De Huid: Structuur en Functies

De Huid: Structuur en Functies
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

De Huid: Structuur en Functies

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
Aan het einde van de les kun je de verschillende lagen van de huid noemen en minstens drie taken van elke laag beschrijven.

Slide 2 - Diapositive

Introduceer de lesdoelen door ze op te schrijven op het bord of te delen via een presentatie.
Wat weet je al over de huid?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

De Huid: Een Introductie
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

Slide 4 - Diapositive

Toon afbeeldingen van de huid en vraag de leerlingen om te benoemen wat zij zien.
De Opperhuid
De opperhuid is de buitenste laag van de huid en bestaat uit dode huidcellen, melanocyten en keratinocyten. De functies van de opperhuid zijn onder andere bescherming tegen UV-straling, regeling van de lichaamstemperatuur en afscheiding van afvalstoffen.

Slide 5 - Diapositive

Laat de leerlingen de opperhuid op hun eigen handen onderzoeken met een vergrootglas of microscoop.
De Lederhuid
De lederhuid is de middelste laag van de huid en bevat zenuwuiteinden, haarzakjes en zweetklieren. De functies van de lederhuid zijn onder andere het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het detecteren van aanrakingen en pijn.

Slide 6 - Diapositive

Laat afbeeldingen zien van de verschillende onderdelen van de lederhuid en vraag de leerlingen om te benoemen wat zij zien.
Het Onderhuids Bindweefsel
Het onderhuids bindweefsel is de diepste laag van de huid en bestaat uit vetweefsel en bindweefsel. De functies van het onderhuids bindweefsel zijn onder andere het opslaan van energie, het beschermen van de organen en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Slide 7 - Diapositive

Toon afbeeldingen van het onderhuids bindweefsel en vraag de leerlingen om te benoemen wat zij zien.
Taken van de Opperhuid
De opperhuid heeft verschillende taken, waaronder bescherming tegen UV-straling, regeling van de lichaamstemperatuur en afscheiding van afvalstoffen.

Slide 8 - Diapositive

Vraag de leerlingen om in groepen van drie verschillende taken van de opperhuid op te schrijven en deze met de klas te delen.
Taken van de Lederhuid
De lederhuid heeft verschillende taken, waaronder het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het detecteren van aanrakingen en pijn.

Slide 9 - Diapositive

Vraag de leerlingen om in groepen van drie verschillende taken van de lederhuid op te schrijven en deze met de klas te delen.
Taken van het Onderhuids Bindweefsel
Het onderhuids bindweefsel heeft verschillende taken, waaronder het opslaan van energie, het beschermen van de organen en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Slide 10 - Diapositive

Vraag de leerlingen om in groepen van drie verschillende taken van het onderhuids bindweefsel op te schrijven en deze met de klas te delen.
Samenvatting
De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Elke laag heeft verschillende taken die bijdragen aan de functies van de huid.

Slide 11 - Diapositive

Herhaal de belangrijkste punten van de les en beantwoord eventuele vragen van de leerlingen.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 12 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 13 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 14 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.