Maslow

Het model (Theory of human behaviour)
 of Maslow’s Hierarchy of Needs) werd bekend als de behoeftepiramide of de theorie van Maslow en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt en toegepast in het bedrijfsleven.
1 / 10
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingBeroepsopleiding

Cette leçon contient 10 diapositives, avec diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 20 min

Éléments de cette leçon

Het model (Theory of human behaviour)
 of Maslow’s Hierarchy of Needs) werd bekend als de behoeftepiramide of de theorie van Maslow en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt en toegepast in het bedrijfsleven.

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

Van basis naar groeibehoefte
Dit is de piramide van de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow. Hij ontwikkelde de theorie van de toenemende behoefte, die ook wel bekend staat als de piramide van Maslow. De eerste vier lagen van de piramide zijn basisbehoeften en de vijfde, bovenste, laag is de groeibehoefte.

Slide 3 - Diapositive

Wat is volgens Maslow de hoogste behoefte van de mens?
Wanneer niet tegemoet gekomen wordt aan deze behoeftes op het minimale niveau zal je op korte termijn sterven. Denk hierbij aan lucht, voedsel en water. Bescherming tegen de elementen zoals onderdak en kleding. Maar ook voldoende slaap en “reproductie” krijgt volgens Maslow de hoogste prioriteit.
21 aug. 2020

Slide 4 - Diapositive

1. Fysiologische behoefte
Het gaat hier om basis overlevingsbehoeften van de mens, zoals eten, drinken en slaap (Physiological Needs). Zonder bevrediging van de primaire behoefte, functioneren mensen niet goed en kunnen ze ziek worden. Vertaalslag naar werksituatie: Door middel van salaris kunnen de meeste van deze basisbehoeften (eten en drinken) betaald worden.

Slide 5 - Diapositive

2. Veiligheidsbehoefte
Elk mens heeft behoefte aan veiligheid en zekerheid, geborgenheid en stabiliteit (Safety Needs). Dit kan vertaald worden in rust, orde en gezondheid. Ook de veiligheid van een eigen huis valt onder deze behoeftecategorie.
Vertaalslag naar werksituatie: Continuïteit in werk door bijvoorbeeld een lange termijn contract, geeft stabiliteit en een veilig gevoel voor de lange termijn. 

Slide 6 - Diapositive

3. Sociale behoefte
Mensen zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact (Social Needs). Mensen willen bij een groep horen. Vriendschap, acceptatie, het zorgen voor anderen en intimiteit zijn daarbij van belang.
Vertaalslag naar werksituatie: Pas na de zekerheid van een lange termijn contract, zal een werknemer investeren in sociale contacten op de werkvloer en zich loyaler opstellen naar collega´s. De werknemer voelt zich nu meer een onderdeel van de groep.

Slide 7 - Diapositive

4. Behoefte aan erkenning
Pas na het investeren in sociale contacten, heeft de mens behoefte aan waardering en erkenning voor wat hij doet (Recognition Needs). Zelfrespect is hierbij van cruciaal belang. Pas daarna heeft men behoefte aan waardering, erkenning en respect van anderen, voor hetgeen men doet.
Vertaalslag naar werksituatie: Met deze behoeftecategorie heeft een werkgever een motivatiemiddel in handen. Behalve de hoogte van het salaris zijn er genoeg andere factoren waarmee een medewerker gemotiveerd kan worden. Complimenten, vertrouwen en zelfstandig laten functioneren, worden daardoor belangrijke motivatoren voor een medewerker.

Slide 8 - Diapositive

5. Behoefte tot zelfrealisatie
Door volledige ontwikkeling van bepaalde kwaliteiten, groeit deze behoeftecategorie binnen de top van de piramide van Maslow (Self-actualisation). Het kan op diverse manieren plaatsvinden; van het volgen tot een cursus of avondstudie tot het uitvoeren van een hobby. Vertaalslag naar werksituatie: Ook hier ligt een motivatiemiddel voor handen.
Sommige medewerkers worden extra gestimuleerd door het mogen volgen van bepaalde cursussen of opleidingen.



Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Vidéo