Eenzaamheid

Eenzaamheid
1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 1-4

Cette leçon contient 26 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Eenzaamheid

Slide 1 - Diapositive

28 april 2020
Mensen met een beperking voelen zich significant vaker eenzaam dan mensen zonder beperking. Ruim een op de drie mensen met een beperking (37 procent) voelt zich wekelijks eenzaam en een op de tien geeft aan dat hij/zij zich dagelijks eenzaam voelt (11 procent). Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink onder bijna 2500 Nederlanders met en zonder beperking.

Slide 2 - Diapositive

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem?

Slide 3 - Diapositive

Eenzaamheid
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Slide 4 - Diapositive

Eenzaam of alleen?
Alleen zijn of je eenzaam voelen is niet hetzelfde. Wel valt het vaak samen. Als je alleen bent, heb je niemand om je heen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement.
Sociaal isolement is niet hetzelfde als eenzaamheid. Het kan wel samenvallen. Sociaal isolement is een situatie; eenzaamheid is een gevoel.

Slide 5 - Diapositive

Eenzaamheid is voor iedereen anders
Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen.

Slide 6 - Diapositive

Soorten eenzaamheid
Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Daarbij gaat het respectievelijk om het aantal contacten en de kwaliteit van de contacten. Soms voelt iemand beide, dan wordt ook wel gesproken over gecombineerde eenzaamheid. Het onderscheid in verschillende soorten eenzaamheid is niet alleen theoretisch. Het vraagt ook voor een verschillende aanpak.

Slide 7 - Diapositive

Sociale eenzaamheid
Hierbij gaat het vooral om het ontbreken van contacten met mensen waarmee iemand bepaalde gemeenschappelijke kenmerken deelt, zoals vrienden, kennissen of collega’s.

Slide 8 - Diapositive

Emotionele eenzaamheid
Dit treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één andere persoon, meestal de levenspartner.

Slide 9 - Diapositive

Je bent je eigen graadmeter
Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. Jij bent je eigen graadmeter. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Kort gezegd, wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of het je belemmert in je functioneren.

Slide 10 - Diapositive

Signaleren
Hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor iemand. De signalen die hieronder staan beschreven, kunnen wijzen op eenzaamheid. Maar let op: de signalen kunnen ook wijzen op andere (medische) problemen. Zie je signalen? Maak deze zaken dan bespreekbaar. Het is nooit verkeerd om uit betrokkenheid te handelen.

Slide 11 - Diapositive

Lichamelijke signalen
  • verslechterde zelfzorg
  • vermoeidheid
  • hoofdpijn
  • verhoogde spierspanning
  • gebrek aan eetlust

Slide 12 - Diapositive

Psychische signalen
  • negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
  • gevoelens van zinloosheid en uitzichtloosheid
  • gevoelens van verlatenheid
  • teleurstelling
  • verdriet
  • boosheid
  • verlies van vertrouwen in andere mensen

Slide 13 - Diapositive

Sociale signalen
  • weinig sociale contacten
  • missen van sociale steun

Slide 14 - Diapositive

Gedragsmatige signalen
  • gebrek aan sociale vaardigheden
  • mensen op afstand houden
  • claimgedrag
  • op zichzelf gericht zijn
  • overmatig gebruik of verslaving

Slide 15 - Diapositive

Levensgebeurtenissen
  • overlijden van een naaste
  • scheiding
  • ziekte of beperking (van iemand zelf of een naaste)
  • verhuizing, migratie of veranderde woonomgeving
  • verlies van baan
  • financiële problemen

Slide 16 - Diapositive

Gesprekstips
Als je eenzaamheid bespreekbaar wilt maken, zijn er manieren om het gesprek makkelijker te laten verlopen. Zo is aangetoond dat de houding ‘Wees een OEN’ (Wees open, eerlijk en nieuwsgierig) goed werkt om informatie van iemand te verkrijgen. Net als de gesprekstechnieken ‘Wat is LSD (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen), Laat OMA thuis (Oplossingen, Meningen en Adviezen) en gebruik NIVEA’ (Niet Invullen Voor Een Ander) kunnen waardevol zijn.

Slide 17 - Diapositive

Netwerkversterking
Bij netwerkversterking gaat het om het sterker maken, groter maken en vasthouden van het sociale netwerk van de persoon die je ondersteunt. Kwetsbare mensen hebben vaak een klein netwerk. Netwerken zorgen voor steun en hulp, maar ook zorgen ze ervoor dat je leuke dingen kunt doen met anderen. Dat je het gevoel hebt ergens bij te horen en dat je gewaardeerd wordt. Netwerken zorgen met andere woorden voor een goed en gevuld leven.

Slide 18 - Diapositive

Netwerkversterking
Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om het netwerk van iemand te versterken. Bedenk wel dat dit vaak in kleine stapjes gaat. Maar bedenk ook dat een kleine verandering al veel kan betekenen.

Slide 19 - Diapositive

Versterken sociaal netwerk
Vaak worden de volgende stappen gezet:

  1. Voorbereiding: leer de persoon goed kennen.
  2. Breng het netwerk in kaart.
  3. Verklaar het netwerk.
  4. Bedenk nieuwe mogelijkheden.
  5. Maak een actieplan en ga het doen!

Slide 20 - Diapositive

Zet deze stappen samen met de persoon die je ondersteunt. Kijk wat de persoon voor anderen kan doen, door zichtbaar te zijn en taken uit te voeren ontstaan ook relaties. Iets terugdoen is belangrijk in sociale netwerken. Zoek in alles contacten en activiteiten in de gewone samenleving.

Slide 21 - Diapositive

Slide 23 - Diapositive

vragen
VRAGEN? 

Slide 26 - Diapositive