En nu mag er gebruik gemaakt worden van de computers
Slide 5 - Diapositive
Overeenkomst
Een overeenkomst is een afspraak tussen twee of meer partijen over wat ze met elkaar of voor elkaar zullen gaan doen of laten.
Partijen kunnen zowel natuurlijke personen zijn als rechtspersonen. Bij rechtspersonen kan je denken aan bijvoorbeeld BV’s of NV’s.
Een overeenkomst komt tot stand door middel van aanbod en aanvaarding van dat aanbod.
Slide 6 - Diapositive
Koopovereenkomst
Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen (Artikel 7:1 Burgerlijk Wetboek).
Slide 7 - Diapositive
Aanvaarden
Mondeling
Schriftelijk
Stilzwijgend
Anders is een overeenkomst nietig
Slide 8 - Diapositive
Ontbindende voorwaarden
Dit zijn voorwaarden die in de koopakte kunnen worden opgenomen. Op grond van een voorwaarde kan een koper de koopovereenkomst kosteloos ontbinden.
Een ontbindende voorwaarde kan zijn de financiering, het verkrijgen van een huisvestingsvergunning, het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie of de uitkomst van een bouwkundig advies.
Slide 9 - Diapositive
Productaansprakelijkheid
Krachtens de wet is de producent / fabrikant aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door een gebrek in het product dat hij in het verkeer heeft gebracht.
Recente voorbeelden zijn Toyota, Audi, PIP-borstimplantaten, DIANE-pil, dioxinekippen.
Slide 10 - Diapositive
Productaansprakelijkheid
Wie wordt in het kader van productaansprakelijkheid als producent aangemerkt?
De fabrikant van een eindproduct;
De producent van een grondstof;
De fabrikant van een onderdeel;
Eenieder die zich als producent van het product presenteert;
Is de producent / fabrikant buiten de Europese Unie gevestigd, dan wordt de importeur die het product invoert beschouwd als producent;
Kan niet worden vastgesteld wie de producent van het product is, dan wordt elke leverancier van het product beschouwd als producent.
Slide 11 - Diapositive
Productaansprakelijkheid
Een product is gebrekkig indien het niet de veiligheid biedt die men daarvan mag verwachten. Uitgangspunt is dat wat een redelijk gebruiker van het product, in veel gevallen de gemiddelde consument, bij normaal gebruik mag verwachten. Omstandigheden die van belang zijn, zijn in het bijzonder:
De presentatie van het product;
Het redelijkerwijs te verwachten gebruik van het product;
Het tijdstip waarop het product in het verkeer werd gebracht.
Een verkeerde etikettering of gebruiksaanwijzing kan het product ook gebrekkig maken. Dat er een beter product in het verkeer is gebracht is geen grond om het eerder in het verkeer gebrachte product als gebrekkig te beschouwen. Er is dan geen sprake van productaansprakelijkheid.nt.
Slide 12 - Diapositive
Contractuele aansprakeljkheid
Contractuele aansprakelijkheid vloeit voort uit het niet nakomen van een overeenkomst. Als er een contract is opgesteld zijn beide partijen verplicht om de gemaakte afspraken na te komen.
Als hier niet aan wordt voldaan, is er sprake van een ‘wanprestatie’ en moet er een vergoeding komen voor de gemaakte schade. Overmacht is een uitzondering op de regel.