in dezelfde week te geven als de voorstelling, bijvoorbeeld de volgende dag. 54 De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
ACHTERGRONDINFORMATIE
De voorstelling is ontwikkeld om kinderen uit groep (3)-4-5 op speelse wijze kennis te laten maken met instrumenten uit een symfonieorkest. Tijdens de muzikale vertelling in de klas speelt Anne Knappstein op haar cello. Ze laat de kinderen van dichtbij kennismaken met verschillende muziekinstrumenten. Het orkest zelf heeft ze meegenomen in een stoere ghettoblaster, want het orkest past niet in de klas, omdat het uit wel meer dan 80 muzikanten bestaat! De kinderen mogen tijdens de voorstelling meezingen en bewegen. Anne betrekt de leerlingen op interactieve wijze bij het verhaal en zorgt voor een prachtige muzikale beleving bij jou in de klas!