SBO - Kleuters - 3 x Respect

1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
MentorlesWereldoriëntatie+2BasisschoolGroep 1-3

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 40 min

Introduction

Het 3x-Respect-avontuur kan beginnen! In drie delen ga je met jouw klas op verschillende manieren aan de slag met het begrip respect. Te starten met respect voor jezelf, daarna respect voor elkaar en last but not least respect voor je omgeving. Vertrouwen is een belangrijk basiselement dat in alle delen terug komt. Op avontuur!

Instructions

Lesduur: 35-40 minuten (kan in drie delen worden opgeknipt)

Lesinstructie
Je kan de drie lessen/delen achter elkaar gebruiken of de drie les-delen spreiden.

Deel 1 Respect voor jezelf = slide 01 t/m 07
Deel 2 Respect voor elkaar = slide 08 t/m 10
Deel 3 Respect voor de omgeving = slide 11  t/m 13

Nodig
(teken)papier en kleurpotloden

Instructions

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Het 3x-Respect-avontuur kan beginnen! In drie delen ga je met jouw klas op verschillende manieren aan de slag met het begrip respect.

Te starten met respect voor jezelf, daarna respect voor elkaar en last but not least respect voor je omgeving. Vertrouwen is een belangrijk basiselement dat in alle delen terug komt.
Op avontuur!

Slide 2 - Diapositive

Respect voor jezelf!
Vertel aan de klas dat we een opdracht gaan doen voor meer ‘respect voor jezelf’. Wat zou dat betekenen…?

Optioneel: brainstorm kort of leg uit dat respect voor jezelf misschien wel kan betekenen dat je een beetje lief bent voor jezelf en goed luistert naar je gevoel.

Deel tekenpapier en kleurpotloden uit.

Slide 3 - Diapositive

Stap 1: Teken je hand!

Stap 1: De kinderen gaan ieder een tekening maken van één hand. Pak een vel papier, laat ze één hand op het vel leggen en trek deze om.
Ze kunnen dit ook in tweetallen zelf proberen.

Slide 4 - Diapositive

Stap 2: Waar ben jij allemaal goed in?

Stap 2: Vraag elk kind vervolgens om voor elke getekende vinger iets te noemen waar het goed in is. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit (voetballen, turnen, rennen, touwtje springen, zingen, etc.) of een eigenschap (zorgzaam, behulpzaam, geduldig, aardig, vrolijk, etc.).

Geef de kinderen de ruimte om zelf iets te bedenken, alles is goed. Je kan met de kinderen meedenken als ze het even niet weten.

Slide 5 - Diapositive

Stap 3 Kies je kleuren!

Stap 3: Als de kinderen een activiteit of eigenschap bedacht hebben, vraag dan aan de kinderen om een kleur te kiezen, die bij deze ‘kracht’ past.


Slide 6 - Diapositive

Stap 4 Kleur de vingers in!

Stap 4: Kleur de vinger in! De leerlingen mogen ook de activiteit of eigenschap erbij tekenen of sommige misschien zelfs al schrijven. Ga zo per vinger door tot ze alle vijf gevuld/gekleurd zijn.


Slide 7 - Diapositive

Wat een klas vol kleurrijke talentvolle handen!

Moet je eens kijken hoeveel verschillende kleuren, dat betekent dat we samen in heel veel verschillende dingen goed zijn!

Bespreek deze opdracht na.
  • Wat vonden jullie ervan om je hand na te tekenen en in te kleuren?
  • Waar zijn jullie allemaal goed in?
  • Vonden jullie het moeilijk?

Slide 8 - Diapositive

Respect voor elkaar

Wat betekent dat eigenlijk: ‘respect voor elkaar’?

Optioneel: brainstorm kort of leg uit dat respect voor elkaar misschien wel kan betekenen dat je een beetje lief bent voor elkaar en goed naar elkaar luistert.

Slide 9 - Diapositive

Stap 1 Luisteren naar elkaar

Stap 1: We hebben allemaal verschillende handen, met verschillende talenten en verschillende kleuren. We gaan nu luisteren naar een klasgenoot. Zoek iemand uit je klas met heel andere kleuren op de hand. Vertel elkaar wat je hebt gemaakt en getekend en waarom je de kleuren hebt gekozen.

De kinderen hebben in tweetallen een paar minuten om over hun hand te vertellen. Zorg dat je ze op een duidelijk moment laat wisselen zodat beiden aan het woord komen.


Slide 10 - Diapositive

Stap 2 Iedereen is anders!

Stap 2: Bespreek de opdracht met de klas na. Hoe was dit? Wist je dit al van je klasgenoot? Wie kan er iets over de hand van een ander vertellen?

Sluit het gesprek af door te benadrukken dat iedereen anders is dat dat heel goed is. Je kan elkaar helpen en aanvullen. Wat de een niet kan, kan een ander misschien wel! Bij samenwerken heb je soms wat meer handjes nodig!


Slide 11 - Diapositive

Respect voor de omgeving!

Nu we zo goed weten wat we allemaal kunnen, is het tijd om iets te doen met al die goede eigenschappen. Door samen te werken kun je namelijk heel veel bereiken, en vele handen maken licht werk!

Slide 12 - Diapositive

Samen op een missie!

Bedenk samen met je klas een uitdaging of actie die jullie met elkaar kunnen doen. Dit kan van alles zijn. Van samen de conciërge helpen het schoolplein op te ruimen, tot tekeningen maken voor de buurt om wat liefde te verspreiden! Of wat dacht je van samen de blokken- of duplokist uitzoeken? Jullie kunnen zelf bedenken wat er goed bij jullie klas en school past, zolang jullie maar samen aan de slag gaan.

TIP: Jullie missie kan ook aansluiten bij de uitdagingen van de andere groepen. Zo kun je alle missies thematisch aan elkaar verbinden en maak je samen nog meer impact!

Slide 13 - Diapositive

Samen sta je sterk!

Jullie hebben eerst wat geleerd over jezelf, toen over elkaar en tot slot hoe je samen een verschil kan maken. Dat is tof!
Moet je eens bedenken wat je samen allemaal nog meer kan doen. Samen sta je sterk!