eenzaamheid en valpreventie

eenzaamheid en valpreventie
1 / 33
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 4

Cette leçon contient 33 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 90 min

Éléments de cette leçon

eenzaamheid en valpreventie

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Vidéo

Slide 3 - Vidéo

Definitie
"Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties."

Slide 4 - Diapositive

Soorten eenzaamheid
Sociaal eenzaam
We spreken van sociale eenzaamheid als je minder contact met andere mensen hebt dan je wenst. Het sociale netwerk schiet tekort.
Emotioneel eenzaam
Als iemand weliswaar veel mensen om zich heen heeft, maar zich eenzaam voelt door het ontbreken van een hechte, emotionele band met anderen, spreken we van emotionele eenzaamheid. De kwaliteit van je contacten is dan minder dan je wenst.

Slide 5 - Diapositive

Veel mensen voelen zich wel eens eenzaam

Slide 6 - Diapositive

Slide 7 - Lien

cijfers (https://www.eenzaam.nl/)
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. Daarnaast heeft een groter aantal mensen matige eenzaamheidsgevoelens. Een kleine groep voelt zich chronisch eenzaam.

Slide 8 - Diapositive

symptomen
Naast externe oorzaken, zoals een verhuizing, sterfgeval of scheiding kunnen ook persoonlijke symptomen meespelen. Deze persoonlijke eigenschappen kunnen gevoelens van eenzaamheid beïnvloeden en versterken

Slide 9 - Diapositive

Gering gevoel van eigenwaarde
Verlegenheid, onhandigheid, geen sociale bedrevenheid
Neiging tot klampen of ontwijken
Onvermogen anderen te vertrouwen
Te bewust zijn van jezelf
Angst voor afwijzing, voor intimiteit
Zelfverwijt
Perfectionisme
Gebrek aan zelfbewustzijn
Niet gelukkig zijn met eigen bezigheden
Angst om alleen te zijn

Zich onaantrekkelijk voelen
Somberheid, neerslachtige gevoelens, er geen gat meer in zien
Permanent verhoogd stressniveau
Lichamelijke klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen
Moeite met slapen
Gebrek aan eetlust
Overmatig alcoholgebruik
Veel slaap- en kalmeringsmiddelen
Verminderde vitaliteit

Slide 10 - Diapositive

Omstandigheden die invloed kunnen hebben op eenzame gevoelens en waarbij problemen een risico vormen voor vereenzaming:

Partner 
Persoonlijke relaties 
Activiteiten 
Woonomgeving 
Familiewaarden en idealen 
Sociaaleconomische omstandigheden 
Gedwongen isolement
Taboes

Slide 11 - Diapositive

Partner
Een partnerrelatie niet altijd beschermt tegen eenzaamheid, voelen mensen zonder een partner zich over het algemeen eenzamer dan mensen met een partnerrelatie. Dit geldt met name voor mensen van middelbare of latere leeftijd.
Een goede partnerrelatie beschermt vooral tegen emotionele eenzaamheid. Verlies van een partner is daarom voor veel mensen een ingrijpende gebeurtenis in hun leven die de kans op eenzaamheid vergroot. Een nieuwe relatie aangaan of hertrouwen is niet altijd de oplossing voor het eenzaamheidsprobleem.

Slide 12 - Diapositive

Persoonlijke relaties
Het hebben van één goede relatie (partnerrelatie of een andere) maakt de kans op eenzaamheid kleiner. En is dus belangrijk.
Een groot netwerk beschermt zelfs nog beter dan een partnerrelatie alleen. Het gaat hierbij niet alleen om het aantal relaties, maar ook om de kwaliteit van de relaties. In een goede relatie vind je emotionele steun bij elkaar, wat bijdraagt aan het verminderen van eenzaamheid.

Slide 13 - Diapositive

Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor jezelf.
Doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam. Dit positieve effect van nuttig voelen bestaat echter niet bij culturele en recreatieve activiteiten. 

Slide 14 - Diapositive

Woonomgeving
Ook de woonomgeving zelf kan van invloed zijn op je gevoel van eenzaamheid. In buurten met etnisch sterk gemengde bevolking neemt de kans op eenzaamheid onder autochtone ouderen toe. Zij hebben minder contact in hun buurt en voelen zich daardoor eenzamer.
Ook het soort woning kan van invloed zijn op je eenzaamheid. In een portiekwoning of flatgebouw ben je iets vaker eenzaam dan in een eengezinswoning. Alleen al dat ‘praatje over de heg’ of een simpel ‘hallo’ maakt veel uit.  
Gevoelens van eenzaamheid worden ook beïnvloed door omstandigheden als vermindering van het winkelbestand in een wijk, verpaupering van steden of onveiligheid op straat door criminaliteit.

Slide 15 - Diapositive

Familiewaarden en idealen
De waarden en idealen voor een goed sociaal leven verschillen per land en etnische groep. Rond de Middellandse Zee draait bijvoorbeeld alles om familie, terwijl het in de Verenigde Staten belangrijk is om een brede vriendenkring te hebben.
Ook veranderingen in de samenleving hebben invloed op onze waarden en idealen. Tegenwoordig wordt er bijvoorbeeld minder waarde gehecht aan het hebben van een partner. Er komen ook steeds meer alleenstaanden. Dit maakt het hebben en onderhouden van goede vriendschappen belangrijker. Helaas beschikt lang niet iedereen over dergelijke relaties.
Ook binnen een land kunnen er verschillende culturen zijn die anders tegen relaties aankijken. Familierelaties op het platteland zijn vaak hechter dan in de stad. Relaties van Surinaamse, Turkse of Marokkaanse families zijn eveneens hechter dan die van Nederlandse families. Deze relaties spelen een grote rol bij gevoelens van eenzaamheid en kunnen eenzaamheid verzachten

Slide 16 - Diapositive

Sociaaleconomische omstandigheden
Omstandigheden als verpaupering van stadswijken, vermindering van het winkelbestand in een wijk of onveiligheid (drugshandel, criminaliteit) beïnvloeden eenzaamheidsgevoelens.
Ook persoonlijke ervaringen van hoe de buurt vroeger was en van sociale verschillen hebben invloed op het gevoel van eenzaamheid.

Slide 17 - Diapositive

De kans op eenzaamheid neemt toe als mensen aan huis gebonden zijn en dus onbedoeld geïsoleerd raken.
Mensen kunnen aan huis gebonden zijn door gebrek aan vervoer, een handicap, een te laag inkomen, gebrek aan mantelzorg of om andere redenen nergens naartoe kunnen gaan. Ook het verblijf in een ziekenhuis valt hieronder.

Slide 18 - Diapositive

Taboes
Homoseksuele ouderen zijn eenzamer dan heteroseksuele ouderen. Ons land telt momenteel 250.000 homoseksuele ouderen (55+). Een derde is matig eenzaam en 15% is zelfs (zeer) sterk eenzaam. Terwijl de algemene ouderenbevolking in Nederland wordt geschat op 22% matig en 3% (zeer) sterk eenzaam.
Sociale inbedding
Deze verhoogde kwetsbaarheid voor eenzaamheid kan deels worden verklaard door een verschil in sociale inbedding: homoseksuele ouderen zijn vaker kinderloos, hebben vaker een echtscheiding meegemaakt, onderhouden minder intensief contact met hun eventuele kinderen en overige familieleden en gaan minder vaak naar de kerk dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.
Eenzaam door geheimhouding
Verondersteld wordt dat homoseksuele ouderen met name eenzaam zijn omdat zij meer dan heteroseksuele ouderen diepgang, intimiteit, herkenning en begrip in de bestaande relaties missen (Berger, 1992). En omdat zij vaak een deel van de eigen persoonlijkheid verborgen houden om negatieve reacties van de buitenwereld voor te zijn (Meyer, 2003).

Slide 19 - Diapositive

risicogroepen
Vrijwel altijd erg eenzaam met psychiatrische stoornis
Werkloosheid: een essentiële bron van dagelijkse contacten valt weg
Autisme en eenzaamheid: wanneer het maken van sociale contacten lastig is
Eenzaamheid en een beperking gaan vaak samen
Dementerenden
Pesten

Slide 20 - Diapositive

Zorg

Vallen  

Slide 21 - Diapositive

Wat bedoelen we met valpreventie?

Slide 22 - Question ouverte

Wat zijn de meest voorkomende
valrisico factoren?

Slide 23 - Carte mentale

Slide 24 - Diapositive

Slide 25 - Diapositive

Slide 26 - Diapositive

Slide 27 - Diapositive

Slide 28 - Diapositive

Slide 29 - Vidéo

Opdracht
Groepjes van 2
  • Heb je wel eens een valincident mee gemaakt op het werk?
  • Had dit voorkomen kunnen worden?
  • Wat waren hierbij de gevolgen voor de cliënt?
  • Welke maatregelen kunnen er genomen worden, om valincidenten zoveel mogelijk te voorkomen?

Slide 30 - Diapositive

E learning
https://free-learning.nl/modules/na-een-val/start.html

Slide 31 - Diapositive

werk aan opdrachten

Slide 32 - Diapositive

afsluiting

Slide 33 - Diapositive