Opening Leertaak GGZ

Opening Leertaak GGZ
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 4 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

Opening Leertaak GGZ

Slide 1 - Diapositive

Door het doorlopen van deze online les weet je straks wat je te wachten staat bij de leertaak GGZ

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Diapositive

Wat weet je al over de GGZ?

Slide 4 - Question ouverte

Welke ziektebeelden die veel voorkomen in de GGZ ken je al?

Slide 5 - Question ouverte

Welke disciplines werken er in de GGZ?

Slide 6 - Question ouverte

De Geschiedenis van de psychiatrie
De 12e eeuw
De 15e eeuw
1794
De 19e eeuw
Nu
In de 12e eeuw werd er op een kerkelijke manier gekeken naar psychiatrische aandoeningen. Wanneer mensen afwijkend gedrag vertoonde werd gedacht dat zij bezeten waren door de duivel. Je werd gedwongen verbannen en rond te zwerven, anders werd je verbrand op de brandstapel of ingezet als rare attractie op kermissen. 

Vanaf de 15e eeuw werden mensen met een psychiatrische aandoening dollen en dwazen genoemd. In 1442 werd het eerst Dohuis geopend, het Willem Arntzhuis in Utrecht. Patiënten werden vastgeketend en op een afschuwelijke manier 'behandeld'.  Deze behandelingen zouden nu als een vorm van mishandeling en marteling worden gezien. Ze werden aan hun lot overgelaten, wat resulteerde in ondervoeding, viezigheid, ziektes of zelfs de dood. 
Patiënten werden afgesneden van de samenleving en vaak ook van hun familie. Vele kwamen nooit meer uit zo'n 'gekkenhuis'.
Behandelingen die in deze periode veel werden toegepast waren:
- Hydrotherapie, voor agressieve of apathische patiënten. Mensen werden dagen achtereen in baden gelegd, die werden afgewisseld met douches met hogedruk.
- Lobotomie (hersenoperatie) 
- De elektrische shock behandeling 
In 1794 kwam er een naamsverandering. Mensen werden niet meer dol of dwaas genoemd, maar krankzinnig. Deze term werd destijds bedacht door Philipe Pinel. Hij bedacht dat je de 'krankzinnigen' ook best los kon laten lopen, in plaats van ze alleen maar vast te ketenen. 
De 19e eeuw stond voor een grote verschuiving op het gebied van de psychiatrie. Er werd niet meer op een kerkelijke manier gekeken naar de patiënten, maar op een medische manier. In 1841 werd er voor het eerst in Nederland een krankzinnigenwet opgesteld. Vanaf die tijd ging het vooruit en werd er meer onderzoek gedaan. Ook werden dokters psychiaters. Vanaf de jaren '50 werd er voor het eerst medicatie voorgeschreven. Deze periode wordt de psychiatrische revolutie genoemd. Er werd niet meer alleen gekeken naar het individu, maar ook naar de interactie met de samenleving. Deze nieuwe zienswijze was natuurlijk een grote vooruitgang, en staat ook wel bekend als de sociale psychiatrie. Uit deze tijd komen veel therapieën voort zoals de bekende 'systeemtherapie en gezins/relatietherapie'. 
Anno 2022 zijn er heel veel therapieën en verschillende theorieën en zienswijze in de geestelijke gezondheidszorg. Er zijn nog veel dingen onduidelijk, maar gelukkig zijn er ook veel dingen wel bekend. De psychiatrie en onderzoek staat nooit stil. Er is ontzettend veel ontwikkeling geweest op het gebied van medicatie. Medicatie van tegenwoordig werkt beter, precieser en heeft minder bijwerkingen. gelukkig maar. Met het oog op mensen beter kunnen behandelen, is er altijd vooruitgang nodig. Ontwikkelingen van de laatste jaren in de Psychiatrie zijn bijvoorbeeld:
- Ambulantisering (patiënten worden zoveel mogelijk in hun eigen omgeving behandeld.
- De visie van herselgerichte zorg heeft zijn intrede gedaan.
- De nieuwe wet Zorg en Dwang
Hydrotherapie

Slide 7 - Diapositive

Hoe is het om als verpleegkundig te werken in de GGZ
Bekijk de volgende 2 filmpjes: In deze 2 filmpjes vertellen verschillende verpleegkundigen in de GGZ over hun werk.

Is het zoals je had verwacht?
Zou je zelf in de GGZ willen werken?

Slide 8 - Diapositive

Slide 9 - Vidéo

Slide 10 - Vidéo

100 dagen in je hoofd
100 Dagen In Je Hoofd 100 Dagen In Je Hoofd is een VPRO serie waarin Tim den Besten en Nicolaas Veul in de wereld van de psychiatrie duiken. Ze vragen zich in deze serie af hoe is het om ziek in je hoofd te zijn. In 100 Dagen In Je Hoofd lopen Tim en Nicolaas stage bij GGzE, een grote GGZ-instelling in Eindhoven.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Onze Patiënt "Sem"
Deze leertaak gaan wij aan het werk als leerling verpleegkundige op de afdeling RGC jeugd van GGNet in Doetinchem. Op deze afdeling wordt Sem opgenomen. Hij heeft last van een depressie en angsttoornissen. Ook heeft hij een cannabis- en gameverslaving. Wij zullen Sem de komende periode gaan begeleiden in het traject van opname tot aan de ambulante hulp thuis. Dit gaan wij doen door het uitvoeren van meerdere deeltaken. De volledige casus  van Sem staat op canvas.

Slide 13 - Diapositive

Slide 14 - Diapositive

Ervaringscoaches
Om een goed beeld te krijgen van de GGZ is het zeer waardevol om kennis te mogen maken met cliënten die kunnen vertellen over hun eigen ervaringen binnen de GGZ. Tijdens deze leertaak zijn er 10 ervaringscoaches die hun ervaringen met jullie willen delen.  Een ervaringscoach is iemand die opgenomen is geweest in een GGZ instelling en inmiddels is hersteld. Deze mensen willen graag andere helpen door hun eigen ervaringen met anderen te delen. Binnen de GGZ wordt veel gewerkt met ervaringscoaches omdat het voor patiënten bijvoorbeeld heel goed werkt om met iemand te kunnen praten die "echt" begrijpt wat zij meemaken.  
Om alle studenten gebruik te kunnen laten maken van een ervaringsdeskundige zijn jullie ingedeeld in samenwerkingsgroepjes. Per groepje ben je gekoppeld aan 1 ervaringscoach. Jullie spreken wekelijks af met jullie ervaringscoach door te bellen via Teams of Whatsapp groepsgesprek. Jullie gaan met jullie ervaringscoach in gesprek over jullie deeltaken en onderwerpen waar jullie aan werken. Jullie kunnen jullie ervaringscoaches vragen naar hun persoonlijke 
ervaringen, of je kan hen vragen voor advies bij jullie deeltaken.

Op de volgende slide zien jullie een filmpje van een ervaringsdeskundige die vertelt over zijn werk.

Slide 15 - Diapositive

Ervaringscoaches
- Iedere week 1 gesprek
- Eerste gesprek volgende week
- Stuur dus deze week een email naar jullie ervarngscoach
- Neem je begeleidend docent mee in de cc.
Spreek de eerste keer af op school

Slide 16 - Diapositive

Slide 17 - Vidéo

Tot slot
Dit was de opening van de Leertaak GGZ.
We hopen dat jullie met deze informatie een goede start kunnen maken!
Alle informatie die je nodig hebt om te werken aan de leertaak staat op canvas. 
Heb je vragen stel ze dan aan een van de docenten / coaches.
Succes met het werken aan de leertaak GGZ

Slide 18 - Diapositive