Floris de 5e

wonen in een kasteel
na de romeinen 
monnikken en ridders
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisBasisschoolGroep 3,5

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

wonen in een kasteel
na de romeinen 
monnikken en ridders

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Vidéo

Slide 3 - Vidéo

Slide 4 - Lien

1254-1296 Floris de Vijfde
Regeren in de riddertijd
Het Binnenhof met daarin de Ridderzaal staat midden in Den Haag. Als je weleens iets hoort over onze regering, dan hoor je ook vaak het Binnenhof noemen. Het is de plek waar de regering zit. Het Binnenhof is een erg oud bouwwerk dat ooit het kasteel was van de beroemde Hollandse graaf Floris de Vijfde.

Slide 5 - Diapositive

Paard zakt door het ijs
De geschiedenis van het Binnenhof begint halverwege de 13e eeuw, zo rond 1254. Graaf Willem de Tweede van Holland had net opdracht gegeven om een nieuw kasteel te bouwen in ‘des Graven Haghe’ (het bos van de graaf), toen zijn zoon Floris geboren werd. Nog geen twee jaar later werd graaf Willem de Tweede vermoord. Hij had problemen met de Friezen en was op oorlogspad toen zijn paard door het ijs zakte. De Friezen stormden op hem af en sloegen zijn schedel in. Floris was pas twee jaar, maar toch werd hij de nieuwe graaf van Holland.

Slide 6 - Diapositive

Koning van de boeren
Totdat Floris oud genoeg was, regeerde zijn oom voor hem. Toen Floris de macht overnam, besloot hij eerst wraak te nemen op zijn vaders moordenaars. Hij begon een oorlog tegen de Friezen. Het werd een enorme mislukking. Floris verloor en kreeg thuis te maken met een boze bevolking. Er brak een opstand uit in Kennemerland (een deel van zijn gebied). Het enige wat Floris kon doen, was de boze Kennemers rechten geven waardoor ze beschermd zouden zijn tegen de edelen.
Daar waren de edelen het natuurlijk weer niet mee eens en ze noemden Floris voortaan ‘Der keerlen god’: ‘god’ van de boeren.

Slide 7 - Diapositive

Floris veroverde veel nieuwe gebieden
In de jaren daarop vergrootte Floris het graafschap Holland behoorlijk: hij pikte het Amstelgebied en Woerden in van de bisschop van Utrecht. Daardoor werd de piepjonge stad Amsterdam een Hollandse stad. Verder veroverde hij West-Friesland (nu Noord-Holland). Om zijn nieuwe gebied te beschermen, liet hij burchten bouwen bij Alkmaar, Medemblik en Wijdenes. Maar ook het Muiderslot is in opdracht van graaf Floris gebouwd.

Slide 8 - Diapositive

Floris werd gevangengenomen
In 1296 kreeg Floris weer te maken met een opstand van een paar leenmannen: Gijsbrecht van Amstel, Gerard van Velzen en Herman van Woerden. Deze leenmannen bestuurden uit naam van de graaf een deel van het land voor hem. Ze waren het niet meer met graaf Floris eens en sloten hem op in zijn eigen Muiderslot.

Slide 9 - Diapositive

Floris werd gedood
Vermoord in een sloot
Maar nu kwamen de boeren Floris te hulp. Ze trokken naar het Muiderslot en eisten de vrijlating van hun graaf. De drie opstandelingen gingen ervandoor met hun gevangene. Onderweg probeerde Floris te vluchten, maar zijn benen waren aan elkaar gebonden en hij kwam in een sloot terecht. De drie leenmannen maakten er toen maar meteen een eind aan en doodden hem met hun zwaarden..

Slide 10 - Diapositive

Slide 11 - Lien

Slide 12 - Lien

Slide 13 - Lien