les 2: massacultuur

Massacultuur
1 / 16
suivant
Slide 1: Diapositive
ArtSecondary Education

Cette leçon contient 16 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 4 vidéos.

Éléments de cette leçon

Massacultuur

Slide 1 - Diapositive

Waar denk je aan bij massacultuur?

Slide 2 - Carte mentale

Massacultuur: terug naar de oorsprong
Massacultuur is te verdelen in massacommunicatie en massaproductie. Massacommunicatie gaat terug naar duizenden jaren voor christus. “Manipulerende beelden en symbolen vinden hun oorsprong in lang vervlogen tijden. Toen het Romeinse rijk ten einde liep werd kunst al ingezet als politiek campagne-instrument, onderdrukker en propagandamedium.” (uit BBC documentaire How Art Made The World)

Slide 3 - Diapositive

waar denk je aan bij massacommunicatie?

Slide 4 - Carte mentale

Massacommunicatie
Wanneer de oermens van jagen en verzamelen overgaat naar landbouw en handel, wordt taal en communicatie verder ontwikkeld. Communicatie bepaalt het contact tussen mensen. Dat daarin verwarring kan ontstaan is in het Oude Testament reeds beschreven als in de Babylonische spraakverwarring.

Slide 5 - Diapositive

Massacommunicatie
Afbeeldingen van goden of heersers kwamen terug in beeltenissen en op munten. Het christendom heeft een uitgebreide beeldcultuur verspreid over de hele wereld. Religie is een belangrijk aspect van communicatie, evenals de kleding en andere aspecten van het land van herkomst. Het zijn onderdelen van een cultuur waarmee je communiceert, laat zien wie je bent en waardoor je je onderscheidt.

Slide 6 - Diapositive

Massacommunicatie
Geld is een belangrijk communicatiemiddel. Als betaalmiddel in handel, maar in archeologische vondsten kunnen munten een belangrijk verhaal vertellen omdat portretten, teksten, materialen e.d. ons inzicht kunnen geven in een volk, een periode en een land.

Slide 7 - Diapositive

Slide 8 - Vidéo

waar denk je aan bij massaproductie?

Slide 9 - Carte mentale

Massaproductie
Massaproductie komt vooral op gang tijdens de Industriële Revolutie in de 19e eeuw.
Vóór de industriële revolutie werden goederen thuis of in kleine werkplaatsen gemaakt. Het ging om unieke en specifieke producten, die door handelaren op de markt werden aangeboden. Met de opkomst van de stoommachine en bijv. het machinale weefgetouw werd massaproductie mogelijk.
Eind 19e eeuw werden labels heel belangrijk om een verhaal te vertellen over een product. Nu nog kennen we de logo’s van Coca-Cola, Levi’s, Chiquita, e.d.

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Vidéo

Massacultuur
Na WO II spreken we van MASSACULTUUR: de consumptiemaatschappij is deel van de moderne maatschappij: de consument staat centraal
Een consumptiemaatschappij is een samenleving waarin massaal verbruiksartikelen worden aangeboden en gekocht. Massaproducten worden op grote schaal gemaakt en verkocht aan gewone mensen, door middel van reclame. Reclame is het massacommunicatiemiddel bij uitstek. De media spelen hierbij een grote rol. De bonte schilderijen, collages en assemblages uit Dada en futurisme hebben als basis de nieuwe beeldtaal van de reclame- en mediawereld.

Slide 12 - Diapositive

Reclame
Na de industriële revolutie wordt reclame belangrijk. Bedrijven willen hun logo zo bekend mogelijk maken, om meer producten te verkopen, dit doen ze dmv. reclame. Film en televisie leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling en populariteit van reclame. De industrialisatie zorgt voor een trek naar de steden: er ontstaat een nieuwe stedelijke cultuur. Al deze maatschappelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat de pop-art tot bloei kan komen.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Vidéo

Pop-art
In de jaren vijftig beginnen kunstenaars de nieuwe leefomgeving uit te beelden. Ze concentreren zich op de voorwerpen en de symbolen uit de consumptiemaatschappij. Deze kunstrichting wordt "pop-art" genoemd. Pop-art heeft een verandering in kunstbeleving tot gevolg. Kunst komt dicht op het dagelijks leven te staan; geen zogenaamde elitaire kunst, maar populaire kunst, die toegankelijk voor de massa is. Deze vermenging van museale kunst en populaire kunst uit de massacultuur wordt "high and low culture" genoemd.


Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Vidéo