Les 1: Waarom is het Binnenhof in Den-Haag gebouwd?


Waarom is het Binnenhof in Den-Haag gebouwd?
1 / 21
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisBasisschoolGroep 7

Cette leçon contient 21 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon


Waarom is het Binnenhof in Den-Haag gebouwd?

Slide 1 - Diapositive

Wat weet je allemaal over het Binnenhof?

Slide 2 - Carte mentale

Zoek bij de volgende landen de hoofdstad en de regeringsstad op en schrijf deze hieronder op:
Engeland, Italië, Spanje, Nederland, Frankrijk en Duitsland

Slide 3 - Question ouverte

Wat valt je op bij de antwoorden van de vorige vraag?

Slide 4 - Question ouverte

Wat ga je doen?
  • In tweetallen ga je de Lesson Up les die met je wordt gedeeld samen maken!
  • In deze les kom je erachter hoe Den-Haag is ontstaan en waarom het de stad is geworden waar het bestuur zich heeft gevestigd!
  • Ben je klaar? Kijk naar het bord en doe wat er staat!

Slide 5 - Diapositive

Ontstaan Den-Haag
De Nederlanden
Het huidige Nederland was in het tijdvak Steden en Staten een deel van het Duitse Rijk. Het Duitse Rijk was, door het leenstelsel, opgedeeld als een legpuzzel van tientallen vorstendommen. In ons gebied waren dat Holland, Vlaanderen, Gelre, Brabant, Utrecht en Luik. Zij gedroegen zich, min of meer, zelfstandig en voerden regelmatig oorlog met elkaar.

Leenstelsel
Het leenstelsel, ook bekend als het feodale stelsel, was een manier van besturen. waarbij de koning het dagelijks bestuur van bepaalde gebieden overliet aan leenmannen, bijvoorbeeld een hertog, graaf of heer. Deze leenmannen konden deze stukken dan weer lenen aan achterleenmannen, bijvoorbeeld een ridder of baron.

Slide 6 - Diapositive

Ontstaan Den-Haag
Graaf Willem de tweede
De machtigste middeleeuwse edelen waren rond deze tijd de Graven van Holland. De eerste Graven van Holland reisden vooral rond, langs hun verschillende grafelijke hoven. Echter, onder Willem de tweede werd begonnen met het uitbouwen van het hof in Den Haag, tot een vaste grafelijke verblijfplaats. Deze wordt ook wel met de naam ‘Ridderzaal’ aangeduid.
'Ridderzaal'
Dit is de Ridderzaal. Deze werd gezien als de grafelijke verblijfplaats. Het was namelijk neutraal terrein, waardoor er allerlei graven op afkwamen
Graaf Willem de tweede
Willem II was graaf van Holland en Zeeland van 1234  tot 1256 en koning van het Heilige Roomse Rijk van 1248 tot 1256. In 1256 is hij namelijk door de West-Friezen vermoord, want hij is met zijn paard door het ijs gezakt. Zijn zoon Floris V was toen nog maar 1,5 jaar oud. 

Slide 7 - Diapositive

Hoe heet de vader van graaf Willem de tweede?
A
Floris IV
B
Floris VI
C
Willem de eerste
D
Willem de derde

Slide 8 - Quiz

Ontstaan Den-Haag
Floris V
Floris V was een edelman. Hij was graaf van Holland en Zeeland, later ook heer van West-Friesland. Hij werd geboren in Leiden en leefde van 1254 tot 1296. Toen werd hij vermoord door zijn eigen edelen in 1296. 
Floris V
In 1280 liet Floris V, de omgeving van de Ridderzaal, uitbouwen tot het Binnenhof, dat hierdoor een belangrijk machtscentrum werd. Hij ging, vanuit dit grafelijk paleis, zijn gebied besturen.

Het Binnenhof
Dit is het Binnenhof dat Floris V rondom de Ridderzaal had laten uitbouwen. De woeste gronden in de omgeving maakten deze plek tot een aantrekkelijke plaats om gasten te ontvangen; hier kon naar hartenlust worden gejaagd.

Slide 9 - Diapositive

Floris V was graaf van Holland, Zeeland en heer van West-Friesland. Hoe heten deze provincies op de huidige kaart van Nederland?

Slide 10 - Diapositive

Floris V was graaf van Holland, Zeeland en heer van West-Friesland. Hoe heten deze provincies op de huidige kaart van Nederland?

Slide 11 - Question ouverte

Slide 12 - Diapositive

Vraag
Je hebt de volgende afbeeldingen goed bekeken. Zo zag de natuur eruit rondom het binnenhof in die tijd. Bedenk voor jezelf. Waarom zijn ze daar eigenlijk gaan bouwen?

Slide 13 - Diapositive

Wat zie je hier op de foto?

Slide 14 - Diapositive

Wat voor soort/soorten landschap zie je? Hoe is het reliëf?

Slide 15 - Question ouverte

Slide 16 - Diapositive

Waarom ziet het er zo uit? Waarom daar? (Het is aan de kust)

Slide 17 - Question ouverte

Welk landschap heeft Den-Haag? Noem daar ook vijf kenmerken van.

Slide 18 - Question ouverte

Duinlandschap
Duinlandschap
Duinen liggen vooral aan zee. De ontstaanswijze bestaat uit zand dat door de wind is opgeblazen tot heuvels. Duinen zijn weliswaar het meest opvallende element in het duinlandschap, maar ze zijn slechts een van de onderdelen. Ook het strand en zandplaten kunnen we tot het duinlandschap rekenen en dat is helemaal niet gek, want het zand dat de duinen vormt komt daarvandaan.

Duinlandschap
Het duinlandschap is een smalle strook tussen de zee en het 'binnenland'. Van de zeekant naar de landkant is het duinlandschap opgebouwd uit een serie duidelijk te onderscheiden onderdelen: in zee liggende zandplaten, het strand op de scheidslijn van zee en land, de jonge duinen direct langs het strand en de oude duinen verder landinwaarts.

Duinlandschap
De jonge duinen zijn zo'n duizend jaar geleden ontstaan. De oude duinen gaan terug tot zo'n vijfduizend jaar geleden. Indertijd steeg de zeespiegel nog door het smelten van de land ijsmassa's van de laatste ijstijd.

Duinlandschap
Het duinlandschap is erg gevarieerd. De zeereep, duingraslanden, open duinen, meren, kleine beekjes, natte en droge duinvalleien, duinstruwelen en duinbossen, ze zijn allemaal verschillend. Daarom komen er ook zo veel soorten planten en dieren voor.

Klik op de link en bestudeer deze site!
https://www.geologievannederland.nl/landschap/landschappen/duinlandschap


Slide 19 - Diapositive

Wat vind je ervan?
Had het binnenhof ook ergens anders gebouwd kunnen worden?
Waar had jij het gebouwd en waarom?

Slide 20 - Question ouverte

Het Binnenhof
  • In de 13e eeuw toen de graaf in het Binnenhof woonde was het helemaal omgeven met water. 
  • Daarnaast liet de Hollandse graaf het water uitdiepen 
  • Zo konden andere schepen, onder andere uit Delft bier leveren aan het Binnenhof 
  • Er kon worden geschaatst en gevaren op de Hofvijver en de edelen hielden hier steekspelen met bootjes aan de vijver

Slide 21 - Diapositive