Vroege kerkgeschiedenis

Vroege kerkgeschiedenis
Christenen in de oudheid
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
LevensbeschouwingMiddelbare schoolhavoLeerjaar 1

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Vroege kerkgeschiedenis
Christenen in de oudheid

Slide 1 - Diapositive

Christenen als minderheid
In de eerste eeuwen waren christenen in de minderheid. Ze werden vervolgd omdat ze de keizer niet wilde vereren. Hierover kun je al lezen in de bijbel, in het boek handelingen der apostelen. 

Slide 2 - Diapositive

Getuigen
Vervolgde christenen werden martelaren genoemd dat komt van het Griekse woord marturion dat getuigen betekent. In onze taal heeft dit wordt veel meer te maken met het lijden wat vervolgde christenen moeten ondergaan. 

Slide 3 - Diapositive

Martelaren probeerden het lijden wel te voorkomen door bijvoorbeeld brieven aan macht hebbers te schrijven. Daarin schreef ze dat christenen geen bedreiging waren voor de samenleving zoals we dachten. Mensen die opkwamen voor christenen werden wel apologeten genoemd.

Slide 4 - Diapositive

Keizer Nero
In de nacht van 18 op 19 juli in het jaar 64 n.Chr. brak er een brand uit in Rome het vuur kon zich razendsnel door de stad verspreiden omdat alle huizen nog van hout waren. De stad stond vijf dagen lang in brand het vuur vernietigde bijna heel Rome. Keizer Nero gaf de christenen de schuld van de brand. 

Slide 5 - Diapositive

Er volgt er strenge straffen hij liet christenen kruisigen opeten door de wilde dieren en hij gebruikte ze als fakkels voor zijn tuinfeesten. Ook in de jaren erna werden christenen vervolgd. Soms stopte die vervolgingen voor een korte periode, maar het zou zeker nog wel 200 jaar duren voordat er een een einde aan kwam.

Slide 6 - Diapositive

In de eerste eeuw waren er geen kerk gebouwen maar kwamen de christenen bij elkaar bij de mensen thuis. Het avondmaal en de doop leiden tot vreemde voor oordelen. Buitenstaanders verspreiden het nieuws dat christenen mensen verdronken en daarna hun bloed dronken in een lichaam aten. Het beeld van christenen wij daardoor negatiever. 

Slide 7 - Diapositive

Maak christenen werden vooral vervolgd omdat ze de keizer niet wilde voor Ieren het dienen van een god was een groot probleem. Tolerantie stond hoog in het vaandel. Zolang er maar geaccepteerd werd dat er ook andere goden bestonden. 

Slide 8 - Diapositive

Christenen werden vervolgd omdat ze de keizer niet als God wilde vereren.
A
Juist
B
onjuist

Slide 9 - Quiz

Christenen werden atheïsten genoemd omdat ze tegen een veel godendom waren. De keizer werd als een van de belangrijkste goden gezien en voor de eenheid van het Keizerrijk was het belangrijk dat iedereen dat zo zag. 

Slide 10 - Diapositive

Toch blijft het christendom gestaag groeien. Er was wel verdeeldheid over het martelaarschap. De meeste christenen vonden dat je gerust kon vluchten als een vervolging dreigde maar niet iedereen was het daarmee eens. Tertulianus vond dat je je leven moest geven zoals Christus dat had gedaan.

Slide 11 - Diapositive

Christenen gaven veel hulp aan armen en zieke, terwijl je het Romeinse Rijk daarvoor geen ruimte was. Dat maakte indruk en zorgde ervoor dat mensen zich aansloten bij het christelijk geloof. 

Slide 12 - Diapositive

Aan het eind van de tweede eeuw waren er ongeveer 200.000 christenen. Rondom de Middellandse Zee waren veel christelijke gemeente ook in Engeland in langs de rijn werd het christendom gebracht. Aan het eind van de derde eeuw waren er ongeveer 6 miljoen christenen, 10% van de bevolking. Nog geen halve eeuw later waren er 32 miljoen dat is meer dan de helft van het Romeinse Rijk.

Slide 13 - Diapositive

Mensen sloten zich aan bij het christendom omdat de christenen voor elkaar en voor anderen zorgden
A
Juist
B
Onjuist

Slide 14 - Quiz

Christelijk geloof in Nederland.

Slide 15 - Diapositive

Slide 16 - Lien

Opdracht 
Lees blz 68 bron 19 maak 36 en 37.

Slide 17 - Diapositive