Drone - betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid 
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
NederlandsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 14 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 30 min

Éléments de cette leçon

Betrouwbaarheid 

Slide 1 - Diapositive

Doel
Je leert hoe je de betrouwbaarheid van informatie kunt controleren.

Slide 2 - Diapositive

Vertrouwen en betrouwbaarheid
Dat iets 'in de krant stond' wil niet zeggen dat het waar is. Datzelfde geldt voor 'dat heb ik op internet gelezen'.

Gelukkig zijn veel nieuwsbronnen behoorlijk betrouwbaar, maar in sommige gevallen is de informatie onvolledig of onjuist. Twijfel je over de informatie, dan is het fijn om te weten hoe je de betrouwbaarheid van informatie kunt controleren.

Slide 3 - Diapositive

Vindplaats bronnen
Sommige bronnen zijn betrouwbaarder dan andere. Wie een kwaliteitskrant als de Volkskrant, NRC of Trouw leest of naar het NOS-journaal of RTL-journaal kijkt, kan er vanuit gaan dat de informatie klopt  ->  voordat het nieuws de wereld ingaat, wordt het door journalisten gecontroleerd.

Slide 4 - Diapositive

Media als Facebook, Instagram, ...
Berichten op platforms als Facebook en Instagram worden niet 'gefilterd' door een redactie. Deze sites zijn niets meer dan een doorgeefluik. In 2016 ontstond het woord 'nepnieuws' ->  in aanloop naar verkiezingen in verschillende landen werd er via sociale media bewust onjuiste informatie verspreid.

Slide 5 - Diapositive

Slide 6 - Vidéo

Belang van de auteur
Bij de beoordeling van een tekst kan het verstandig zijn te kijken naar het belang van de auteur. Dit kan een politiek belang zijn, maar ook een commercieel belang. Staat hij relatief neutraal ten opzichte van het onderwerp waarover hij bericht of heeft hij er juist belang bij iets in een positief of negatief daglicht te zetten?

->  bij twijfel: google de naam van de auteur of bekijk zijn profiel op LinkedIn

Slide 7 - Diapositive

Gesponsorde melkhoogleraar pleit nog één keer voor meer zuivel
In zijn afscheidsrede betreurt hoogleraar Toon van Hooijdonk de afgenomen melkconsumptie in de westerse landen. Melk levert namelijk belangrijke voedingsstoffen, betoogt hij. Dat Van Hooijdonks hoogleraarschap betaald wordt door de zuivelindustrie, blijft in het nieuwsbericht van Wageningen University onvermeld.

Bron: ftm.nl

Slide 8 - Diapositive

Deskundigheid van de auteur
Ook de deskundigheid van de auteur of van mensen die in het artikel worden genoemd kan ter discussie staan. Deskundigheid krijg je door  je opleiding, je werkervaring of door dingen die je hebt meegemaakt  ->  dat een bekende Nederlander iets zegt op tv, betekent niet automatisch dat hij of zij er ook verstand van heeft.

Slide 9 - Diapositive

In sommige advertenties of reclames prijzen BN'ers bepaalde producten aan.

Welke indruk moeten deze BN'ers geven aan het publiek?

Slide 10 - Diapositive

Actualiteit
Het is ook goed om de actualiteit van de informatie onder de loep te nemen: soms kan informatie achterhaald zijn door de tijd   ->  en artikel over ongezonde of gezonde voeding van tien jaar geleden bevat andere informatie dan een artikel dat korter geleden verschenen is.

Slide 11 - Diapositive

Slide 12 - Vidéo

Slide 13 - Diapositive

Doel
Je leert hoe je de betrouwbaarheid van informatie kunt controleren.

Slide 14 - Diapositive