Laatste les 4GT AK

Laatste les AK
- laatste tips
- voorbereiden
- feedback
- en dan??
1 / 12
suivant
Slide 1: Diapositive
aardrijkskundeMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 4

Cette leçon contient 12 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Laatste les AK
- laatste tips
- voorbereiden
- feedback
- en dan??

Slide 1 - Diapositive

#1 & #2
  • Zorg dat je de actualiteit van de onderwerpen kent
Op het Aardrijkskunde examen VMBO komen een aantal kernthema’s terug. Verdiep je in deze thema’s en zorg dat je ongeveer weet wat er nu speelt. Google bijvoorbeeld eens op het waterbeheer van China of het Midden-Oosten. Bekijk ook eens of er in de laatste jaren droogte is geweest in Spanje, of welke orkanen er in Amerika zijn geweest. De vragen op het Aardrijkskunde examen VMBO zijn soms gericht op actuele problemen.

  • Bestudeer landkaarten
Het Aardrijkskunde examen VMBO gaat over Nederland, Spanje, China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten. Zoek deze landen eens op via Google maps of in een atlas. Zorg dat je de belangrijkste steden en rivieren kent. Als thema’s voor het Aardrijkskunde examen zich richten op bepaalde gebieden, bestudeer deze dan ook. Er is een grote kans dat je landkaarten zult moeten bestuderen tijdens het Aardrijkskunde examen.

Slide 2 - Diapositive

#3 & #4
  • Zorg dat je de verschillen tussen landen kent
Op het Aardrijkskunde examen VMBO worden onderwerpen besproken die op meerdere landen van toepassing zijn. Zorg dat je de verschillen tussen landen kent. Nederland heeft bijvoorbeeld een ander klimaat dan Spanje. Kijk goed welke landen er naast elkaar worden gezet en zorg dat je de verschillen tussen landen kunt uitleggen.

  • Zorg dat je de weerelementen en klimaten kent
Op het examen moet je de verschillende klimaten kennen. Tropische regenklimaten, zeeklimaten, droge klimaten, landklimaten en sneeuw- en ijsklimaten: je moet ze allemaal kennen. Je moet weten waar ze voorkomen en wat de eigenschappen van deze klimaten zijn. Daarnaast moet je de verschillende weerelementen kennen. De weerelementen zijn temperatuur, neerslag, luchtdruk, wind en bewolking. Deze moet je kunnen herkennen.

Slide 3 - Diapositive

#5 & #6

  • Zorg dat je weet hoe landen met water omgaan
Verschillende landen gaan anders om met water. In Nederland wordt het waterbeheer geregeld door de waterschappen en Rijkswaterstaat. Zorg dat je ook weet hoe er in het Midden-Oosten en in China met water wordt omgegaan. Hiervoor moet je weten welke grote rivieren er in deze landen zijn en wat de eigenschappen zijn van deze rivieren. Denk aan de Jangtsekiang in China. De industrie loost veel afval in deze rivier. Hierdoor is de rivier zwaar vervuild. Dit is weer een probleem voor gebieden die afhankelijk zijn van het drinkwater van deze rivier.

  •  Zorg dat je weet wat de gevolgen zijn van de bevolkingsontwikkelingen
Op het examen Aardrijkskunde wordt ingegaan op de bevolkingsontwikkeling in Nederland en Duitsland. Dit heeft verschillende gevolgen. Denk aan de gevolgen voor de leeftijdsopbouw, waaronder vergrijzing. Maar denk ook aan de bevolkingsdichtheid en verstedelijking. Ten slotte moet je ook in kunnen gaan op de bevolkingsontwikkelingen in China. Denk hierbij vooral aan de één-kind politiek en het systeem van de hukou.

Slide 4 - Diapositive

#7
  • Zorg dat je de problemen van Chinese steden kent
China telt meerdere steden met vele miljoenen inwoners. Ook is er sprake van verstedelijking, waarbij bewoners van het platteland naar de stad trekken. Dit zorgt voor overbevolking. Daarnaast is er sprake van luchtvervuiling. De binnensteden van Shanghai of Beijing hangen vaak vol smog. Ten slotte speelt watervervuiling een rol. De industrie dumpt namelijk afval in rivieren, wat weer effect heeft op de kwaliteit van het water.

Slide 5 - Diapositive

Hoe kan je je voorbereiden?

Slide 6 - Carte mentale

voorbereiden
  • eindexamensite.nl
  • examenblad.nl
  • methodesite
  • examensprint (methode)
  • leerboek samenvatten
  • Filmpjes op teams
  •  oefenen

Slide 7 - Diapositive

Hoe zou je de AK lessen in het geheel willen behoordelen?
110

Slide 8 - Sondage

Hoe zou je mij als docent beoordelen?
110

Slide 9 - Sondage

Ik zou graag een tip van je willen krijgen om mijn lessen nog beter te maken.

Slide 10 - Question ouverte

Wat is je het meest bijgebleven van de AK lessen van afgelopen jaar?

Slide 11 - Question ouverte

Dank!
Ik heb enorm genoten, dank voor jullie inzet en eerlijkheid! 

Slide 12 - Diapositive