Soorten Games

Soorten Games
Theoriemodule Digispel Maken
1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
InformaticaMiddelbare schoolvmbo b, kLeerjaar 4

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 20 min

Éléments de cette leçon

Soorten Games
Theoriemodule Digispel Maken

Slide 1 - Diapositive

Inleiding
In deze module leer je over de verschillende soorten games die er bestaan en welke doelgroep zij aanspreken. Je leert ook hoe je de juiste keuze kan maken voor een soort game.

Slide 2 - Diapositive

Genres
Net als bij films noemen we soorten games 'genres'. Binnen deze genres zul je te maken krijgen met verschillen in thema's, doel en spelstijl van de games. Game-genres bestaan omdat consumenten en gebruikers verschillende wensen en eisen hebben. Op de volgende pagina kun je zien welke genres er in de gaming wereld bestaan.

Slide 3 - Diapositive

Game Genres
  • Action
  • Adventure
  • Roleplaying Games (RPG)
  • Platform
  • Horror
  • First-person Shooter
  • Beat 'em up
  • Sport
  • Racing
  • Simulation
  • Puzzle
  • Party
Binnen de hoofdgenres van games, die je net hebt geleerd, vallen ook weer kleinere subgenres. Dit betekent dat een game niet persé in één genre valt maar ook elementen van meerdere games kan hebben. Zo bestaan er bijvoorbeeld action-adventure games, survival-horror-games of action-roleplaying games.

Slide 4 - Diapositive


Op de komende pagina's wordt uitleg gegeven over een selectie van game-genres. We bekijken ze niet allemaal omdat voor deze workshop maar een aantal belangrijk zijn.

Slide 5 - Diapositive

Action
Action games zijn games waarin actie centraal staat. De gameplay bestaat uit momenten waarin snelheid, (tijds)druk, ontploffingen, achtervolgingen en andere bloedstollende gebeurtenissen domineren. Action games spreken een brede doelgroep aan, omdat het één van de hoofdredenen waarom mensen graag entertainment tot zich nemen omvat. Mensen willen graag iets beleven dat zij normaal gesproken niet zo snel zouden beleven. Voorbeelden van action-games zijn Call of Duty, Grand Theft Auto, Uncharted en veel meer.

Slide 6 - Diapositive

Roleplaying
Roleplaying games hebben als doel de speler te laten verdiepen in een character in een vooraf bepaalde wereld. De speler gaat op in de wereld en het character en speelt vaak bepaalde quests (missies) om betere uitrusting te verkrijgen of om sterker te worden. Belangrijk element in de gameplay is dat de speler over een aantal statistieken (stats) beschikt die verbeterd kunnen worden. Denk hierbij aan: aanvalskracht, verdediging, harnas, snelheid, spraakvermogen en meer. Roleplaying games spreken mensen aan die graag vele uren besteden aan een alternatieve realiteit en even uit het echte leven willen ontsnappen.

Slide 7 - Diapositive

Platformer
'Platformers' zijn games die al vanaf het begin van de gaming-industrie bestaan. Het zijn de oudste (oldskool) soort games. In deze games is het de bedoeling om een character of object een 'level' te laten voltooien. De speler moet dan vaak van de éne kant naar de andere kant van het leven en moet daarbij allerlei obstakels zien te ontwijken. Dit kan zijn in een 2D of een 3D omgeving. Deze games zijn vaak wat minder realistisch en hebben een echt spel-element waardoor zij gamers aanspreken die graag snel en kort plezier willen verkrijgen. Zij zoeken vooral naar de 'fun' in hun game-keuze. Voorbeelden zijn: Mario, Rayman, Sonic en meer.

Slide 8 - Diapositive

Simulation
Simulation games zijn games die als doel hebben de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. De speler waant zich bijvoorbeeld in de rol van piloot, vrachtwagenchaffeur of automonteur. De game-wereld lijkt vaak erg op de echte wereld en de mogelijkheden in het spel zijn vaak gelijk aan de mogelijkheden in de echte wereld, toegespitst op het onderwerp van de game. Mensen die graag willen ervaren hoe het is om een ander beroep uit te oefenen spelen deze games graag. Voorbeelden zijn: Flight simulator, Eurotruck Simulator, Farming Simulator en Car Mechanic Simulator.

Slide 9 - Diapositive

Puzzle
Puzzle games spreken voor zich. De bedoeling is om puzzles op te lossen die je verder brengen in het spel. Het is bij dit type game nodig om je hersenen te laten kraken. Het spreekt dan ook mensen aan die graag actief met hun hersenen bezig zijn. Daarom is dit genre ook uitermate geschikt voor educatieve games. Een goed voorbeeld van een puzzle game is Tetris.

Slide 10 - Diapositive

Een genre kiezen
Wanneer je het idee hebt een game te gaan maken is het kiezen van het genre de allereerste stap. Het filtert zo al goed uit hoe jouw game eruit komt te zien en wat het doel van de game is.
Om de juiste keuze voor een genre te maken, moet je vooral goed nadenken over het doel dat je met de game hebt en hoe dat doel bereikt wordt. Dat 'hoe', dat is de gameplay. Dat is welke activiteiten de speler onderneemt om het doel te bereiken. In een platformer is het doel bijvoorbeeld om het volgende level te halen. Dat doet de speler door objecten te ontwijken en zo het level door te komen, de gameplay dus. Bij een puzzlegame is het doel het oplossen van de puzzle. De speler doet dat door opdrachten uit te voeren en puzzles in de game te voltooien.

Samengevat: Wat is het doel? --> Hoe behaalt de speler het doel? (gameplay) --> Genre kiezen.

Slide 11 - Diapositive

Opdrachten

Slide 12 - Diapositive

Waarom bestaan game-genres?
A
Ontwikkelaars kunnen zo meer geld verdienen
B
Om aan de wensen en eisen van spelers te voldoen
C
Zo kunnen er meer games worden uitgebracht
D
Zo worden games wat minder saai

Slide 13 - Quiz

Action-Adventure is een ....
A
Hoofdgenre
B
Subgenre

Slide 14 - Quiz

Horror is een ....
A
Hoofdgenre
B
Subgenre

Slide 15 - Quiz

Welk genre is goed geschikt voor educatieve games?
A
Roleplay
B
Platform
C
Puzzle
D
Sport

Slide 16 - Quiz

Welk genre heeft de game op de afbeelding, denk jij?
A
Roleplay
B
Platform
C
Puzzle
D
Adventure

Slide 17 - Quiz

Omschrijf de doelgroep van simulation-games.

Slide 18 - Question ouverte

Omschrijf de doelgroep van action-games.

Slide 19 - Question ouverte

Waarom worden Roleplaying games ook wel als ingewikkeld gezien?

Slide 20 - Question ouverte

Welke volgorde is juist bij het kiezen van een game-genre?
A
1 Genre kiezen, 2 Gameplay bepalen, 3 Doel bepalen.
B
1 Gameplay bepalen, 2 Genre kiezen, 3 Doel bepalen
C
1 Doel bepalen, 2 Gameplay bepalen, 3 Genre kiezen

Slide 21 - Quiz

Klaar?
Stuur nu via Magister een bericht naar meneer Basten waarin je aangeeft dat je de theoriemodule 'Soorten Games' hebt afgerond.

Slide 22 - Diapositive