Aardrijkskunde

Klimaatverandering 
1 / 11
suivant
Slide 1: Diapositive
BurgerschapMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Klimaatverandering 

Slide 1 - Diapositive

Doel van de les: 
Je kan vertellen waar klimaatverandering vandaan kom
Je kan vertellen wat je tegen klimaatverandering kan doen

Slide 2 - Diapositive

klimaatverandering

Slide 3 - Carte mentale

Wat is klimaatverandering 
Klimaatverandering betekent dat het weer op aarde voor een lange tijd verandert. Het wordt warmer, het regent anders en er zijn meer extreme weersomstandigheden. Dit gebeurt vooral omdat mensen dingen doen die ervoor zorgen dat er meer broeikasgassen in de lucht komen

Slide 4 - Diapositive

Slide 5 - Vidéo

Wat zijn broeikasgassen? 


Broeikasgassen zijn gassen in de lucht om ons heen die als een soort deken werken en de warmte van de zon vasthouden. Dit is belangrijk, want zonder deze gassen zou het te koud zijn op aarde. Ze zorgen ervoor dat de temperatuur geschikt is voor leven, omdat ze voorkomen dat alle warmte weer de ruimte in gaat.

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Vidéo

Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P’s: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Zo proberen we ervoor te zorgen dat de aarde niet kapotgaat en dat we er nog lang kunnen blijven leven.


Slide 8 - Diapositive

Ecologische voetafdruk
De voetafdruk is de ruimte die we per persoon innemen op aarde. Deze ruimte wordt berekend op basis van jouw levensstijl. 

Wat je consumeert (gebruikt) kost namelijk ruimte. Eten en drinken neemt bijvoorbeeld ruimte in beslag, omdat het verbouwd en vervoerd moet worden. Maar ook papiergebruik (denk aan bomenkap) en energieverbruik (CO2 uitstoot) kosten veel ruimte.

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo

Opdracht

Slide 11 - Diapositive