Examentraining Kenmerkende aspecten herkennen en noemen
Kenmerkende aspecten herkennen en noemen
1 / 25
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5
Cette leçon contient 25 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 45 min
Éléments de cette leçon
Kenmerkende aspecten herkennen en noemen
Slide 1 - Diapositive
Leerdoel
De leerling herkent en benoemt de kenmerkende aspecten (passend bij de gegeven voorbeelden).
Slide 2 - Diapositive
Herkennen en benoemen
Slide 3 - Diapositive
Vroegmoderne Tijd
Ontdekkers en Hervormers, 1500-1600, 16e eeuw Regenten en Vorsten, 1600-1700, 17e eeuw Pruiken en Revoluties, 1700-1800, 18e eeuw
Slide 4 - Diapositive
5p Noem de vijf kenmerkende aspecten passend bij tijdvak 5.
Slide 5 - Question ouverte
4p Noem de vier kenmerkende aspecten passend bij tijdvak 6.
Slide 6 - Question ouverte
4p Noem de vier kenmerkende aspecten passend bij tijdvak 7.
Slide 7 - Question ouverte
Gebruik bron 1. Andrea Odoni (1488-1545) wordt door de elite van Venetië uitgesloten van hoge bestuursfuncties. Met dit schilderij wil Odoni zijn status verhogen op een manier die past bij de zestiende eeuw. 2p 1 Noem twee kenmerkende aspecten uit de zestiende eeuw passend bij bron 1 Let op: je mag een kenmerkend aspect maar één keer gebruiken.
Slide 8 - Question ouverte
Toen Willem van der Straaten in 1636 hoogleraar werd aan de universiteit van Utrecht, behield hij zijn baan als stadsarts. Hij verplichtte zijn studenten mee te lopen tijdens zijn rondes langs de zieken in het Catharijne-gasthuis. Volgens Van der Straaten kon hij daardoor zijn onderwijs beter laten aansluiten op een nieuwe eis die in de zeventiende eeuw aan wetenschap werd gesteld. 1p 2 Noem het kenmerkend aspect passend bij de bovenstaande tekst.
Slide 9 - Question ouverte
In de achttiende eeuw waren de bewoners van het Overijsselse platteland verplicht om tweemaal per jaar onbetaalde werkzaamheden te verrichten voor de drost (een bestuursambtenaar). In 1778 deed de politicus Joan Derk baron van der Capellen tot den Poll in de Statenvergadering van Overijssel de oproep om deze werkzaamheden af te schaffen. 1p 3 Noem het kenmerkend aspect van de achttiende eeuw waarvan deze oproep een voorbeeld is.
Slide 10 - Question ouverte
Gebruik bron 2. Een bewering: Met deze wet wil het bestuur van Maryland een godsdienstig en een politiek doel bereiken. 1p 4 Noem het kenmerkend aspect passend bij bron 2.
Slide 11 - Question ouverte
Moderne Tijd
Burgers en Stoommachines, 1800-1900, 19e eeuw Wereldoorlogen, 1900-1950, 20ste eeuw
Televisie en Computer, 1950-heden, 20ste eeuw/21ste eeuw
Slide 12 - Diapositive
6p Noem de zes kenmerkende aspecten passend bij tijdvak 8.
Slide 13 - Question ouverte
8p Noem de zes kenmerkende aspecten passend bij tijdvak 9.
Slide 14 - Question ouverte
5p Noem de zes kenmerkende aspecten passend bij tijdvak 10.
Slide 15 - Question ouverte
De Schotse journalist Samuel Smiles schreef in de jaren 1840 artikelen waarin hij de ideeën van Robert Owen steunde. In 1859 publiceerde Smiles vervolgens een boek waarin hij schreef dat mensen uit de laagste sociale klassen hun levensomstandigheden moesten verbeteren door hard te werken en door in de avond zelf scholing te organiseren. Een bewering: Met de boodschap van zijn boek brak Samuel Smiles met de ideeën van Robert Owen. 1p 1 Noem het kenmerkend aspect passend bij de bovenstaande tekst.
Slide 16 - Question ouverte
De Surinaamse schrijver Anton de Kom (1898-1945) leverde kritiek op het Nederlandse beleid in Suriname. Hij verzamelde onder andere klachten over de werkomstandigheden van de arbeiders in Suriname. In 1933 werd hij opgepakt tijdens een optocht naar het huis van de Nederlandse gouverneur, waar hij de klachten wilde aanbieden. Hij werd daarna door de autoriteiten gedwongen om naar Nederland te vertrekken. 1p 2 Noem een kenmerkend aspect uit de eerste helft van de twintigste eeuw passend bij bovenstaande tekst.
Slide 17 - Question ouverte
Gebruik bron 9. Een interpretatie: Met deze prent geeft de tekenaar kritiek weer op het beleid van de DDR-regering in 1953. 1p 3 Noem het kenmerkend aspect passend bij bron 9.
Slide 18 - Question ouverte
Gebruik bron 10. Een conclusie: De problemen die Hasip Turan beschrijft, passen bij de beginperiode van de komst van gastarbeiders naar Nederland. 1p 4 Noem het kenmerkend aspect passend bij bron 10.
Slide 19 - Question ouverte
Herkennen, Benoemen en Uitleggen
Slide 20 - Diapositive
Slide 21 - Question ouverte
Gebruik bron 2. Deze bron is geschikt als illustratie bij twee kenmerkende aspecten van de vroegmoderne tijd. 3p 7 Licht dit toe door: - het kenmerkende aspect van de zestiende eeuw te noemen waarbij deze bron past en - uit te leggen welk kenmerkend aspect van de zeventiende eeuw al in de bron herkenbaar is.
Slide 22 - Question ouverte
In 1781 bepaalde keizer Jozef II voor zijn Oostenrijkse gebieden dat: 1 iedere onderdaan het recht kreeg zijn vroegere meester te verlaten en elders werk te zoeken en 2 alle onderdanen voortaan zelf konden kiezen welk ambacht zij wilden leren. Op grond van deze maatregelen kun je Jozef II een verlicht vorst noemen.
2p 9 Geef bij elke maatregel aan door welk verschillend Verlichtingsideaal Jozef II zich liet leiden.
Slide 23 - Question ouverte
Gebruik bron 3. Naast de 'discussies over de sociale kwestie' past deze bron ook bij andere kenmerkende aspecten van die tijd. 2p 11 Toon dit aan voor twee kenmerkende aspecten, telkens met een verwijzing naar de bron.
Slide 24 - Question ouverte
Gebruik bron 10. Deze bron kan worden gebruikt om twee kenmerkende aspecten van de tweede helft van de twintigste eeuw te illustreren. 2p 26 Toon dit aan voor beide kenmerkende aspecten.